Sari direct la conținut

webPR:Astra Film Festival si-a desemnat castigatorii editiei din 2016: premiu de excelenta pentru regizorul Cristi Puiu!

Smile Media

Sambata, 22 octombrie 2016, a avut loc la Sala Thalia din Sibiu, Gala de Decernare a Premiilor Astra Film Festival 2016, in cadrul careia s-au anuntat filmele castigatoare ale editiei cu numarul 23. Patruzeci de filme au fost incluse in cele patru sectiuni competitionale: OutStanDox, Europa Centrala si de Est, Romania si DocSchool.

Filmele din competitia Astra Film Festival au fost evaluate de un juriu format din 12 profesionisti de top din industria cinematografica internationala: Alexander Weiss, Barbara Orlicz-Szczypula, Claire Aguilar, Cristi Puiu, Ileana Birsan, Julia Teichmann, Martichka Bozhilova, Michael Stewart, Nick Bradshaw, Sara Garcia, Veton Nurkollari si Vlad Petri.

Premiul pentru cel mai bun documentar international a fost acordat filmului Changa Revisited (regia Peter Biella) pentru simplitatea plina de miez, eleganta montajului si capacitatea de a descoperi universalul intr-un colt anume din lumea larga.

The Dazzling Light of Sunset (regia Salome Jashi), un film care zugraveste viata unei mici comunitati prin ochii unei jurnaliste de televiziune, semnat de o regizoare care propune o estetica cinematografica originala si aduce pe ecran compozitii vizuale remarcabile, a fost alegerea juriului pentru Premiul Astra pentru cel mai bun film documentar din Europa Centrala si de Est. Din aceeasi sectiune competitionala, filmul Abdul & Hamza (regia Marko Grba Singh) a primit Mentiunea Speciala a Juriului. Filmul aduce in atentie un subiect fierbinte al lumii contemporane, migratia, printr-un mix de realitate si fictiune intr-un montaj fluid care compun o piesa cinematografica inovatoare.

A Mere Breath (regia Monica Lazurean-Gorgan) – Premiul pentru cel mai bun documentar romanesc la Astra Film Festival 2016 urmareste de-a lungul a sapte ani dinamica unei familii din Copsa Mica: in timp ce tatal asteapta de la Dumnezeu vindecare pentru infirmitatea progresiva a mezinei, in interiorul familiei survin transformari care modifica ireversibil relatiile dintre ei.

Premiul pentru regie intr-un documentar romanesc i-a revenit lui Botond Pusok pentru filmul Angela. Relatia apropiata dintre regizor si protagonista ne ofera prilejul sa patrundem in intimitatea unei tinere rome care se straduieste sa implineasca asteptarile comunitatii in care traieste si sa ramana in acelasi timp ea insasi. Capcana manipularii, atat de frecventa in filme despre minoritatea roma, e evitata cu grija.

Premiul pentru cel mai bun documentar studentescBest DocSchool Award a fost castigat de filmul 1 Building and 40 People Dancing (regia Miki Polonski) pentru modul matur si asumat in care regizorul abordeaza subiectul, personajele, imaginea si muzica, care intregesc un tablou unitar al relatiei spatiu locuit – locatari.

Pentru abordarea unui subiect actual, de importanta globala si tratarea lui la un nivel micro, de comunitate, intr-un mod ingenios, juriul a oferit Premiul pentru originalitate intr-un documentar studentesc filmului Those (regia Krizstina Meggyes).

In cei 23 de ani de existenta, AFF a gazduit adesea filme si evenimente despre cele mai controversate si nelinistitoare realitati ale lumii in care traim, gratie eforturilor unor cineasti care dedica ani de zile intelegerii si patrunderii in zone necunoscute sau incorect percepute ale societatii. Astra Film are onoarea de a acorda Premiul Speciallui Liviu Tipurita pentru filmul The New Gypsy Kings, ca o recunoastere a eforturilor unui cineast pasionat, pentru contributia sa la dezvaluirea prea putin cunoscutelor povesti de culise ale manelelor si manelistilor din Romania.

Astra Film Festival a avut onoarea sa ofere Premiul de excelenta cineastului Cristi Puiu, pentru contributia sa exceptionala la cinematografia mondiala. Indelungata legatura de prietenie si colaborare a lui Cristi Puiu cu AFF si cu cinematografia documentara nu este una intamplatoare: „exista doar un fel de cinema” spune el – termenii de fictiune si documentar fiind simple etichete administrative”. Intreaga motivatie poate fi citita aici . Filmul sau Sieranevada a deschis editia din acest an a festivalului si este propunerea Romaniei pentru Premiile Oscar 2017 pentru cel mai bun film strain.

Filmele premiate pot fi revazute duminica, 23 octombrie 2016, incepand cu ora 12:00 la Sala Auditorium, de la ora 13:00 la Sala Thalia, iar de la ora 14:00 la Astra Film Cinema. Tot duminica va fi proiectat de la ora 19:00 la Sala Thalia filmul Sieranevada, iar in intervalul 09:00 – 23:00, in cinematograful-dom din Piata Mare, publicul sibian are ocazia de a viziona filme 360 de grade.

Programul complet al zilei de duminica: http://astrafilm.ro/program-orar.aspx?day=7

Spot oficial: https://youtu.be/fSPshWltgt0

Astra Film Festival 2016 este organizat de Astra Film, CNM Astra si Fundatia Astra Film

Proiect cultural finantat de Ministerul Culturii

Cu sprijinul Consiliul Judetean Sibiu, Centrul National al Cinematografiei

Actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu

In colaborare cu Universitatea Lucian Blaga

Parteneri: Institutul Cultural Roman, Uniunea Cineastilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Institutul Polonez Bucuresti, CINETIc

Partener digital: Ad Lemonade

Sponsor principal: Romgaz

Sponsor oficial: Banca Transilvania

Sponsori: Constructii SA, Takata, HBO, Cinelab

Masina festivalului: Toyota

Parteneri media: TVR2, HBO, Europa FM, HotNews, Revista 22, Dilema Veche, Catavencii, VICE, Revista Timpul, Transilvania Reporter, Cineuropa, Film New Europe, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Targu Mures, RFI Romania, Cinemagia, LiterNet, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Cooperativa Urbana, InFestival, Zile si Nopti, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV, Ora de Sibiu, Capital Cultural

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro