Sari direct la conținut

România și-a umplut deja depozitele de gaze pentru iarnă. De ce vom avea totuși nevoie și de importuri în perioadele geroase

HotNews.ro
Conducte de gaze, Foto: Paweł Bożek | Dreamstime.com
Conducte de gaze, Foto: Paweł Bożek | Dreamstime.com

Gradul de umplere a depozitelor de gaze din România a depășit joi ținta 90% asumată de Uniunea Europeană pentru data de 1 noiembrie. Însă, chiar și așa, România va avea nevoie de importuri în perioadele geroase, întrucât capacitatea de extracție a gazelor din depozite este limitată.

„Gradul total de umplere este de 90,24%, respectiv stoc total: 2.860,6 milioane metri cubi. Mai mult chiar, în primele șase luni ale anului producția de gaze a României a crescut cu 6,5%, iar importurile au scăzut cu 34,7%. Există resurse pentru necesitățile populației și ale industriei”, a scris, pe Facebook, fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu.

Actualul ministrul de resort, Sebastian Burduja, preciza, tot pe Facebook, în urmă cu două săptămâni, când gradul de umplere a depozitelor era de 85%, că România ar putea să treacă iarna folosind doar gaz de producție internă.

„Ne apropiem de 85% grad de umplere a depozitelor de gaz pentru sezonul rece. Cu 570 milioane metri cubi mai mult ca în perioada similară a anului trecut. Asta este o veste bună pentru că înseamnă că vom putea trece peste o iarnă normală doar folosind gaz din producţia şi depozitele româneşti (100% independenţi). Avem variante şi pentru o iarnă grea (Azerbaidjan, Grecia)”, a susținut Burduja.

De ce avem totuși nevoie de importuri

Însă experiența de iernile trecute ne-a arătat că, atunci când consumul crește, România nu-și poate acoperi consumul doar cu gazele din producție internă curentă și cu cele pe care le scoate din depozite.

Aceasta deoarece, chiar dacă depozitele sunt pline, capacitatea de extracție a gazelor este limitată. Astfel că, în vârfurile de consum, avem nevoie și de importuri.

Până anii trecuți, singura sursă de import de gaze a României era Federația Rusă, însă, de la declanșarea războiului cu Ucraina, România a căutat diversificarea surselor.

Au fost semnate contracte pentru importul de gaze din Azerbaidjan și a fost finalizat interconectorul Grecia-Bulgaria, ultima verigă ce lipsea pentru ca gazele din regiunea caspică să poată ajunge în țara noastră.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro