Sari direct la conținut

Armata rusă face pregătiri pentru reluarea operațiunilor ofensive

HotNews.ro
Soldați ruși, Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia
Soldați ruși, Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Armata rusă creează noi unități de recunoaștere și asalt pentru a înfrânge pozițiile fortificate ucrainene în noi operațiuni ofensive, relatează Izvestia, cel mai vechi cotidian din Rusia.

Potrivit ziarului pro-Kremlin aceste noi unități „au fost gândite pentru a lua cu asalt fortificațiile și desfășura operațiuni de recunoaștere în imediata ariergardă a inamicului”, ele urmând să fie încorporate în armate de arme combinate și un nou corp de armată nou creat.

Eșecul armatei ruse de a-și respecta propria doctrină militară care prevede că operațiunile ofensive trebuie desfășurate în atacuri de arme combinate care includ elemente de infanterie mecanizată, tancuri, artilerie, aviație, corpuri de ingineri șamd. este considerat de către experți drept unul dintre principalele motive pentru care „operațiunea militară specială” declanșată de Vladimir Putin anul trecut n-a decurs conform planurilor.

O sursă din cadrul ministerului rus al apărării a declarat pentru Izvestia că recrutările pentru noile unități au început deja, ziarul rusesc notând că crearea acestora a fost inspirată de experiența Districtului Militar Nord, care a avut probleme în a străpunge liniile de apărare dense ale armatei ucrainene din Donbas.

Noile unități ar urma să fie instruite temeinic înainte de a fi trimise pe front

Izvestia mai notează noile unități „urmează să include trupe de asalt gândite pentru a străpunge apărarea în linii a inamicului, precum și unități de recunoaștere capabile să desfășoare operațiuni la adâncime tactică”.

Sursele din presa rusă afirmă că noile unități vor fi dotate cu tancuri, blindate ușoare, artilerie, precum și o serie largă de drone.

„Personalul detașamentelor de asalt va fi instruit să lupte în spații înguste – tranșee, clădiri, buncăre din beton și lemn – iar abilitățile lor nu inferioare soldaților forțelor speciale”, mai notează Izvestia, potrivit cercetătorului independent Chris Owen, care a făcut pe Twitter un rezumat al reportajului publicat de cotidianul rus.

Colonelul Valeri Yuriev, președintele Uniunii Trupelor Aeroportate Ruse, a declarat pentru Izvestia că războiul din Ucraina „a arătat nevoia de a avea unități specializate pentru a lua cu asalt fortificațiile”.

„Au existat multe probleme în faza inițială [a războiului] datorită faptului că unitățile de recunoaștere nu au fost folosite în scopul pentru care au fost create, ci ca trupe de asalt. Mulți specialiști de înaltă clasă au fost pierduți din acest motiv”, a adăugat el.

Armata rusă a rămas fără deținuții folosiți pe post de „carne de tun”

De altfel, ministerul britanic al apărării scria la rândul său încă din luna mai a anului trecut despre problema trupelor aeropurtate ruse, notând că acestea au fost în centrul unora dintre cele mai mari eșecuri înregistrate până la momentul respectiv de către armata de invazie din cauza folosirii lor în roluri care în mod normal ar fi trebuit să revină unităților de infanterie mecanizată.

Ulterior, odată cu intrarea mercenarilor Wagner în teatrul de operațiuni, armata rusă a început să se bazeze pe deținuții recrutați din penitenciare pentru operațiuni de asalt desfășurate de unități notorii din cauza pierderilor uriașe suferite, de multe ori în atacuri aparent inutile.

S-ar părea însă că armata rusă a început acum să rămână fără deținuții folosiți în astfel de misiuni în condițiile în care mercenarii Wagner anunțaseră încă din februarie că au pus capăt recrutărilor din penitenciarele și coloniile penale ale Rusiei.

Izvestia notează că noile unități de asalt „urmează să fie constituite în mod oficial nu doar din foști condamnați, ci și [bărbați mobilizați], soldați care au semnat contracte și voluntari”.

Urmărește ultimele evoluții din a 580-a zi a războiului LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro