Sari direct la conținut

Micii comercianți din Marea Britanie acuză poliția că i-a abandonat în fața valului de furturi: Hoții nici măcar nu mai încearcă să fugă în unele cazuri

HotNews.ro
Magazin din Londra, Foto: Peter Lane / Alamy / Profimedia Images
Magazin din Londra, Foto: Peter Lane / Alamy / Profimedia Images

Vânzătorii din magazinele britanice relatează că se simt abandonați de poliție și autorități în fața valului de furturi cu care sunt nevoiți să se confrunte zi de zi, relatează Reuters.

Ben Selvaratnam, un comerciant ce deține un magazin alimentar din sudul Londrei, a povestit că afacerea sa este luată la țintă de hoți de până la 10 ori pe zi și că în urmă cu doar o zi a fost nevoit să iasă din spatele tejghelei pentru a da afară doi bărbați care și-au pus cu nonșalanță sticle de bere premium în sacoșă și au încercat să iasă cu ele.

Selvaratnam afirmă însă că incidentul ce a avut loc marți dimineața este unul obișnuit la magazinul său alimentar „Freshfields Market” după ce o „creștere masivă” a furturilor și violenței, situație pe care proprietarii și vânzătorii o pun pe seama lipsei de acțiune a autorităților.

Analiștii politici din Marea Britanie se așteaptă ca recidiviștii și bandele infracționale care acționează cu aparentă impunitate să fie unul dintre subiectele „fierbinți” la alegerile naționale ce vor avea loc anul viitor. Criticii premierului conservator Rishi Sunak susțin că situația arată o degradare socială mai largă.

„Am renunțat să mai raportăm incidentele poliției deoarece am simțit că, oricare ar fi motivul, tăieri de buget sau ce o fi, ei nu sunt la fel de receptivi pe cât am avea nevoie să fie”, a declarat Selvaratnam pentru Reuters din magazinul său aflat în Croydon.

Bandele infracționale, o problemă tot mai mare în Regatul Unit

Povestea e una asemănătoare și în Glasgow, unde Girish Jeeva povestește că a fost lovit recent cu pumnul în față de un bărbat pe care l-a abordat în timp ce încerca să fure din magazinul său alimentar din districtul Barmulloch.

Atât Selvaratnam, cât și Jeeva, sunt frustrați de faptul că hoții care fură bunuri ce valorează mai puțin de 200 de dolari sunt rareori trimiși în instanță.

„Asta explică de ce unele dintre aceste bande, mai ales adolescenții, nici măcar nu fug când jefuiesc locul”, afirmă Selvaratnam.

Problema furturilor din magazine și a violenței împotriva vânzătorilor a fost ridicată recent și de unele dintre cele mai mari lanțuri din Marea Britanie, precum Tesco, John Lewis și Primark, o situație asemănătoare fiind raportată de asemenea în Statele Unite și alte țări.

Cei doi comercianți britanici spun că principalii vinovați pentru furturile din magazinele lor sunt bandele infracționale locale, membrii acestora intrând uneori în unitățile comerciale cu arme precum macete și vizând de cele mai multe ori produse cu prețuri mai ridicate, ca de exemplu sticle de alcool, țigări și carne.

Selvaratnam și Jeeva spun însă că au asistat și la o creștere a numărului de furturi pe care le încearcă mamele și pensionarii afectați de criza costului de trai care a afectat numeroase gospodării britanice.

Comercianții britanici acuză poliția că nu face nimic

Jeeva spune că poliția scoțiană nu a luat măsuri nici măcar când le-a prezentat ofițerilor înregistrări video făcute de camerele de supraveghere care arată infracțiuni clare. Mai mult, în unele cazuri el a putut să le indice polițiștilor inclusiv unde locuiesc infractorii.

„Este o pierdere totală de vreme”, spune comerciantul.

Un document obținut de retailerul britanic Co-op în urma unei solicitări în baza legii britanice privind accesul la informații de interes public arată că poliția nu a răspuns la 71% dintre infracțiunile grave raportate de magazine.

În primele 6 luni ale lui 2023 poliția britanică a înregistrat aproape 1.000 de incidente zilnice legate de furtul din magazine și alte „comportamente antisociale”, o creștere de 35% comparativ cu prima jumătate a anului trecut.

Consorțiul Retailerilor Britanici afirmă că industria pierde aproape un miliard de lire sterline anual din cauza furturilor, deși a ajuns să cheltuie în perioada 2021/2022 nu mai puțin de 700 de milioane de lire pentru împiedicarea lor.

Selvaratnam spune că a montat sticlă întărită și bariere din oțel în zona de ieșire din magazinul său.

Furturile devin o problemă tot mai mare pentru Rishi Sunak, al cărui Partid Conservator s-a prezentat istoric ca fiind dur în privința infracționalității. Sondajele de opinie arată că, înaintea alegerilor de anul viitor, conservatorii sunt cu 13% în spatele laburiștilor conduși de Sir Keir Starmer.

Un sondaj realizat de YouGov arată că 74% dintre britanici cred că guvernul a gestionat prost problema infracționalității și 22% dintre respondenți afirmă că aceasta este una dintre cele mai importante 3 probleme cu care se confruntă țara.

Poliția ridică din umeri când este interpelată cu privire la furturi

Chris Philp, ministrul pentru poliție din guvernul lui Sunak, a cerut recent ca ofițerii să treacă la o abordare de „toleranță zero” față de furturile din magazine, inclusiv cele sub 200 de lire sterline.

Însă șeful poliției londoneze, cea mai mare din țară, spune că obiectivul nu e unul realist.

„Când a fost comisă o infracțiune și suspectul este la fața locului iar situația a devenit deja sau este pe cale să devină tensionată, operatorii noștri telefonici vor evalua acest lucru și încerca să trimită ofițeri unde este cazul”, a declarat el.

Nici Selvaratnam nu este optimist, afirmând că în cei 8 ani de când a deschis magazinul a fost scuipat cu regularitate, agresat fizic de peste 20 de ori, tăiat cu sticle sparte de 4 ori și că a fost nevoit să treacă printr-o procedură chirurgicală de reatașare a unei părți a urechii, după ce a fost mușcat de către unul din infractori.

Lucrurile „au scăpat de sub control”, a declarat el pentru Reuters, adăugând că a încercat să vândă afacerea dar toți potențialii cumpărători au renunțat când au văzut în documentele contabile valoarea pierderilor înregistrate din cauza furturilor.

El spune de asemenea că investițiile făcute de marile lanțuri de magazine pentru a-și spori securitatea nu fac decât să redirecționeze infractorii.

„Independenții mici ca noi vom fi loviți din ce în ce mai mult”, se teme el.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro