Sari direct la conținut

Întâlnirea Putin și Kim începe să-și facă efectul / Imaginile din satelit arată o situație „fără precedent” la granița Rusia – Coreea de Nord

HotNews.ro
Kim Jong Un la întrevederea cu Vladimir Putin, Foto: KCNA via KNS / AP / Profimedia
Kim Jong Un la întrevederea cu Vladimir Putin, Foto: KCNA via KNS / AP / Profimedia

Traficul feroviar de-a lungul frontierei dintre Coreea de Nord și Rusia a crescut în această săptămână la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, sugerând furnizarea de arme de către Phenian către Moscova, după ce liderii lor au discutat despre o cooperare militară mai strânsă, a afirmat un think tank american, potrivit Reuters.

Imaginile din satelit au arătat un număr „fără precedent” de aproximativ 73 de vagoane de marfă la gara Tumangang din orașul nord-coreean de frontieră Rason, se spune într-un raport al proiectului Beyond Parallel al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale cu sediul la Washington.

Traficul feroviar a fost cu mult mai mare decât cel observat în ultimii cinci ani, inclusiv în perioada de dinaintea pandemiei, a precizat organizația citată.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele rus Vladimir Putin au avut luna trecută un summit de o săptămână în Orientul Îndepărtat al Rusiei, în cadrul căruia au discutat chestiuni militare, războiul din Ucraina și aprofundarea cooperării militare și economice.

„Având în vedere că Putin și Kim au discutat despre unele schimburi și cooperare militară la recentul lor summit, creșterea dramatică a traficului feroviar indică probabil furnizarea de arme și muniții de către Coreea de Nord către Rusia”, a spus think tank-ul, precizând că nu poate afirma cu siguranță acest lucru din cauza prelatelor cu care sunt acoperite vagoanele.

SUA și Coreea de Sud au avertizat că această cooperare militară între Coreea de Nord și Rusia reprezintă o încălcare a sancțiunilor ONU împotriva Phenianului.

Ele și-au exprimat îngrijorarea că Moscova ar putea căuta muniție din Coreea de Nord pentru a-și susține stocurile tot mai mici în invazia sa în Ucraina, în timp ce Phenianul ar putea obține ajutor tehnologic pentru programele sale de sateliți de spionaj și rachete.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro