Sari direct la conținut

Dezbatere pe tema transformarilor majore pe care Reforma lui Martin Luther le-a produs in Europa de Est si in Transilvania, la Biblioteca Nationala a Romaniei

webPR.ro

Bucuresti, 27 noiembrie 2017 – Dezbaterea „Martin Luther, 500 de ani de la Reforma profunda a societatii”, va avea loc marti, 28 noiembrie, incepand cu ora 15:00, la Biblioteca Nationala a Romaniei, cu participarea unor personalitati din Romania si din Germania. Dezbaterea este organizata in contextul expozitiei retrospective despre acest fenomen social si religios, la initiativa Forumului de Cooperare Bilaterala Romano-German si a Forumului Cultural German pentru Europa de Est.

Reamintind importanta si beneficiile pe care Reforma lui Luther le-a adus, precum si impactul semnificativ pe care aceasta l-a avut in ceea ce priveste accesul la educatie in limba materna pentru toate categoriile sociale, expozitia, organizata tot la Biblioteca Nationala a Romaniei din Bucuresti, consta in 20 panouri informative care ilustreaza evolutia si efectele Reformei in Europa de Est, precum si in zona Transilvaniei.

Chiar si dupa 500 de ani de la Reforma lui Martin Luther, subiectul este inca de impact si are capacitatea de a genera pareri pro si contra. Astfel, in mod firesc, organizatorii au considerat necesara o dezbatare pe aceasta tema, cu participarea unor personalitati precum Dr. Johann Schneider, episcop luteran – Episcopul regiunii Halle-Wittenberg, Gabriel Horatiu Decuble – directorul Departamentului de Limbi si Literaturi Germanice din cadrul Universitatii Bucuresti, Daniel Zikeli – Episcop Vicar al Bisericii Evanghelice CA din Romania si membru al Forumului de Cooperare Bilaterala Romano-German si Thomas Sindilariu – Arhiva Bisericii Negre Brasov, reprezentant al Forumului Cultural German pentru Europa de Est. Moderarea va fi asigurata de Radu Preda – Teolog, Director Executiv IICCMER.

Dezbaterea este deschisa publicului larg, care va putea contribui cu intrebari si pareri legate de efectele Reformei lui Luther, iar concluziile formulate in urma dezbaterii vor fi publicate pe site-ul Forumului de Cooperare Bilaterala Romano-German: http://www.fcbrg.ro/.

Forumul de Cooperare Bilaterala Romano-German a fost infiintat in anul 2016 la initiativa mai multor personalitati ale vietii publice din Romania, cu scopul de a dezvolta o platforma solida pentru schimburile romano-germane la nivel cultural, social, economic si stiintific. Asociatia a gazduit deja, in primavara acestui an, un eveniment dedicat aniversarii a 25 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie romano-german cu participarea Secretarului de Stat pentru Europa in Ministerul Federal al Afacerilor Externe, Michael Roth.

Forumul Cultural German pentru Europa de Est a fost infiintat la Potsdam in decembrie 2000, la initiativa Reprezentantului Guvernului Federal pentru Cultura si Media. Forumul Cultural este angajat intr-o cercetare critica, orientata spre viitor, a istoriei acelor regiuni din Europa rasariteana in care au trait sau inca mai traiesc germani. Aflat intr-un continuu dialog si in colaborare cu parteneri din Europa Centrala si de Est, Forumul Cultural isi propune sa descopere si sa prezinte unui public cat mai larg traditiile culturale din aceste regiuni ca o mostenire comuna care ii uneste pe germani si pe vecinii lor de la Rasarit.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro