Sari direct la conținut

Gabriela Firea: Admir modelul vienez de administratie si voi colabora strans cu Viena pentru bunastarea Bucurestiului

HotNews.ro
Intalnire Gabriela Firea cu primarul Vienei - Michael Häupl, Foto: Hotnews
Intalnire Gabriela Firea cu primarul Vienei - Michael Häupl, Foto: Hotnews

Consider ca administratia orasului Viena este cel mai bun model de conducere a unui oras din Europa si imi doresc ca Primaria Municipiului Bucuresti sa preia bunele practici si modelul de management al Primariei Orasului Viena, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea, dupa ce s-a intalnit marti cu primarul Vienei, Michael Haupl, la sediul municipalitatii vieneze, potrivit unui comunicat de presa emis marti de Primaria Bucuresti.

La randul sau, Primarul Vienei, Michael Haupl, a declarat, potrivit Primariei Capitalei: „Bucurestiul este un oras viu, fermecator, care se dezvolta an de an. Cu ajutorul unei administratii eficiente condusa de un primar energic ca dumnevoastra, sunt convins ca succesul acestui oras este foarte aproape”.

Gabriela Firea efectueaza in perioada 17-19 octombrie o vizita la Viena, la invitatia primarului austriac.

„Am studiat foarte mult modul de organizare interna a Primariei dumneavoastra, organigrama este cea mai eficienta si profesionista modalitate de organizare a unei astfel de institutii. In acest moment aparatul de specialitate al Primarului General are in componenta peste o mie de posturi, institutiile si serviciile publice infiintate de CGMB insumeaza peste 5.700 posturi, iar cele trei regii/institutii publice autonome (RADET, RATB si AMRSP) au in jur de 15.000 de angajati. In total, Municipalitatea Bucuresti are 21.000 de salariati. Cred ca aceasta vizita imi va da posibilitatea sa aflu, atat eu cat si colegii mei, informatii concrete care sa ne ajute in demersul nostru de profesionalizare a administratiei bucurestene”, a declarat Gabriela Firea,

In ceea ce priveste deficitul de locuinte la nivelul Municipiului Bucuresti, primarul general, Gabriela Firea, explicat ca printre problemele de pe agenda publica a Capitalei se numara si deficitul de locuinte.

„Pornind de la modelul vienez, am aprobat infiintarea unei societati comerciale care sa construiasca locuinte cu costuri mai mici, locuinte care ulterior vor fi inchiriate sau vandute in conditii avantajoase. PMB intentioneaza sa construiasca pe terenuri pe care le are in proprietate. Locuintele vor fi atribuite persoanelor fara venituri, tinerilor ale caror venituri nu le permit inchirierea sau achizitionarea de pe piata imobiliara a unei locuinte sau familii ale caror locuinte se consolideaza”, a declarat Firea potrivit sursei citate.

In ceea ce priveste turismul, Gabriela Firea a amintit ca unul dintre obiectivele noii administratii este transformarea Capitalei intr-o destinatie turistica si de afaceri.

„Bucurestiul este un oras cu un potential turistic foarte mare, dar nu reusim sa atragem numarul de turisti pe care ni-l dorim. In ultimii trei ani, numarul turistilor a crescut constant – 130.000 de turisti in plus in fiecare an. Astfel, pana la finalul acestui an vom consemna faptul ca Bucurestiul a primit peste un milion de vizitatori. Avem un singur Punct de Informare Turistica oficial administrat de municipalitatea Bucuresti, situat intr-un spatiu central – Pasajul Universitatii. Sustinem si foarte multe proiecte culturale, pentru ca si aceasta este o cale de atragere a turistilor. Intentionam sa realizam o harta digitala a Bucurestiului, care sa contina toate cladirile si monumentele aflate in circurite turistice si sa o postam pe site-ul Primariei. In acest sens, dorim sa deschidem un birou de reprezentare al orasului Bucuresti la Viena, a carui principala sarcina ar fi promovarea Capitalei ca destinatie turistica si de afaceri, si speram ca ne veti sprijini in acest demers”, a declarat Firea potrivit sursei citate.

Un alt subiect abordat in cadrul intalnirii bilaterale dintre cei doi primari a fost cel al parcurilor si spatiilor verzi, GAbriela Firea explicand ca isi doreste sa aduca parcurile din Bucurestii la nivelul parcurilor din Viena.

In ceea ce priveste gestionarea deseurilor, Gabriela Firea a explicat ca in Bucuresti nu exista implementat un sistem de colectare selectiva dar ca doreste sa preia modelul Vienei si in acest domeniu.

Un alt subiect abordat a fost cel a canalului Dunare-Bucuresti, iar Gabriela Firea a reamintat ca doreste ca Primaria Municipiului Bucuresti sa preia responsabilitatea realizarii lucrarilor in Bucuresti, iar aceasta investitie sa devina o prioritate pentru Capitala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro