Primaria Capitalei va acorda burse de 500 lei/luna studentilor care vor avea grija de batrani sau mediteaza copii din familiile defavorizate
Studentii din Capitala vor primi burse de 500 lei pe luna daca vor locui, in gazda, la un cetatean senior, pe care il vor ajuta la cumparaturi si o data pe saptamana il vor insoti la diverse activitati, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, marti, in cadrul sedintei de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
De asemenea vor beneficia de aceste burse studentii care vor preda, de doua ori pe saptamana, cate doua ore, diferite materii, de la limbi straine pana la informatica, unor copii ale caror familii nu au posibilitatea financiara de a le asigura copiilor o pregatire suplimentara.
Initiativa face parte din proiectul „Parteneriat intre generatii”, iar primarul general al Capitalei spune ca va rezolva problema in acelasi timp problema studentilor care nu au loc in camine, dar si a batranilor singuri. Proiectul a fost aprobat de Consiliul General, urmand sa se constituie o comisie care va alege studentii ce vor face parte din program.
Conform Prmarului Capitalei, Gabriela Firea, initiatorul proiectului, solicitarea de a incheia asemenea parteneriate a venit din partea asociatiilor studentesti. In Bucuresti, exista peste 170 de mii de studenti si acestia pot beneficia de ajutor pentru a-si sustine studiile, in schimbul unor prestatii sociale, a explicat Gabriela Firea.
Primarul Capitalei a mai spus ca impactul financiar al programului asupra bugetului Municipalitatii va putea fi cunoscut si prezentat Consiliului General, dupa ce se vor inscrie studentii.
Cei interesati se pot inscrie in program pe site-ul www.parteneriatintregeneratii@pmb.ro.
„In prezent, la nivelul Municiptului Bucureşti se simte nevoia creării unei legături puternice intre generaţii (vârstnici, studenţi, copii şi tineri) pentru a sprijini comunitatea in rezolvarea problemelor identificate. Potrivit statisticilor la nivel naţional, o treime din vârstnicii peste 65 de ani trăiau singuri in 2011 (25- 30%), iar singurătatea vărstnicilor, lipsa locurilor de cazare in caminele studenţeşti pentru studenţii cu vârsta pânâ in 26 de ani, care frecventează cursurile unel facultâţi tn Bucureşti, nevoia de acompaniere a elevilor pentru activităţile scolare şi extraşcolare, lipsa resurselor financiare necesare pentru a facilita accesui copiilor şi tinerilor la programe de pregatire suplimentar in vederea promovarii cu succes a examenului de bacalaureat sau a evaluarii nationale sau a resurselor necesare achititionarii rechizitelor şi cartilor necesare pentru studiu sunt câteva dintre problemele identificate”, se arata in expunerea de motive a proiectului.
„Prin programul „Parteneriat intre generatii in municipiul Bucuresti se doreşte: asigurarea cadrului juridic necesar pentru a da posibilitatea persoanelor vârstnice, care locuiesc singure sau sunt familie (soţ şi soţie cu vârsta peste 63 de ani), au un apartament proprietate personală care nu se afla in litigiu sau in cladire cu risc seismic gradul I, condiţiile decente de locuire (baie şi bucătărie), să ia in chirie studenţi cu vârsta pănă in 26 de ani, care frecventează cursurile unei facutuţi din Bucureşti, la zi, au media peste 8 şi nu au obţinut un loc de cazare in căminulstudenţesc, Municiptul Bucureşti asigurând resursa financiară necesară pentru plata unui cuantum al chthei studentului la un preţ echivalent cu preţul pieţei pentru plata acesteia”, se arata in expunerea de motive a proiectului.