Gabriela Firea: Pavilionul central al Romexpo va fi transformat intr-o sala polivalenta cu 15.000 de locuri
Pavilionul central al Romexpo va fi transformat intr-o sala polivalenta cu 15.000 de locuri, vestiare, loje si tot ce e necesar pentru desfasurarea de activitati sportive, mai putin rugby si fotbal, potrivit primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, citat de Mediafax.
In maximum un an si jumatate se vor putea obtine toate avizele si Bucurestiul va putea organiza evenimente de amploare, a mai spus Firea.
ROMEXPO are ca principal actionar Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) .
„Noi estimam ca intr-un an de zile sala va putea fi amenajata. Practic, cladirea ramane la fel la exterior, structura de rezistenta ramane la fel, doar la interior se vor face modificari. Aici se vor putea organiza toate evenimentele, mai putin fotbal si rugby”, a declarat presedinte Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban, potrivit sursei citate.
Primaria Capitalei a finalizat deja licitatia pentru construirea unei sali polivalente langa National Arena. La Romexpo au loc anual zeci de targuri si si expozitii.
Despre Sala Polivalenta Bucuresti
Primaria Capitalei a lansat la inceputul anului 2014 licitatia pentru proiectarea si construirea Salii Polivalente din complexul Lia Manoliu, valoarea lucrarilor fiind estimata la circa 290 milioane de lei plus TVA (65 milioane de euro). Fostul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat la vremea respectiva ca lucrarile vor incepe in 2015.
Cateva luni mai tarziu, comisia de licitatie din cadrul municipalitatii a declarat castigatoare oferta depusa de consortiul Astaldi SPA – Euro Construct Trading 98 in valoare de circa 65 milioane euro – pentru circa 40.000 mp de sala. Initial a fost declarat castigator consortiul Strabag – Aecom Ingenieria – Comnord care a prezentat o oferta de 55 milioane euro pentru o suprafata de 37.941 mpm, dar a fost descalificat. Perdantul a facut contestatie, iar Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) a decis reanalizarea ofertelor. Tot scandalul a pornit de la cuvantul „circa”.
La inceputul anului 2014, Primaria Capitalei a introdus in caietul de sarcini pentru licitatie suprafete orientative pentru Sala polivalenta, respectiv 40.000 mp. Consortiul condus de Astaldi a pastrat si in oferta de licitatie cuvantul circa atat pentru valori, cat si pentru pretul constructie. Consortiul condus de Strabag a venit cu valori clare atat in ceea ce priveste suprafata, cat si pretul.
Dupa o serie de controverse birocratice legate de termenii din caietul de sarcini, Strabag – care avea o oferta mai mica ca pret cu 10 milioane de euro decat Astaldi – a fost descalificat si a castigat Astaldi. Printre motivele invocate se numara faptul ca Strabag a redus suprafata salii, a majorat procentul de ocupare a terenului prin marirea parterului si nu a respectat cerintele de functionalitate.
Strabag spune ca cifrele din caietul de sarcini erau orientative, afirmatiile referitor la functionalitate sunt subiective, iar oferta in ansamblul ei respecta cerintele din caietul de sarcini.
Strabag s-a adresat CNSC cerand reevaluarea ofertelor si a avut castig de cauza, Primaria Capitalei fiind obligata sa reanalizeze ofertele. Decizia poate fi contestata.
Jurnalistul Catalin Tolontan a scris pe blogul sau despre acest caz, atragand atentia asupra faptului ca licitatia e castigata de o oferta cu 10 milioane de euro mai scumpa decat concurenta.
La finalul anului 2015, contractul pentru construirea salii polivalente a fost atribuit asocierii Astaldi Spa – Euro Construct Trading 98 SRL, valoarea fiind de 357 milioane lei cu TVA (aprox. 80 milioane euro). Sala Polivalenta va avea o capacitate de 12.000 de locuri pe scaune, dintre care 2000 de locuri VIP si 500 de locuri noi de parcare.
Durata contractului este de 36 de luni din care 24 de luni pentru proiectare si executia lucrarilor si 12 luni pentru servicii tehnice de oprare si mentenanta dupa receptia lucrarilor. Lucrarile trebuie sa inceapa in 2016.