Ministerul Apararii a discutat cu italienii de la Fincantieri despre programul achizitiei de corvete multifunctionale
Secretarul de stat pentru politica de aparare si planificare din M.Ap.N., Mircea Dusa, a avut vineri, 1 septembrie, la sediul institutiei, o intalnire cu reprezentanti ai companiei „Fincantieri SpA”, firma specializata in proiectarea si constructia de nave civile si militare. Discutia a vizat si programul de inzestrare ,,Corveta multifunctionala”. Intalnirea de vineri vine dupa ce joi ministrul Apararii Adrian Tutuianu preciza ca – in cazul corvetelor multifunctionale ce initial erau planuite a fi costruite la santierul olandez Damen de la Galati – se poarta discutii cu „firme cu capital romanesc sau cu capital strain care au facilitati de productie in Romania, la Braila, la Galati, la Tulcea, la Constanta, chiar si la Mangalia”.
Delegatia de la MApN a fost condusa de ambasadorul Republicii Italiene in Romania, Marco Giungi, iar in cadrul discutiilor au fost prezentate oportunitatile de dezvoltare a cooperarii bilaterale in domeniul apararii.
„Reprezentantii companiei italiene au prezentat propunerile de colaborare, precum si portofoliul de clienti, produse si servicii in domeniul naval, discutiile fiind canalizate pe programul de inzestrare ,,Corveta multifunctionala”. Acesta este unul dintre cele opt programe esentiale pentru inzestrarea Armatei, aprobate de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii in vederea asigurarii intereselor de securitate ale Romaniei”, potrivit unui comunicat MApN.
Convorbirile purtate cu firma italiana au avut rol consultativ, astfel incat in momentul in care va fi demarata procedura de achizitie, dupa indeplinirea tuturor conditiilor legale, partea romana sa aiba un tablou cat mai amplu al ofertelor disponibile.
MApN mai noteaza ca din delegatie au mai facut parte atasatii apararii si cel comercial ai Italiei in Romania, vicepresedintele companiei „Fincantieri SpA” si directorul Santierului Naval din Tulcea.
Cu o zi in urma ministrul Apararii Adrian Tutuianu preciza ca programul de inzestrare a Fortelor Navale Romane cu cele patru corvete noi are o componenta ce include realizarea etapei a doua de modernizare si inarmarea fregatelor de Tip 22 (F-221 Regele Ferdinand si F-222 Regina Maria), achizitionate in urma cu 14 ani din Marea Britanie.
Tutuianu a mai declarat ca pentru constructia corvetelor – ce initial era gandita sa fie facuta la santierul olandez Damen din Galati – Romania va cauta colaborari „cu industria romaneasca de profil si sunt firme cu capital romanesc sau cu capital strain care au facilitati de productie in Romania, la Braila, la Galati, la Tulcea, la Constanta, chiar si la Mangalia”.