Sari direct la conținut

„UE încearcă să se desprindă de Turcia”. Ankara anunță, supărată, că s-ar putea „despărți” de blocul comunitar

HotNews.ro
Recep Tayyip Erdogan, Foto: MURAD SEZER / AFP / Profimedia
Recep Tayyip Erdogan, Foto: MURAD SEZER / AFP / Profimedia

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că Ankara s-ar putea „despărți” de Uniunea Europeană, dacă este necesar, atunci când a fost întrebat despre conținutul unui raport al Parlamentului European privind Turcia, relatează Reuters.

Raportul, adoptat la începutul acestei săptămâni, spunea că procesul de aderare al Turciei la blocul de 27 de membri nu poate fi reluat în circumstanțele actuale și a cerut UE să exploreze „un cadru paralel și realist” pentru legăturile sale cu Ankara.

Turcia este un candidat oficial la aderarea la UE de 24 de ani, dar discuțiile de aderare au stagnat în ultimii ani din cauza preocupărilor blocului cu privire la încălcarea drepturilor omului și în ceea ce privire statul de drept.

„UE încearcă să se desprindă de Turcia”, a spus Erdogan reporterilor înainte de o călătorie în Statele Unite. „Vom face evaluările noastre în raport cu aceste evoluții și, dacă este necesar, ne putem despărți de UE”.

Ministerul de Externe al Turciei a declarat la începutul acestei săptămâni că raportul Parlamentului European conține acuzații și prejudecăți nefondate și a adoptat o abordare „superioară și nevizionară” a legăturilor țării cu UE

Ce spune raportul anual al Parlamentului European de a supărat Turcia

În raportul lor anual, deputații îndeamnă UE și Turcia să iasă din impasul actual și să găsească „un cadru paralel și realist” pentru relațiile UE-Turcia.

Dacă guvernul turc nu își schimbă drastic cursul, procesul de aderare al Turciei la UE nu poate fi reluat în circumstanțele actuale, spun europarlamentarii în raportul lor adoptat miercuri cu 434 de voturi pentru, 18 împotrivă și 152 de abțineri.

Deputații confirmă că Turcia rămâne un candidat la aderarea la UE, un aliat NATO și un partener cheie în securitate, relații comerciale și economice și migrație, subliniind că se așteaptă că țara să respecte valorile democratice, statul de drept, drepturile omului și legile, principiile și obligațiie UE.

Raportul salută faptul că Turcia a condamnat războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei în cadrul Adunării Generale a ONU și angajamentul său față de suveranitatea și integritatea teritorială a țării, regretând că Turcia nu sprijină sancțiuni în afara cadrului ONU.

Rata de aliniere a Turciei la politica externă și de securitate comună a UE a scăzut la un minim istoric de 7 %.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro