Comisar UE: Cu un tranzit bine organizat al cerealelor ucrainene pe Culoarele de Solidaritate, comerțul speculativ nu va mai pune probleme
Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski (Polonia), a apreciat că România și celelalte state UE care au graniță cu Ucraina nu vor mai avea probleme cu comerțul speculativ cu cereale ucrainene, dacă tranzitul acestor mărfuri va fi bine organizat prin intermediul Culoarelor de Solidaritate, porturile românești având cel mai important rol în momentul de față.
Într-un interviu acordat recent jurnalistului Lucian Bălănuță de la Radio România Iași, oficialul de la Bruxelles a explicat de ce importurile de cereale ucrainene au ridicat probleme producătorilor de cereale din statele UE vecine acestei țări, în anul 2022.
„Pentru că, înainte de război, în 2021, atunci și mai devreme, Ucraina, care este marele producător de cereale, exportator de cereale, exporta 90 la sută din produsele lor prin Marea Neagră, porturile ucrainene, majoritatea către țările extracomunitare, o parte către Europa, în principal către Spania, Italia, Olanda, erau principala direcție de export. În acea perioadă, exista și posibilitatea de a importa cereale în Uniunea Europeană, în țări precum România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Polonia, importul de porumb, importul de rapiță, erau lipsite de taxe vamale. Era posibil să se importe, dar nu era profitabil pentru Ucraina. Totul s-a schimbat atunci când Rusia a atacat Ucraina. Ucraina era cu o rezervă uriașă de cereale din recolta înregistrată în 2021. Prețul în Ucraina era foarte mic. Și acesta a fost motivul pentru care am observat comerțul speculativ în apropierea graniței, legal, dar speculativ” – a spus comisarul european.
El a estimat, însă, că producătorii europeni de cereale nu se vor mai confrunta cu problema scăderii prețurilor ca urmare a importurilor ieftine din Ucraina.
„Știți, cred că, în primul rând, presiunea importurilor din Ucraina, a exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană, nu va mai fi atât de puternică precum a fost în trecut, pentru că în 2022 a fost o situație absolut neobișnuită, pentru că exista o rezervă uriașă de cereale în Ucraina, prețul bun pe piața mondială, un preț foarte bun, pentru că a fost un fel de panică pe piață după agresiunea rusă. Și, așa cum am mai spus, comerțul speculativ, dar acum nu mai există diferențe atât de mari de preț. Și dacă structurăm un tranzit bine organizat prin intermediul Culoarelor de Solidaritate, nu ar trebui să fie nicio problemă cu acest comerț speculativ. În opinia mea, nu va fi o problemă în viitor. Dar, așa cum am spus, sunt 4,7 milioane de tone de cereale. Acest lucru este posibil să fie exportat prin intermediul Culoarelor de Solidaritate. România este încă o dată, pot să repet, România este cea mai importantă țară, ca țară a culoarelor de solidaritate, ca țară de tranzit. Și susțin pe deplin întreaga inițiativă de sprijinire a României pentru investiții, pentru îmbunătățirea Culoarelor de Solidaritate”, a explicat oficialul de la Bruxelles, citat de Radio România Iași.
Comisarul european pentru agricultură a arătat că infrastructura portuară din „România este supusă unei presiuni foarte puternice” în prezent, iar Uniunea Europeană va acorda ajutoare țării noastre.
„România nu poate suporta mai mult tranzit decât acum, dar trebuie să găsim o soluție pentru a stimula Ucraina să folosească alte porturi, nu doar România, ci și alte porturi, așa cum am spus, porturile de la Marea Baltică, dar acest lucru presupune costuri suplimentare și întrebarea este cine ar trebui să plătească aceste costuri suplimentare” – a mai spus Janusz Wojciechowski.
Reamintim că vineri, 13 octombrie 2023, Comisia Europeană a aprobat României o schemă de 24 milioane de euro pentru sprijinirea operatorilor portuari privați în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Măsura, finanțată parțial din fondurile europene de coeziune și parțial din bugetul de stat al României, va sprijini operatorii portuari privați pentru ca aceștia să îmbunătățească funcționarea culoarelor de solidaritate Ucraina-UE.