Sari direct la conținut

Decizii importante ale parlamentarilor europeni pentru o energie curata: Pana in 2030 consumul de energie trebuie redus cu 40%, minim 35% din consum trebuie sa provina din surse regenerabile, iar comunitatile locale trebuie incurajate sa infiinteze cooperative de energie regenerabila

HotNews.ro
Energie eoliana, Foto: Flickr
Energie eoliana, Foto: Flickr

Comisia pentru industrie si energie din Parlamentul European a luat, marti, decizii foarte importante legate de eficienta energetica si utilizarea surselor regenerabile de energie in Uniunea Europeana. Practic, au stabilit tinte mult mai ambitioase decat cele ale Comisiei Europene in ceea ce priveste energia curata la nivelul anului 2030. Astfel, au aprobat ca pana in 2030, consumul sa fie redus la nivelul UE cu 40%, fata de 30% cat a propus Comisia Europeana, iar minim 35% din energia consumata sa provina din surse regenerabile, cota propusa de CE fiind de 27%. Alta decizie a europarlamentarilor este scutirea de la plata taxelor si impozitelor a energiei regenerabile produse pentru propriul consum. In plus, comunitatile locale vor trebui sprijinite sa infiinteze cooperative de energie regenerabila.

Deputatii europeni considera ca reducerea consumului de energie si cresterea ponderii energiei produse din surse regenerabile ar putea insemna un mediu mai curat, dar si facturi mai mici la consumatori.

Fiecare stat membru UE va trebui sa isi stabileasca propriile obiective nationale de eficienta energetica, care sunt necesare pentru atingerea obiectivului global de reducere a consumului de energie cu 40%, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European. Acestea ar acoperi tot lantul, de la producerea energiei pana la transport, distributie si consum.

De asemenea, deputatii europeni din cadrul Comisiei pentru industrie si energie au convenit ca, pana in 2030, minimum 35% din energia consumata in UE ar trebui sa provina din surse regenerabile, mai putin poluante. Pentru sectorul transporturilor, cel putin 12% din energia consumata ar trebui sa fie produsa din surse regenerabile.

Potrivit deciziei deputatilor europeni, autoritatile nationale trebuie sa se asigure ca programele financiare pentru sprijinirea energiei regenerabile sunt stabile si previzibile. Practic, trebuie evitate schimbarile frecvente de masuri si modificarile retroactive.

O decizie importanta este cea legata de incurajarea producerii energiei din surse regenerabile pentru propriul consum. Astfel, parlamentarii au decis ca cei care produc energie electrica pentru propriul consum au dreptul sa o utilizeze si sa instaleze sisteme de stocare fara sa plateasca taxe si impozite.

O alta decizie importanta este incurajarea infiintarii de cooperative de energie regenerabila in comunitatile locale, in vederea instalarii de panouri solare, turbine eoliene sau hidrocentrale, care sa deserveasca in special gospodariile casnice.

Rezolutia privind eficienta energetica a fost aprobata cu 33 de voturi pentru, 30 impotriva si 2 abtineri.

Rezolutia privind energiile regenerabile a fost aprobata cu 43 de voturi pentru, 14 impotriva si 7 abtineri.

Cele doua rezolutii legislative vor fi votate in plenul Parlamentului European in cursul sesiunii plenare din ianuarie. Dupa ce vor fi aprobate in plen, deputatii europeni vor incepe negocierile cu guvernele statelor UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro