Sari direct la conținut

Teodor Melescanu: Marea Britanie sa semneze un acord cu UE privind securitatea si apararea la nivel mondial

HotNews.ro

Ministrul de Externe Teodor Melescanu a afirmat sambata ca ar dori ca Marea Britanie sa semneze, dupa parasirea Uniunii Europene, un acord cu UE cu privire la problemele de securitate si aparare la nivel mondial. „Este unul dintre partenerii nostri cu multa greutate in domeniul securitatii”, a spus Melescanu la cea de-a 63-a sesiune anuala a Adunarii Parlamentare a NATO.

„Din punctul nostru de vedere, UE ar putea sa joace un rol mult mai important in zona securitatii si a apararii cu doua conditii: sa nu dubleze activitatile NATO si in al doilea rand sa continue sa aiba un parteneriat transatlantic foarte puternic. Din punctul nostru de vedere, de exemplu, noi suntem pregatiti si vrem sa vedem Marea Britanie, dupa parasirea UE, sa semneze un fel de acord cu UE cu privire la problemele de securitate si aparare la nivel mondial. Este unul dintre partenerii nostri cu multa greutate in domeniul securitatii”, a spus Melescanu la cea de-a 63-a sesiune anuala a Adunarii Parlamentare a NATO, relateaza Agerpres.

Potrivit acestuia, hotararile adoptate la Varsovia sunt pentru Romania de importanta „cruciala” intrucat stabilesc o prezenta avansata a NATO in Regiunea Marii Negre atat pe mare, pe uscat, cat si in aer.

„Toate elementele de securitate sunt astfel intarite, consolidate pentru ca masurile estimate pentru Sud-Est nu sunt nationale sau regionale, ci reprezinta o parte integranta a apararii colective asigurata de NATO. Alianta nu poate fi aparata doar actionand la granitele noastre. Este vorba aici si de proiectarea stabilitatii in zonele inconjuratoare. As vrea sa subliniez trei prioritati pentru perioada urmatoare din punctul nostru de vedere: un NATO robust care sa garanteze apararea colectiva a membrilor sai, un rol intarit al UE in ceea ce priveste calitatea si apararea UE, actionand ca un partener firesc al NATO in spiritul complementaritatii si promovarii initiativelor comune. In al treilea rand, UE si Europa trebuie sa isi intareasca legaturile de cooperare in tot ceea ce inseamna interese comune pe baza relatiilor solide transatlantice cu NATO, ca o expresie institutionala a unei singure comunitatii de valori si de interese”, a spus demnitarul.

El a sustinut ca Romania nu este doar beneficiara securitatii oferite de catre NATO, ci contribuie si la promovarea stabilitatii.

„Tara mea nu este doar beneficiara, ci contribuie net la promovarea stabilitatii si securitatii in zona euroatlantica si dincolo de aceasta”, a declarat reprezentantul MAE.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro