Business report: Companiile din IT ar putea plati impozit pe cifra de afaceri generata in statele UE; Deficitul de cont curent la 7 luni, in crestere cu 63%; Cererea de tineri specializati in IT este dubla fata de oferta
Companiile din IT ar putea plati impozit pe cifra de afaceri generata in statele UE. Decizia, asumata si de Romania. Ministrii de Finante din Romania, Franta, Germania, Italia si Spania au semnat, in cadrul reuniunii informale a Consiliului pentru Afaceri Economice si Financiare al Uniunii Europene, un document prin care solicita Comisiei Europene prezentarea unei solutii care sa conduca la stabilirea unui impozit armonizat pe cifra de afaceri generata in statele membre UE de catre companiile din domeniul tehnologiilor digitale, in locul impozitului pe profit care se aplica in prezent, scrieEconomica.net.
Deficitul de cont curent la 7 luni, in crestere cu 63%. Semnalele de atentionare se accentueaza. Contul curent al balantei de plati a inregistrat pe primele sapte luni ale anului in curs un deficit de 3.631 milioane euro, rezultat cu 63% mai mare decat cel inregistrat in perioada corespunzatoare din 2016. Minusul inregistrat pe partea de bunuri a crescut cu 29% si a trecut pragul de sase miliarde de euro, in timp ce plusul adus de servicii a stagnat ( doar +0,7%), pe fondul reducerii sumelor aduse pe net de serviciile de transport cu aproape sapte procente. Diferenta de ritm de crestere intre bunurile exportate si cele importate a fost semnificativa ( 10,1% fata de 12,7%). Baza de plecare deja nefavorabila a dus la expandarea destul de serioasa a deficitului consemnat pe partea de bunuri pana la cele peste sase miliarde euro mentionate anterior, potrivitcursdeguvernare.
Cererea de tineri specializati in IT este dubla fata de oferta. Cea mai mare provocare a angajatorilor este ca nu gasesc tineri specializati in domeniul IT, in acest domeniu fiind cel mai mare deficit de candidati cu studii superioare de pe piata. Iar lipsa resimtita in industria IT se poate observa si in datele statistice, spre exemplu, facultatile din Romania aduc in piata muncii circa 8.000 de absolventi de IT pe an, potrivit datelor de la INS, insa necesarul din piata este cel putin dublu. „Industria IT&C nu se plange de calitatea IT-istilor abia iesiti de pe bancile facultatii, deja o mare parte din facultatile care formeaza specialisti in domeniu colaboreaza cu industria de ani buni. Industria resimte problema cresterii insuficiente a numarului de absolventi si trage semnale legate de cererea mare de specialisti de multi ani”, spun reprezentantii Bitdefender, relateazaCapital.
Cum ar putea arata Directiva „anti-dumping social” cu care a venit Macron: Impact mic, o de neinteles de mare presiune din partea Europei de Vest. Statele membre incearca sa ajunga la un consens, pana in luna octombrie, in ceea ce priveste propunerile Comisiei Europene de modificare a Directivei europene referitoare la muncitorii detasati. Desi este un nou subiect ce divizeaza Uniunea (Europa Occidentala si cea a fostelor state comuniste au pozitii divergente), el are un impact minor asupra pietei muncii, potrivit unei analize a think tank-ului Bruegel, din Bruxelles. Reforma a devenit cunoscuta cetatenilor UE abia dupa ce presedintele francez, Emmanuel Macron, a efectuat vara aceasta un tur in blocul de est, inclusiv la Bucuresti, pentru a incerca sa obtina sustinerea reformarii sistemului detasarii, anuntacursdeguvernare.
De ce a pierdut Bitcoin o treime din valoare intr-o singura saptamana. Valoarea la care se tranzactioneaza Bitcoin s-a prabusit cu peste 35% saptamana aceasta si a coborat de la peste 4.500 de dolari pana sub pragul de 3.000 de dolari. Criptomoneda este sub asediu si nimeni nu poate spune unde se va opri declinul. Cu doua saptamani in urma, la scurt timp dupa ce Bitcoin atinsese valoarea record de peste 5.000 de dolari, autoritatile din China au interzis asa-numitele initial coin offerings, oferte publice prin care dezvoltatorii unei „monede virtuale” ofera investitorilor un procent din „valuta” nou creata si primesc in schimb fie bani, fie plati in alta criptomoneda, scrieEconomica.net.
Romania importa tot mai mult petrol. Rezervele ne mai ajung doar cativa ani. Romania are rezerve dovedite de petrol pentru mai putin de doua decenii. Descoperirile din ultimii 30 de ani pot fi catalogate ca modeste, astfel ca rezervele de titei sunt limitate. Capital arata in primavara acestui an ca importam tot mai mult petrol pentru a acoperi consumul mare de carburanti. In primele sapte luni, productia natonala de titei a fost de 2,01 milioane tep (tone echivalent petrol), fiind cu aproape 5% mai mica decat in aceeasi perioada a anului trecut, relateazaCapital.