Premierul unei țări din Pacific a evitat o întâlnire cu Joe Biden la Casa Albă pentru a nu primi o „lecție de morală”
Manasseh Sogavare, premierul Insulelor Solomon, a declarat miercuri că a evitat summitul liderilor insulelor din Pacific organizat săptămâna aceasta la Casa Albă pentru a evita o „lecție de morală” și pentru că avea probleme mai arzătoare de rezolvat acasă, relatează Reuters.
Sogavare, care a construit legături apropiate cu China, a făcut comentariile la o conferință de presă organizată miercuri, după ce s-a întors din Statele Unite. El a ținut un discurs la ONU în timpul vizitei pe care a efectuat-o în SUA, dar nu s-a alăturat celorlalți lideri din Pacific pentru summitul de două zile organizat de președinția americană.
Președintele Joe Biden i-a primit luni la Casa Albă pe liderii insulelor din Pacific pentru un summit pentru a doua oară în puțin peste un an, lansând o nouă ofensivă diplomatică pentru a limita expansiunea tot mai mare a influenței Chinei în zonă.
Sogavare a mai amintit miercuri că a participat la summitul de anul trecut, afirmând însă „că nu s-a ales nimic” din acesta.
„Ei îți țin o lecție de morală despre cât de buni sunt ei”, a declarat acesta cu referire la partea americană.
Premierul Insulelor Solomon a lăudat în schimb China
El a adăugat că s-a grăbit să se întoarcă acasă deoarece parlamentul din Insulele Solomon urmează să intre în vacanță abia peste 10 săptămâni și că acesta este mai important decât o nouă întâlnire cu Biden și ceilalți lideri din Pacific la Casa Albă.
James Marape, premierul din Papua Noua Guinee, a declarat în schimb într-un comunicat remis presei miercuri că SUA a promis în cadrul summitului noi investiții importante pentru infrastructura din regiune și că întâlnirea a reprezentat „un pas înainte pentru un Pacific mai sigur și prosper”.
Biden le-a promis liderilor din zonă că va negocia cu Congresul american un nou pachet în valoare de 200 de milioane de dolari pentru a finanța proiecte în Pacific în vederea combaterii efectelor schimbărilor climatice, stimulării creșterii economice, combaterii pescuitului ilegal și îmbunătățirii sistemelor de sănătate publică.
În ceea ce-l privește pe premierul Insulelor Solomon, el a lăudat în discursul ținut la Adunarea Generală a ONU de la New York oferta de cooperare a Chinei, despre care a spus că este „mai puțin restrictivă”.