Sari direct la conținut

Ambasadorul SUA, Hans Klemm: "Romania face cea mai buna alegere cu sistemele Patriot. Nu este un sistem vechi, ci un sistem care a fost supus testelor si este interoperabil cu fortele armate ale Statelor Unite"

HotNews.ro
Sistemul de rachete Patriot in poligonul Capu Midia, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Sistemul de rachete Patriot in poligonul Capu Midia, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Romania „face cea mai buna alegere” in ceea ce priveste achizitia sistemelor Patriot, acestea fiind o solutie pentru apararea aeriana a tarii, a declarat vineri, la Bucharest Forum, ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm. Oficialul american a amintit si ca guvernul SUA a marit de patru ori fondurile pentru siguranta Europei si a mentionat locurile din Romania ce fac parte din infrastructura de Aparare – Campia Turzii, Kogalniceanu si centrul de instructie de la Cincu.

„Anul acesta se vor cumpara sisteme sol-aer si sistemele acestea sunt foarte utile, sunt o alegere logica. Un atac la frontiera nu este un scenariu foarte probabil, desi nu putem sa-l ignoram, dar un atac aerian asupra Romaniei este mult mai probabil”, a afirmat Hans Klemm, relateaza Agerpres.

El a vorbit si de intentia autoritatilor romane de a achizitiona avioane F16.

„Romania a cumparat 12 avioane F16 din Portugalia, o decizie foarte inteleapta. Sustinem Ministerul Apararii in vederea achizitiei mai multor avioane F16 si in pasii facuti pentru modernizarea bazei existente”, a spus Klemm. In opinia sa, „Romania face cea mai buna alegere cu sistemele Patriot”.

„Acestea pot sa ofere aparare impotriva rachetelor balistice. Noi am folosit acest sistem de 30 de ani. Nu este un sistem vechi, ci un sistem care a fost supus testelor, in lupta. Este interoperabil cu fortele armate ale Statelor Unite ale Americii si astfel Romania intra in elita celor 12 state care folosesc sistemul Patriot, care raspunde foarte bine amenintarilor din aer”, a punctat Hans Klemm.

El a vorbit despre intentiile Romaniei de a-si moderniza sistemele de aparare.

„In acest moment se doreste folosirea bugetului marit pentru a creste capacitatea industriei de Aparare din Romania. Statele Unite vor coopera cu partenerul nostru strategic in acest sens. Romania a fost un partener si un aliat exceptional pentru NATO”, a punctat Hans Klemm.

El a vorbit si despre provocarile de securitate din regiune, si anume criza umanitara din Siria si Irak, tensiunile din Balcani, gradul de nesiguranta in Moldova si „atitudinea agresiva a Rusiei” in regiune.

Klemm a amintit ca guvernul SUA a marit de patru ori fondurile pentru siguranta Europei si a mentionat locurile din Romania ce fac parte din infrastructura de Aparare – Campia Turzii, Kogalniceanu si centrul de instructie de la Cincu.

„Evident, Romania trebuie sa isi modernizeze fortele armate. Anul acesta s-au alocat 2% din PIB pentru cheltuieli pentru Aparare, asa cum Romania si-a luat angajamentul acum cativa ani. Statele Unite recunosc efortul facut de Guvernul Romaniei, un Guvern care trebuie sa raspunda si altor nevoi si care si-a marit bugetul cu aproximativ 50 %”, a mai spus Klemm.

El a evidentiat ca „sacrificiile facute de romani nu au ramas neobservate nici la Washington, nici la Bruxelles”. „Romania este un exemplu pentru aliatii NATO din punctul de vedere al securitatii”, a spus el.

Klemm a vorbit despre misiunea sa in Romania. „In fiecare zi descopar cat de multe mai am de invatat despre Romania si sa imi formez contacte regionale pentru a-mi indeplini misiunea si fac asta zi de zi”, a marturisit Klemm. El si-a amintit de vizita sa la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iasi, la deschiderea anului universitar, la 100 de ani de la misiunea predecesorului sau, Charles Vopicka.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro