Noul presedinte al Republicii Moldova, decis peste doua saptamani: Socialistul Igor Dodon si pro-europeana Maia Sandu se vor confrunta in turul al II-lea al alegerilor
Numele noului presedinte al Republicii Moldova va fi cunoscut peste doua saptamani, cand socialistul pro-rus Igor Dodon si Maia Sandu, candidatul comun sustinut de 3 partide pro-europene, se vor confrunta in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, programat duminica, 13 noiembrie. Potrivit rezultatelor oficiale partiale anuntate de Comisia Electorala Centrala de la Chisinau dupa prelucrarea a 99,5% dintre procesele verbale din sectiile de votare, Igor Dodon a obtinut 48,5% din voturi, iar Maia Sandu 38,2%, scrie Reuters. Este pentru prima oara dupa 15 ani cand modovenii isi aleg presedintele prin vot direct.
- Cine sunt cei doi candidati care se vor infrunta in turul II
Igor Dodon, castigatorul primului tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, vrea sa puna capat apropierii tarii sale de Uniunea Europeana si sa o reorienteze catre Rusia, pe fondul nemultumirii publice profunde fata de prooccidentalii aflati la putere si in timpul carora statul s-a confruntat cu tulburari economice.
Socialistii lui Dodon vor sa anuleze un plan din 2014 pentru legaturi comerciale si politice mai stranse cu UE. In schimb, ei vor sa inscrie tara in Uniunea Vamala Eurasiatica, dominata de Rusia.
Unii diplomati europeni cred, insa, ca retorica electorala a lui Dodon tine mai mult de divizarea spatiului public decat de substanta politica. El le-a spus diplomatilor ca partidul sau nu va anula Acordul de Asociere cu UE, a declarat un ambasador dintr-o tara europeana, citat sub acoperirea anonimatului.
De asemenea, socialistii sunt de acord cu acordarea unei autonomii sporite regiunii separatiste Transnistria, a carei populatie majoritar rusofona vrea alipirea la Rusia.
La polul opus, Maia Sandu este un candidat prooccidental, care promoveaza apropierea de Uniunea Europeana. Pe parcursul campaniei electorale, ea s-a concentrat pe prezentarea diferentelor dintre ea si Dodon.
Astfel, ea a dat asigurari ca Presedintia va deveni „vocea oamenilor” si ca, daca va fi aleasa, va face efectua prima vizita in Occident, spre deosebire de contracandidatul sau socialist.
In privinta desemnarii responsabililor in functii-cheie numite de presedinte, ea da asigurari ca va numi „oameni integri”, spre deosebire de Dodon care vrea sa puna accent pe „patrioti”.
Maia Sandu mai promite ca le va interzice firmelor offshore sa aiba actiuni in banci sau companii de interes public.
La fel ca si Dodon, fostul ministru al Educatiei da asigurari ca vinovatii de „furtul miliardului’ vor fi pedepsiti. Spre deosebire de liderul socialistilor insa, Maia Sandu sustine ca va cere ajutorul organizatiilor internationale pentru a investiga cazul si a recupera banii.
- Alegerile din Republica Moldova, monitorizate de 3.700 de observatori
Aproape trei milioane de cetateni ai Republicii Moldova au fost asteptati la urne, duminica, pentru a-si alege presedintele prin vot direct, pentru prima oara dupa 15 ani, insa prezenta la vot a fost de 48,97% (pentru validarea primului tur de scrutin era necesara participarea a cel putin o treime din numarul cetatenilor inscrisi in listele electorale).
Sectiile de vot s-au inchis la ora 21.00 si, potrivit Comisiei Electorale Centrale, niciun institut de sondare a opiniei publice nu a depus cerere de autorizatie pentru a realiza exit-polluri.
Primul tur al alegerilor prezidentiale din Moldova a fost monitorizat in total de 3.700 de observatori. 3.202 dintre acestia sunt observatori nationali, din partea a 20 de organizatii. De asemenea, Comisia Electorala Centrala a acreditat in calitate de observatori internationali 562 persoane din partea a 52 institutii internationale, inclusiv din partea OSCE, Parlamentului European si Misiunii de Observare a CSI.
Rolul presedintelui este important in Republica Moldova, acesta avand dreptul de a intoarce legi in Parlament, de a dizolva legislativul in unele conditii si de a numi premierul.
Dupa ce niciunul dintre candidati nu a obtinut 50+1% in primul tur, pe 13 noiembrie 2016 se va organiza al doilea tur, pentru care nu este stabilit un prag minim de participare.
Socialistul Igor Dodon si candidata Partidului Actiune si Solidaritate, Maia Sandu, erau considerati favoriti inca dinaintea primului tur.
Ultimul sondaj dat publicitatii inaintea scrutinului de duminica arata ca Igor Dodon, candidatul Partidului Socialistilor din Republica Moldova, era preferat de 35,6% dintre moldovenii decisi sa se prezinte la urne. El o devansa cu mult pe candidata PAS, Maia Sandu, aflata pe a doua pozitie, cu 11,7% din intentiile de vot.
Analistii si observatorii se asteaptau ca Maia Sandu sa primeasca si sprijinul unei parti a alegatorilor care voiau sa il voteze pe Marian Lupu, dupa ce acesta s-a retras din cursa.
- Republica Moldova, intre drumul european si apropierea de Rusia
Prinsa intre Ucraina si Romania, stat membru UE, Republica Moldova, o tara micuta, cu o populatie de 3,5 milioane de oameni, a intrat pe calea proeuropeana in 2009, desi depindea de livrarile energetice ruse si in pofida disputei teritoriale nerezolvate privind Transnistria.
Decizia de a semna Acordul de Asociere cu UE a determinat Rusia sa impuna un embargo pe produse agricole importante de la Chisinau – inclusiv pe mere si vin – ce reprezinta o sursa majora de venit pentru moldoveni.
Fosta republica sovietica a fost zguduita de furtul a un miliard de dolari – echivalentul a o optime din PIB-ul tarii – din banci. Scandalul a subliniat amploarea coruptiei in cea mai saraca tara europeana, unde venitul mediu lunar al unei familii este sub 300 de dolari.
Impactul este sever pentru o economie tinuta pe linie de plutire in special prin banii trimisi de moldovenii care lucreaza in Europa si Rusia.
Scandalul a dus la proteste de strada, Fondul Monetar International (FMI) si UE au inghetat asistenta, moneda nationala s-a prabusit, iar inflatia a depasit 10%.
Fostul premier Vlad Filat, care a fost implicat, a fost luat cu catuse din cladirea Parlamentului si inchis. Insa multi moldoveni cred ca si alti membri ai elitei pro-UE au fost implicati sau cel putin au fost la curent cu schemele financiare.
Unii ministri din actualul Guvern, inclusiv premierul Pavel Filip, care a ajuns la putere pe fondul protestelor din ianuarie, au facut parte din doua Guverne precedente care au acordat garantii pentru imprumuturile de urgenta oferite bancilor de unde au disparut banii.
Scandalul a dus la o scadere a sustinerii fata de aderarea la UE. Potrivit unui studiu publicat in luna aprilie, 41% din populatie voia ca tara sa fie inclusa in blocul comunitar, fata de aproape 63% in 2009.
O parte dintre dezamagirea simtita de unii alegatori fata de Occident este pusa pe seama influentei mogulului Vlad Plahotniuc, perceput ca avand o influenta foarte mare asupra politicii din tara si asupra institutiilor statului. El a fost tinta mai multor proteste de strada anul acesta. Aliatii sai sustin ca influenta sa este exagerata in mod deliberat de opozanti.
- Vezi cum a decurs numararea buletinelor de vot:
Ora 3:00:Igor Dodon – 48,5%, Maia Sandu – 38,2%, dupa prelucrarea a 99,5% din procesele verbale.(sursa: Reuters)
Ora 2:06: Maia Sandu l-a batut pe Igor Dodon la el acasa. In raioᅡnul Calarasi, locul de bastina a lui Igor Dodon, Maia Sanᅡdu a obtinut 51,81% din voturi, fata de 37,13% cat a luat Dodon. In Sadova, satul unde s-a nascut Igor Dodon, el a obtinut 56,37%. In schimb, in raioᅡnul Falesti, unde s-a nascut Maia Sandu, Igor Dodon a iesit invingator cu 58,15%, in timp ce Maia Sandu a obtinut 22,78%. In satul sau natal, Risipeni, raionul Falesti, Maia Sanᅡdu a obtinut un scor de 52,19%. (sursa: Deschide.md)
Ora 1:38: Igor Dodon – 48,71%, Maia Sandu – 37,95%, 98,08% dintre procesele verbale prelucrate.
Ora 1:16: Igor Dodon – 48,82%, Maia Sandu – 37,87%, 97,60% din procesele verbale prelucrate.
Ora 1:12:Cum s-a votat la Chisinau: Socialistul Dodon a invins insectoarele Botanica, Rascani, Centru si Buiucani. Maia Sandu a invins doar in sectorul Ciocana, dar a fost preferata in 14 din cele 18 suburbii. In 4 suburbii – Cricova, Stauceni, Vadu lui Voda si Vatra – a fost invingator Igor Dodon. (sursa: Unimedia)
Ora 0:53: Igor Dodon – 48,99%, Maia Sandu – 37,70%, 97,02% din procesele verbale prelucrate.
Igor Dodon – 48,99%
Maia Sandu – 37,70%
Dumitru Ciubasenko – 5,94%
Iurie Leanca – 3,16%
Mihai Ghimpu – 1,82%
Valeriu Ghiletchi – 1,05%
Maia Laguta – 0,75%
Silvia Radu – 0,41%
Ana Gutu – 0,17%
Ora 0:49: Igor Dodon – 49,09%, Maia Sandu – 37,60%, 96,88% din procesele verbale prelucrate.
Igor Dodon – 49,09%
Maia Sandu – 37,60%
Dumitru Ciubasenko – 5,95%
Iurie Leanca – 3,16%
Mihai Ghimpu – 1,82%
Valeriu Ghiletchi – 1,05%
Maia Laguta – 0,76%
Silvia Radu – 0,41%
Ana Gutu – 0,17%
Ora 0:41: Igor Dodon – 49,13%, Maia Sandu – 37,60%, 96,35% din procesele verbale prelucrate.
Igor Dodon – 49,13%
Maia Sandu – 37,60%
Dumitru Ciubasenko – 5,90%
Iurie Leanca – 3,17%
Mihai Ghimpu – 1,82%
Valeriu Ghiletchi – 1,05%
Maia Laguta – 0,76%
Silvia Radu – 0,41%
Ana Gutu – 0,17%
Ora 0:33: 95,82% din buletinele de vot prelucrate: Igor Dodon – 49,21%, Maia Sandu – 37,51%.
Ora 0:29:Prima reactie a Maiei Sandu: „Ne vedem in turul II. Votul de astazi, prima victorie si primul pas catre o viata demna.” (sursa: Deschide.md)
Ora 0:22: Igor Dodon – 49,27%, Maia Sandu – 37,44%, 95,15%, din procesele verbale prelucrate.
Ora 0:15: Igor Dodon – 49,43%, Maia Sandu – 37,3%, dupa prelucrarea a 94,43% din procesele verbale.
Ora 0:02: Igor Dodon – 49,66%, Maia Sandu – 37,02%, 92,70% din procesele verbale prelucrate.
Rezultatele candidatilor:
Igor Dodon – 49,66%
Maia Sandu – 37,02%
Dumitru Ciubasenko – 5,88%
Iurie Leanca – 3,20%
Mihai Ghimpu – 1,85%
Valeriu Ghiletchi – 1,05%
Maia Laguta – 0,76%
Silvia Radu – 0,41%
Ana Gutu – 0,17%
Ora 0:00: Igor Dodon – 49,67%, Maia Sandu – 37%, dupa prelucrarea a 92,41% din procesele verbale.
Ora 23:50: Igor Dodon – 49,79%, Maia Sandu – 36,91%, dupa prelucrarea a 90,79% din procesele verbale.
Ora 23:41: Igor Dodon – 49,88%, Maia Sandu – 36,85%, dupa prelucrarea a 89,19% din procesele verbale. La acest scor, Dodon si Maia Sandu merg ambii in turul al doilea.
Ora 23:35: Igor Dodon 50,08%, Maia Sandu 36,69%, dupa prelucrarea a 87,31% din procesele verbale.
Ora 23:25: Igor Dodon – 50,46%, Maia Sandu – 36,29%, dupa prelucrarea a 82,22% din procesele verbale din sectiile de votare.
Ora 23:24:Maia Sandu a obtinut cele mai multe voturi din partea moldovenilor care au votat la Bucuresti.
Ora 23:15: Igor Dodon 50,59%, Maia Sandu 36,11%, dupa prelucrarea a 80,49% din procesele verbale din sectiile de votare.
Ora 23:02: Igor Dodon – 51,39%, Maia Sandu – 35,25%, dupa numararea a 75,06% din procesele verbale din sectiile de votare.
Procentele candidatilor dupa numararea a 75,06% din procesele verbale din sectiile de votare:
Igor Dodon – 51,39%
Maia Sandu – 35,25%
Dumitru Ciubasenko – 5,66%
Iurie Leanca – 3,30%
Mihai Ghimpu – 1,94%
Valeriu Ghiletchi – 1,07%
Maia Laguta – 0,79%
Silvia Radu – 0,43%
Ana Gutu – 0,17%
Ora 22:52: Igor Dodon – 51,87%, Maia Sandu 34,75%, dupa numararea a 68,52% din procesele verbale din sectiile de votare.
Procentele candidatilor dupa numararea a 68,52% din procesele verbale din sectiile de votare:
Igor Dodon – 51,87%
Maia Sandu – 34,75%
Dumitru Ciubasenko – 5,59%
Iurie Leanca – 3,34%
Mihai Ghimpu – 2,01%
Valeriu Ghiletchi – 1,04%
Maia Laguta – 0,80%
Silvia Radu – 0,44%
Ana Gutu – 0,17%