Sari direct la conținut

VIDEO Monica Macovei, in Parlamentul European: Vor sa desfiinteze DNA vineri

HotNews.ro
Monica Macovei, Foto: Parlamentul European
Monica Macovei, Foto: Parlamentul European

Europarlamentarul conservator Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, a avertizat, joi, in Parlamentul European, ca puterea PSD-ALDE din Romania vrea sa desfiinteze Directia Nationala Anticoruptie (DNA). In schimb, eurodeputata ALDE Norica Nicolai a aparat ordonanta de urgenta a guvernului, de modificare a Codului penal.

„Tocmai s-a anuntat ieri ca vineri urmeaza o noua lovitura. Vor sa desfiinteze DNA, vor sa nu mai fie anchetati. Duceti-va in Romania, maine, nu dupa 9 februarie cand intra in vigoare modificarile, daca chiar sunteti corecti si alaturi de romani”, a spus Macovei, la o dezbatere a Parlamentului European privind masurile legislative ale Guvernului de modificare a codurilor penale si de gratiere a unor persoane.

In context, ea a cerut Parlamentului European si Comisiei Europene sa solicite de urgenta Guvernului de la Bucuresti sa-si revoce ordonanta de modificare a Codului penal.

„Singurul lucru pe care Parlamentul poate sa il faca, si trebuie sa il faca, si Comisia, este sa ceara ca pana pe 9 februarie, cand intra in vigoara modificarile Ordonantei sa ceara acestui Guvern sa revoce aceasta Ordonanta tot prin Ordonanta Codul Penal”, a afirmat eurodeputata membra a Grupului Conservatorilor din PE.

„Acum doua nopti guvernul socialist din Romania a modificat prin OUG Codul Penal si codul de procedura penala. Modificarile aduse codurilor au fost publicate in jurul orei 1 noaptea in Monitorul Oficial. Stiti care sunt titlurile din presa romaneasca? Acest Guvern este numit Guvern de hoti, <>, <>, guvern de banditi, pentru ca au actionat noaptea, fara sa anunte pe nimeni, fara sa fie pe ordinea de zi si au modificat Codul Penal si de Procedura Penala ca sa se scapa pe ei, ca sa scape in primul rand presedintele PSD, domnul Dragnea, care mai are o condamnare de 2 ani pentru o frauda electorala si care mai are inca una acuma, dar care a scapat de dosar, pentru ca prin aceste ordonante, presedintele PSD nu mai poate fi judecat in acest dosar pentru ca si-a abrogat aceasta infractiune.

Sa modifici abuzul de putere, abuzul in serviciu care exista in toate tarile din lumea asta, in urma caruia scapa foarte multi politicieni, multi din administratie si multi membri din PSD care sunt acum la guvernare. Stiti ca e lumea in starda? Duminica erau 100.000 de oameni la Bucuresti, tocmai ca sa previna adoptarea acestor OUG, peste noapte ca banditii, ei au doptat acesta OUG. Aseara au iesit in Bucuresti 200.000 de oameni si alti 200.000 in toata tara”, a povestit Macovei situatia din Romania.

In schimb, europarlamentarul ALDE Norica Nicolai, a luat apararea Guvernului PSD-ALDE, afirmand ca ordonanta de modificare a Codului penal respecta prevederile constitutionale.

„Nimeni nu poate pune in discutie vocatia europeana a poporului roman, cum nimeni nu poate pune in discutie optinuea politica exprimata in decembrie, care a adus la guvernare un Guvern PSD-ALD. De fapt astazi la Bucuresti asistam sub un pretext, care tine de administrarea justitiei la o incercare de rasturnare a unei puteri politice alese. Acesta Ordonanta este realizata in acord cu prevederile Constitutiei Romaniei care obliga atunci cand Curtea Constitutionala declara neconstitutionale texte de lege acestea in 45 de zile sa fie puse in acord cu legea respectiva”, a spus Nicolai.

Ea a reclamat „abuzuri cu privire la drepturile de aparare” in justitia din Romania.

„In paranteza fie spus in Romania drepturile omului sunt un lux. Da domnule, pentru ca aceasta Curte Constitutionala a consacrat faptul ca se fac abuzuri cu privirea la drepturile de aparare, la faptul ca sunt interceptari fara mandat de la judecator. ca abuzul in serviciu este o incriminare prea larga. Statul roman este motivat sa lupte impotriva coruptiei si a dovedit-o, dar batalia cu coruptia nu inseamna in niciun caz justitie selectiva, justitie abuziva, justitia trebuie sa fie egala pentru toti si de aceea salut faptul ca vom avea o investigare foarte clara a ceea ce se intampla in Romania si nu o manipulare emotionala.

Inteleg, domnule presedinte, ca Romania este un partener si un membru credibil al Uniunii Europene. N-as vrea pentru poporul roman sa punem in discutie aceasta credibilitate sub semnul intrebarii, in numele unor batalii politice. Amintesc ca si DNA, care spune ca este un luptator anticoruptie, a fost infiintata prin Ordonanta de Urgenta. Nu putem in numele unei batalii oneste, legitme cu mijloace neoneste sa schimbam o putere politica”, a mai aratat ea.

La randul sau, eurodeputatul ALDE Mircea Diaconu s-a plans ca a fost trimis in judecata de DNA fara sa i se retina un prejudiciu.

„Ca discutia sa fie completa trebuia sa aveti aici si un infractor din Romania, acela sunt eu. Am fost anchetat in timp ce eram senator si Ministru al Culturii. Am fost anchetat timp de doi ani la fiecare vizita la procuratura generala era anuntata presa. Era firesc sa fie anuntata presa. Se incerca distrugerea mea publica. Dupa doi ani, procurorul care ma ancheta a zis urmatorul lucru: “Domnule Diaconu nu am gasit niciun prejudiciu, dar va trimitem in judecata.” Cred ca a si zambit cinic, ca un fel de victorie personala si m-a trimis in judecata, cerand doi ani si jumatate de inchisoare pentru mine, cu executare. Am fost achitat, bineinteles, dupa alti doi ani de zile”, a spus Diaconu.

Dezbaterea din Parlamantul European a fost initiata de Grupul Partidului Popular European, la discutii participand si prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a atras atentia Guvernului sa nu faca „pasi in sens opus” in privinta luptei anticoruptie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro