Subiectele zilei: #Colectiv: Invizibila nu pot sa devin; Am fost la institutul de cercetare din Romania care a primit 7 milioane de euro sa frece menta; Ingheata preturile RCA. Cat vom plati in functie de varsta si automobil
#Colectiv: Invizibila nu pot sa devin. Mariana Oprea, sau Tedy, este unul dintre cei mai cunoscuti supravietuitori din Colectiv. Isi foloseste ranile ca sa ne aminteasca de ce a fost acolo si sa ne invete despre urmarile incendiului. Toamna trecuta aveam 28 de ani, eram cu capul in nori si cautam sa-mi duc mai departe visul de a lucra in arhitectura; o lunga perioada tot ce facusem era sa depun CV-uri peste tot si sa merg la interviuri. Familia – mama, fratele si cumnata – m-a sustinut mereu. Cu tata am avut tot timpul o relatie mai dificila dupa divortul parintilor de acum 12 ani. Desi am incercat sa pastrez o legatura apropiata, nu s-a intamplat. De atunci locuiam cu mama intr-o garsoniera inchiriata din Tei; ne era destul de greu sa ne intretinem, mama bugetar, eu fara job stabil, scrieDoR.
Am fost la institutul de cercetare din Romania care a primit 7 milioane de euro sa frece menta. Daca ar fi sa organizez un concurs gen „Stii, iar asta te-ar putea face obscen de bogat”, ultima intrebare, aia incuietoare, care ti-ar aduce milionul in conturi, ar fi asta: „Romania se lauda ca detine cel mai mare centru de cercetare al muntilor din Sud-Est-ul Europei. Unde anume se afla el si ce produce?”. Prima parte a raspunsului ai gasi-o relativ simplu, la o cautare pe Google. Centrul de Economie Montana e localizat la Vatra Dornei, o caruta de bani UE, sapte milioane de euro, mai exact, au fost pompati in el, iar de la inaugurarea lui a trecut un an. In concluzie, el functioneaza. Ce fel de cercetare produce acest centru si cum se bucura statul roman de ea? Ei, pentru a raspunde la intrebarea asta, m-am suit in singurul tren direct pana la Vatra Dornei, ca sa vad cu ochii mei cum lucreaza academicianul roman, anuntaVice.
Ingheata preturile RCA. Cat vom plati in functie de varsta si automobil.Guvernul a lansat in dezbatere publica proiectul de hotarare prin care va implementa preturile maxime pentru asigurarea de raspundere civila auto. Proiectul de act normativ arata, in debutul sau, ca falimentarea Astra Asigurari, care a dat peste cap piata de profil, este motivul pentru care e nevoie de o interventie atat de brutala si unica in Europa. Desi venita in ultima clipa, masura asumata de Executiv este, totusi, o veste buna pentru o anumita categorie de soferi. Astfel, bucurestenii tineri care conduc automobile de clasa medie sau mai sus au motive sa fie fericiti cu noile tarife pentru RCA. Preturile stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si transpuse in hotararea de guvern facuta publica ieri sunt, pentru ei, cu pana la 40-50% sub nivelul actual, relateazaRomania Libera.
Presedintele isi risca legitimitatea. Intr-un interviu acordat ziarului Adevarul, presedintele Klaus Iohannis revine asupra unui subiect care creeaza tensiuni puternice in societatea romaneasca: casatoriile homosexuale. Este surprinzatoare transformarea presedintelui Klaus Iohannis. Era un om din provincie, cu un aer usor desuet, care lasase sa se creada in campania prezidentiala ca are o legatura cu biserica evanghelica si ca profeseaza un conservatorism moderat. Mai mult, imediat dupa alegeri, a anuntat ca va participa pe rand la oficiul religios al fiecarui cult din Romania, ca reverenta fata de traditiile comunitare. Nimeni nu isi imaginase ca primarul de la Sibiu ar fi fost vreun practicant fervent, caci era prea evidenta firea sa practica, orientata catre placerile simple ale vietii, dar romanii vazusera in el un om politicos dupa tipar vechi, informeazaDeutsche Welle.
Ce schimbari majore la Legea darii-n plata au castigat bancile la CCR, in dauna clientilor. Deciziile privind cererile de dare in plata vor fi luate acum de judecatori. Acestia pot aproba sau respinge solicitarea clientului care vrea sa cedeze imobilul depus garantie, in schimbul stergerii datoriei. Exista insa si o a treia varianta: ca instanta sa ceara modificarea conditiilor de creditare Prin decizia luata pe 25 octombrie, Curtea Constitutionala (CCR) a modificat radical regulile in privinta darii in plata. Ulterior, pe 26 octombrie, Curtea si-a explicat in detaliu decizia, printr-o motivare preliminara, introducand noi precizari. Reamintim ca, in plus fata de textul de lege, Curtea a introdus ideea de impreviziune. Aceasta prevede ca trebuie acceptate pentru darea in plata acele dosare in cazul carora, din cauza unor evenimente exceptionale, debitorul nu mai poate achita ratele, noteazaAdevarul.
Ultimul tun al lui Sorin Oprescu. Afaceri controversate pe seama unor copii bolnavi.Peste 200 de milioane de lei a decis Primaria Capitalei sa aloce, in 2009, pentru construirea unui spital pentru copii cu aproape trei sute de paturi. Dupa sapte ani, proiectul are un bilant negru: constructia, gata in proportie de 80%, este sistata din 2015. Desi municipalitatea a platit cea mai mare parte din bani, sute de copii sunt privati de un tratament corespunzator. Singurul castigator – o firma detinuta de parteneri de afaceri ai fostului primar Sorin Oprescu. Pe 16 decembrie 2009, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a decis sa aloce 44,2 milioane euro pentru extinderea, modernizarea si echiparea Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”. Noua unitate urma sa aiba 278 de paturi, pe sapte etaje. Suprafata totala construita – 19.260 mp, potrivitRomania Libera.