Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Crispare ruso-americana pe toate fronturile: ciocnirile militare sunt tot mai probabile; Romania furata. Cum au secat baltile piscicole ale Romaniei; Schimbati-o pe Kovesi, daca a plagiat. Dar consolidati DNA

HotNews.ro
Actualitate, Foto: Colaj foto
Actualitate, Foto: Colaj foto

Colaborarea ministrului Educatiei cu Securitatea e ascunsa in Dosarul de retea. Sa ne amintim de cazurile Andrei Marga si Mona Musca.EVZspune ca, potrivit surselor, victima este ministrul care are dosar de retea, din documente reiesind ca a fost recrutat de Departamentul Securitatii Statului in anul 1980 si lasat din legatura informativa in 1989.Adevarulscrie ca surse din cadrul CNSAS au tinut sa dezvaluie marti ca actualul ministru al Educatiei, Mircea Dumitru, ar fi semnat in anul 1980 un angajament de colaborare cu Securitatea. Ministrul neaga acuzatiile si sustine ca are certificat de necolaborare inca din anul 2007. CNSAS verifica in aceasta perioada dosarele membrilor Guvernului Ciolos, dar inca nu a ajuns oficial la cel al ministrului Educatiei.

Romania furata. Cum au secat baltile piscicole ale Romaniei. Intre tarile europene in care se crestea peste, Romania era, acum 30 de ani, numarul unu. Azi, piata pestelui e sufocata de importuri. Fermele piscicole se ghicesc cu greu sub mormane de moloz. Balti de mii de hectare ale statului sunt abandonate, fara acte. Reporterii „Romaniei furate” v-au aratat deja cum agricultura ia, in Delta Dunarii, locul pestelui in balta. De ce se scufunda piscicultura in restul tarii, aflati din materialul de mai jos. O intindere de apa greu de cuprins cu ochii. Lacul Brates din Galati a dat, sute de ani, destul peste cat sa ajunga in toata Moldova. Din 2008, e complet abandonat. In Romania, peste 28.000 de hectare de luciu de apa sunt lasate de izbeliste: jumatate dintre terenurile piscicole, din care statul nu scoate nici peste, nici bani. „Aici a fost un bazin in care se producea puiet de somn. Si acum… nivelam. Nu avem ce mai face aici. (…) Lacul Brates e distrus cu totul”, spune Alfonso Caldarone, om de afaceri, citat deDigi 24.

Schimbati-o pe Kovesi, daca a plagiat. Dar consolidati DNA. Intr-o lume normala, as spune ca nu DNA este solutia pentru reducerea coruptiei. Solutiile sunt reducerea rolului statului, retragerea acestuia din economie si diminuarea birocratiei. Nu cred ca ministrul Sanatatii, indiferent cum se numeste, va gasi vreodata 300 de manageri cinstiti pentru spitalele de stat. Acestea trebuie dezetatizate. Societati precum Hidroelectrica, Romgaz sau CEC vor ramane o sursa de bani pentru partide atata vreme cat Guvernul va numi administratorii. Orice hartie ceruta de stat de la contribuabili genereaza coruptie. DNA nu are cum sa opreasca fenomenul, tentatia este prea mare. Procurorii de acolo, circa 100, au de rezolvat aproape 8.000 de dosare. Poate ca Norvegia reuseste sa administreze corect societati precum Statoil. Da, britanicii sunt multumiti de sistemul de sanatate de stat, NHS. Dar nu cred ca statul roman va egala vreodata aceste performante. Imi este greu sa spun de ce, probabil ca este vorba si de mentalitati sau de traditie, scrieRomania Libera.

Crispare ruso-americana pe toate fronturile: ciocnirile militare sunt tot mai probabile. Exasperare, asa am putea caracteriza intr-un cuvant perceptia americana la nivelul Departamentului de Stat si a Casei Albe legata de ultimele manevre si incalcarea constanta a regulilor jocului de catre Kremlin. La Pentagon e o jubilatie preocupata: v-am spus noi, nu poti face afaceri cu rusii cand te simt slab, utilizeaza negocierile si acordurile ca pe elemente tactice pentru a-si continua ofensiva la adapostul aparentei unui acord international sau macar ruso-american. Caci militarii stiu mai bine comportamentul rus, dupa ce Kremlinul s-a abandonat noii elite de forta de la nivel militar in locul cunoscutilor siloviki civili. Ultima saptamana a revelat faptul ca o Rusie in vizibila defensiva diplomatica si scadere de prestigiu international – dupa atacurile la convoiul umanitar al ONU Crucii Rosii si dupa crimele de razboi din Alep, potrivitAdevarul.

Romancele care protesteaza fata de interzicerea avortului inca se lupta cu fantoma lui Ceausescu. Fa urmatoarele trei exercitii de imaginatie: un nenorocit a abuzat de tine si te-a lasat insarcinata. Ai ramas gravida pentru ca ai vrut, dar sarcina va pune amandurora viata in pericol. Fatul prezinta riscuri de a deveni un copil cu malformatii. Pana acum, femeile poloneze aveau dreptul sa faca avort doar in astea trei cazuri extreme. Un proiect de lege inaintat de Lege si Justitie (PiS), partidul aflat la putere in Polonia, vrea sa interzica intreruperea sarcinii indiferent de situatie si sa incrimineze femeile si medicii implicati in intreruperea sarcinii. Pedeapsa va fi inchisoarea de pana la cinci ani. In plus, femeile care pierd sarcina din cauza unui avort spontan vor fi anchetate, ca sa se vada daca nu cumva ele au provocat de fapt avortul. Suntem in anul 2016. Simt nevoia sa-mi amintesc asta asta. Sa-ti amintesc si tie asta, anuntaVice.

Sondaje si calcule electorale. Presedintele Klaus Iohannis a dat de inteles, intr-o declaratie de presa solicitata cu insistenta de ziaristi, ca nu il va desemna pe Liviu Dragnea cu misiunea formarii guvernului. Sondajele de opinie publicate in ultimile zile surprind o situatie favorabila pe moment PSD si aliatilor sai. Una dintre aceste investigatii, prezentate de Nicusor Dan, liderul USR, dezvaluie un avans foarte mare al social-democratilor, care ar avea 45% din intentiile de vor, fiind urmati de liberali cu 25%, de USR 10%, ALDE 7%, UDMR 5%, PMP 4% si PRU 1%. Sondajul realizat de KANTAR TNS Romania a fost comandat de USR si realizat prin telefon intre 14 si 23 septembrie. Partidul National Liberal a comandat la randul sau un sondaj care ofera o imagine asemanatoare: PSD ar obtine mult mai putin, dar s-ar plasa totusi pe primul loc cu 38%, PNL ar avea 30%, USR 9%, ALDE 5,5% si PMP 4%, informeazaDeutsche Welle.

Sinuciderea „celei mai generoase natiuni de pe Pamant”. Imediat dupa publicarea episodului trecut dedicat prabusirii Suediei si razboiului civil suedez, a fost o avalansa de stiri despre situatia de acolo, toate confirmand aceasta perspectiva. Una dintre aceste stiri este propunerea Bancii Mondiale, prin glasul economistului ei sef, Paul Romer (spun a BM pentru ca, pana acum, BM nu s-a delimitat de aceasta pozitie) de a se crea un stat independent al migratorilor in interiorul Suediei. La prima vedere aceasta propunere pare o prostie imensa nascuta din incultura, incompetenta, putin gandire si multa prostie. Mai ales ca autorul ei facea trimitere la teritoriul Honk Kong-ului. Atat teoretic, cat si practic, intre acesta din urma si un ipotetic teritoriu suedez, declarat peste noapte stat independent al migratorilor (ca si cum acesti ar fi o masa compacta, iar un stat ar putea sa apara intr-un tinut pustiu fara suedezi care sa munceasca, sau fara orase, sate, industrie, comert etc.) nu se poate gasi niciun punct comun, noteazaEVZ.

Ce s-a ales de casele construite de Guvern pentru sinistratii din Vrancea: parasite sau vandute. Locuintele construite cu bani de la Guvern pentru localnicii sinistrati din satul vrancean Vadu Rosca s-au transformat intr-un cartier-fantoma. Majoritatea celor care le-au primit fie le-au vandut, fie le-au abandonat, alegand sa locuiasca tot in zona inundabila. In urma cu 11 ani, in iulie 2005, localnicii din satul vrancean Vadu Rosca, comuna Vulturu, au trait clipe dramatice. Dupa mai multe zile de ploaie, debitele raurilor Putna si Siret, au crescut semnificativ, iar puhoiul de apa care a depasit digul din sat s-a revarsat peste localitate, acoperind-o in intregime. Acoperisurile caselor nu se mai zareau, acestea fiind ingropate in apa care a ajuns sa masoare si trei metri. Oamenii s-au salvat atunci cum au putut, la fel si animalele. Totusi, au existat si opt persoane care si-au gasit sfarsitul pentru ca nu s-au mai putut salva din calea viiturii, relateazaAdevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro