REPER denunță „un precedent periculos pentru democraţie” prin decizia CCR privind renumărarea voturilor la prezidențiale
Reprezentanţii partidului REPER şi-au exprimat joi profunda îngrijorare faţă de decizia Curţii Constituţionale a României de a dispune renumărarea voturilor din turul întâi al alegerilor prezidenţiale, considerând că această hotărâre reprezintă „un precedent periculos pentru democraţie” şi riscă să adâncească şi mai mult neîncrederea cetăţenilor în capacitatea statului de a organiza alegeri libere şi corecte.
„Suntem martorii unei decizii care fragilizează fundamentul democraţiei. În vremuri în care extremismul riscă să acapareze democraţia şi parcursul european al României, în loc să consolideze încrederea publicului, CCR ia decizii inexplicabile, care induc sentimentul de profundă neîncredere în instituţiile statului. Aceasta nu este direcţia pe care ne-o dorim pentru o Românie europeană şi democratică”, a afirmat Ramona Strugariu, copreşedinta REPER, într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.
„Se pierde, în plus, şi mai tare încrederea în faţa partenerilor europeni, internaţionali, a oamenilor. Când REPER a cerut renumărarea la alegerile europene, cu atâtea dovezi clare, nu a fost posibil. Acum, în mod ciudat şi brusc, se poate. Este de neînţeles şi periculos”, a adăugat Strugariu.
În mod paradoxal, susţin liderii REPER, CCR a validat în trecut alegerile europarlamentare contestate pe baza a mii de suspiciuni de fraudă semnalate atât de REPER, cât şi de alţi competitori electorali şi organizaţii ale societăţii civile.
Decizia actuală de renumărare a voturilor vine în contradicţie cu această practică, ridicând întrebări serioase cu privire la standardele de imparţialitate aplicate, afirmă REPER.
„În loc să ofere stabilitate, această decizie alimentează incertitudinea înaintea alegerilor parlamentare. Este inadmisibil ca, în pragul unui moment esenţial pentru democraţia noastră, să avem o societate divizată şi un proces electoral pus sub semnul întrebării”, a adăugat Dragoş Pîslaru, copreşedinte REPER, în acelaşi comunicat.
Partidul REPER face „apel la responsabilitate din partea tuturor instituţiilor implicate în organizarea alegerilor, pentru a garanta un proces transparent şi corect, care să protejeze valorile democratice ale României”.
Curtea Constituțională a României a decis joi să ceară Biroului Electoral Central renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi de la primul tur al alegerilor prezidențiale.
Hotărârea este una fără precedent și a fost luată în urma unei sesizări care viza anularea scrutinului.
CCR a respins una din cele două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale depuse de candidații Cristian Terheş şi Sebastian Popescu, clasaţi pe poziţiile 9 şi 12.
Pe contestația admisă, Curtea a decis că se va reuni din nou vineri pentru analiză.
REPER acuză atacuri „fără precedent” în spaţiul digital
Tot joi, REPER a cerut instituţiilor statului să se sesizeze şi să investigheze „atacurile fără precedent”, în spaţiul digital, împotriva conturilor oficiale ale partidului de pe reţelele sociale, precizând că acelaşi lucru se întâmplă şi în ceea ce priveşte candidatura Elenei Lasconi.
„REPER cere intervenţia urgentă a autorităţilor pentru protejarea democraţiei şi pentru asigurarea securităţii cibernetice. Cerem instituţiilor statului să se sesizeze şi să investigheze. Partidul REPER a trimis sesizări în ceea ce priveşte acţiunile împotriva conturilor proprii. Partidul REPER este de duminică ţinta unui val de atacuri fără precedent, în spaţiul digital. Conturile noastre oficiale de pe reţelele sociale, precum şi conturile principalilor candidaţi în alegeri, au fost atacate sistematic de către boţi şi conturi false, iar în ultimele zile a fost lansată o amplă campanie de discreditare a partidului, fie prin presupuse mesaje atribuite susţinătorilor REPER, fie prin campanii de boţi, care nu ne aparţin, deşi sunt cu sigla REPER. Vedem cum acest lucru se întâmplă şi în ceea ce priveşte candidatura Elenei Lasconi la alegerile prezidenţiale”, au transmis reprezentanții formațiunii, într-un comunicat separat.
Conform acestora, instituţiile statului „par să privească de pe margine valul de extremism şi putinism, de fabrici de troli şi mesaje care instigă la ură, la violenţă şi legionarism”.
„Am sesizat instituţiile competente, AEP, BEC, SRI, ANCOM, DNSC pentru că asistăm la o acţiune concertată împotriva valorilor democratice, care trebuie oprită, şi avem capacitatea de a o face. (…) Nu trebuie să generăm panică, ci să dăm încredere oamenilor că democraţia va câştiga această bătălie, cu efortul comun al tuturor: instituţii ale statului, lideri politici proeuropeni, societate civilă, oameni care merg la vot şi care înţeleg importanţa momentului. Fac acest apel deschis către preşedintele României să vorbească cu cetăţenii, este impardonabilă şi şocantă această linişte. Către instituţiile sesizate, să îşi facă treaba. Şi către liderii politici care mai au o urmă de responsabilitate, să nu îşi mai construiască mesajele de campanie cu mesaje de tipul «doar PSD te salvează». Este o insultă. Toţi liderii politici ai partidelor proeuropene trebuie să fie fermi în poziţionarea pentru stabilitate, siguranţă, investigarea finanţărilor, a potenţialelor fraude, a atacurilor în spaţiul digital, transparenţă, acum”, a declarat Ramona Strugariu.
Dagoş Pîslaru a precizat că România traversează o perioadă critică, în care stabilitatea democratică este pusă sub semnul întrebării de atacuri cibernetice şi de campanii agresive de dezinformare.
„REPER va continua să lupte pentru un proces electoral curat şi transparent, pentru o competiţie de pe poziţii de egalitate între competitorii electorali, dar avem nevoie de un răspuns ferm al instituţiilor. Nu este vorba doar despre un partid sau o campanie, ci despre integritatea întregului sistem democratic şi electoral al ţării noastre”, a afirmat Pîslaru.