Sari direct la conținut

INS: Importurile de gaze au crescut cu 566% in primele noua luni

HotNews.ro

​Romania a importat 381,9 mii tone de gaze echivalent petrol in primele noua luni din 2016, ceea ce inseamna o cantitate cu 565,8% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unor date transmise de INS. Aceleasi date arata ca in in timp ce importurile de gaze au crescut de cinci ori, productia nationala a scazut cu 13,5%. Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), a declarat recent ca importurile de gaze din Rusia ar putea creste in aceasta iarna pana la 40% din consumul national.

In ultimii ani, importurile din Rusia au fost nesemnificative. In timp ce acum, acestea reprezinta 30%, anul trecut, in luna noiembrie, importurile au avut o pondere de doar 4,3%. Chiar si in septembrie 2016, cand consumul este inca redus fata de perioada de iarna, gazele din Rusia au avut o pondere de 30%. Aceasta in conditiile in care in septembrie 2015, importurile erau spre zero.

Insa, in ultimul an, preturile pe pietele internationale au fost in continua scadere, iar preturile la gazele din import au ajuns sa fie mai mici decat cele din Romania.

Niculae Havrilet sustine ca in aceasta iarna, pretul gazelor din import va fi chiar si cu 18-20 de lei/MWh mai mic fata de gazele inmagazinate in Romania. „Furnizorii se indreapta spre aceasta sursa. In momentul in care preturile sunt mici, pot intra gaze pana la 40% din import”, a spus Havrilet. Acesta a precizat ca pentru ultimul trimestru din acest an, pretul de import este intre 68 si 72 de lei pe MWh, iar pentru primul trimestru din 2017, estimarile pentru piata internationala indica un pret de 78 de lei pe MWh. In al doilea trimestru, pretul gazelor din import a fost chiar mai redus- 63 lei/MWh, in timp ce Romgaz vindea cu cel putin 72 lei/MWh.

In conditiile in care piata este libera pentru furnizori, acestia nu pot fi impiedicati sa importe. Din aceasta situatie, cel mai mult are de pierdut Romgaz, care deja se confrunta cu o scadere de productie. Inca din primavara, reprezentantii Romgaz se plangeau ca nu mai pot vinde intreaga productie din cauza gazelor din import mai ieftine. Productia Romgaz a scazut cu 20% in prima jumatate a anului fata de aceeasi perioada din 2015. Mai mult, compania Romgaz este fortata prin legislatia in vigoare sa vanda gaze la un pret minim impus- 72 lei/MWh. S-a ajuns la acest pret minim, dupa o modificare in primavara anului 2014 a OG 7/2013 privind impunerea unui impozit de 60% asupra veniturilor suplimentare obtinute de companiile producatoare de gaze in urma liberalizarii preturilor. Pana atunci, impozitul se calcula fara a se tine cont de pietele pe care ajungeau cantitatile de gaze, in reglementat sau pe piata libera, ceea ce era o anomalie. Practic, la formarea preturilor, piata libera era legata de cea reglementata. In cele din urma, OG 7/2013 a fost modificata, OG 7/2013 in sensul decuplarii formarii preturilor de pe piata libera de formarea preturilor de pe piata reglementata, insa cu conditia ca preturile de pe piata libera sa nu fie mai mici de 72 lei/MWh. Acum, dupa doi ani, aceasta Ordonanta da nastere la o noua anomalie: compania Romgaz este nevoita sa vanda la pret minim de 72 lei/MWh, ceea ce duce la alungarea clientilor. Acestia se orienteaza catre importuri. In aceste conditii, Romgaz se poate vedea in situatia de a-si reduce productia.

Actorii de pe piata gazelor au cerut in acest an abrogarea OG 7/2013, insa Ministerul Finantelor s-a opus deoarece prin aplicarea acestui act normativ se strang sute de milioane de lei la bugetul de stat, avand in vedere ca prevede supraimpozitarea producatorilor de gaze cu 60% pe venitul suplimentar obtinut din liberalizare. Incepand cu 1 ianuarie 2017, acest act normativ ar trebui sa-si inceteze aplicabilitatea.

Niculae Havrilet a mai amintit ca incepand cu 1 aprilie 2017, va fi eliminat calendarul de liberalizare a preturilor la gaze. Practic, acest lucru inseamna ca producatorii interni nu vor mai fi obligati sa vanda gaze la un pret reglementat catre cosumatorii casnici. Pentru consumatorii casnici, vor fi reglementate de care ANRE doar tarifele de furnizare, pana in 2021. Tot de atunci, nu vor mai exista restrictii legislative legate de exporturile de gaze. Pentru mai multe amanunte, citeste Guvernul a aprobat eliminarea restrictiilor la exporturile de gaze si renuntarea la calendarul de liberalizare

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro