Sari direct la conținut

Atentie la termenul de sesizare a Curtii Constitutionale pe legile Justitiei! Actiunea la CCR se poate face in maxim doua zile de la publicarea legilor pe site-ul Parlamentului

HotNews.ro

Termenul in care presedintele, opozitia, Avocatul Poporului sau Inalta Curte pot sesiza la Curtea Constitutionala legile justitie este de doar doua zile iar juristii consultati de HotNews.ro sustin ca acesta include zilele nelucratoare. Or, legea privind statutul magistratilor inca nu a fost publicata pe site-ul Parlamentului, la sectiunea “Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii”. Daca legea va fi publicata abia joi sau vineri asta ar inseamna ca termenul de doua zile sa se suprapuna peste zilele de weekend, cand cei mai multi vor fi deja plecati din Bucuresti pentru sarbatoarea de Craciun.

In sectiunea “Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii” figurau miercuri la ora 13.30 doar doua legi, fara legatura cu legile justitiei. Vezi captura de mai jos.

De regula aici apar legile care urmeaza sa fie trimise la promulgare, chiar daca unele au primit votul final la Senat. Forma finala adoptata de senat a legii privind statutul magistratilor nu apare nici pe site-ul Senatului. Sectuinea dedicata legii mentioneaza traseul legislativ, dar nu afiseaza forma finala a legii.

Pe langa statutul magistratilor, urmeaza sa fie adoptate legea privind organizarea judiciara si legea de functionare a CSM. Daca si publicarea acestor doua legi pe site-ul Parlamentului va fi intarziata, titularii actiunii de sesizare la CCR (presedintele, Inalta Curte, Avoatul Poporului, parlamentarii opozitiei) vor trebuie sa analizeze legile in weekend pentru a sesiza in timp util Curtea Constitutionala.

Daca nu o vor face in interiorul acestui termen de doua zile pierd dreptul de a se adresa Curtii. Or, toate cele trei legi au fost adoptate impotriva vointei magistratilor, care au acuzat ca modificarile aduse afecteaza independenta magistratilor.

Ce prevede legea 47/ 1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale

Articolul 15:

2) În vederea exercitării dreptului de sesizare a Curţii Constituţionale, cu 5 zile înainte de a fi trimisă spre promulgare, legea se comunică Guvernului, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi Avocatului Poporului şi se depune la secretarul general al Camerei Deputaţilor şi la cel al Senatului. În cazul în care legea a fost adoptată cu procedură de urgenţă, termenul este de 2 zile.

Cum toate cele trei legi ale justitei au fost adoptate in procedura de urgenta, termenul este de doua zile, nu de cinci.

Potrivit juristilor consultati de HotNews.ro, chiar daca Parlamentul e obligat sa comunice Guvernului, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi Avocatului Poporului, de regula legile ajung tarziu si dupa expirarea termenului de sesizare, astfel incat este esentiala publicarea legii la secretariatul general al Camerei sau Senatului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro