VIDEO INTERVIU Valentin Negoita, presedintele ECOTIC: Cred ca pentru o buna parte a primarilor din Romania problematica mediului nu exista catusi de putin
Valentin Negoita, presedintele ECOTIC a discutat in cadrul unui interviu despre cei 10 ani de la infiintarea asociatiei ECOTIC si despre colectarea selectiva si reciclarea deseurilor electrice si electronice.
Despre cei 10 ani de ECOTIC
Zece ani inseamna o felie buna de viata si de activitate profesionala. Acesti 10 ani au insemnat implementarea in premiera in Romania a unui sistem de colectare, reciclare, deseuri electrice si electronice incepand cu anul 2006. Obligatiile Romaniei au inceput odata cu integrarea in UE in ianuarie 2007. Au fost 10 ani, care au fost ani de pionierat pentru noi ca organizatie de management al deseurilor electrice si electronice, cu satisfactiile si, sigur, cu problemele cu care ne-am confruntat. Pentru ca orice domeniu nou presupune necunoscute, iar necunoscutele au fost foarte multe. Dar treptat, treptat, am reusit sa dobandim o experienta indeajuns de larga, care se bazeaza atat pe realitati romanesti cat si pe practici europene. Faptul ca din primele momente ale adoptarii legislatiei am fost cooptat intr-un grup de lucru care a vizitat cateva tari cu experienta in domeniu, precum Olanda, Austria, Slovacia, Ungaria. A fost extrem de benefic pentru a vedea cum se petrec lucrurile in realitate in acele tari, de la colectare pana la valorificare. O experienta extrem de interesanta pe care am aplicat-o treptat si in Romania.
Despre realitatile din teren din Romania in ceea ce priveste colectarea selectiva a deseurilor electrice
La inceput a fost o mai mare discrepanta intre ceea ce vazusem in piete dezvoltate si ceea ce vedeam noi la inceput aici. Pe de-o parte avem o lipsa de informare care pe ici-colo inca este prezenta, pe de alta parte avem o lipsa de implicare. Treptat de-a lungul anilor lucrurile s-au imbunatatit, dar mai mult la nivel de populatie decat la nivel de autoritati. Populatia devine, cel putin in ultimii ani, preocupata de valorile unui mediu inconjurator favorabil, prielnic, prietenos. Oamenii calatoresc si vad probabil cum functioneaza lucrurile si in alte parti. Insa, ne confruntam in continuare cu o nepasare din partea unor autoritati locale, asa cum am mai spus, de altfel, cred ca pentru o buna parte a primarilor din Romania problematica mediului nu exista catusi de putin. Pornind de la aceasta constatare trista, care vine in opozitie cu obligatiile care revin autoritatilor locale, observam o discrepanta majora intre obligatii si nepasare.
Despre caravana ECOTIC
Caravana ECOTIC este un proiect extrem de interesant, fiind un concept pe care eu l-am descoperit prima data in Slovenia. Caravana este un proiect european si se incheie anul acesta, dar care poate fi continuat prin forte proprii. Proiectul nu face decat sa explice si sa ii educe pe vizitatori, aratand care sunt beneficiile reciclarii, atat din punct de vedere al protectiei mediului, cat si din punct de vedere economic. Cu caravana am acoperit o buna parte din orasele mari si mijlocii din Romania si vom continua sa acoperim pana la urma in perioada urmatoare si orasele ce au mai ramas de atins. Punctele de succes in acest proiect au fost scolile. De departe, etuziasmul cel mai mare este la nivelul scolilor. Dar cu caravana am atins atat generatia tanara, cat si alte categorii de persoane care s-au aratat interesate de reciclare.
Impactul asociatiei ECOTIC in Romania in ultimii 10 ani
Pana in momentul de fata, noi am colectat 90 de mii de tone. Anul trecut a fost un an record, dar care probabil va fi doborat de 2016. Anul trecut am depasit, de exemplu, 13 mii de tone, iar anul acesta vom avea pana la final undeva pe la 18 mii de tone, care la nivel de tara s-ar traduce in cel putin 50% din tonajul colectat si gestionat la nivel national.
Despre Gala Premiilor pentru un Mediu Curat
Gala Premiilor pentru un Mediu Curat este un demers de a identifica cele mai interesante si eficiente initiative de protectie a mediului si de CSR. Ceremonia de premiere va avea loc in data de 9 decembrie, dar pana atunci, concursul este deschis tuturor. Site-ul ecotic.ro si platforma dedicata premiilepentrumediucurat.ro sunt disponibile pentru a prelua orice initiativa. Pana acum avem peste 20 de proiecte si conform anticiparilor noastre, ultima saptamana va fi mai bogata in inscrieri, iar data de 27 noiembrie este data limita de inscriere a proiectelor. Speram sa fie un an la fel de bogat in proiecte ca cel de anul trecut cand s-au inscris 65 de proiecte din toata tara.
Interviul integral cu Valentin Negoita