Al doilea cel mai mare oraș din Marea Britanie a intrat în faliment
Birmingham, al doilea oraș din Marea Britanie ca mărime, s-a declarat în faliment marți, suspendând toate cheltuielile neesențiale după ce a primit cereri de plată egală în valoare de până la 760 de milioane de lire sterline, relatează CNN și The Guardian.
Consiliul Local Birmingham, care deservește peste un milion de persoane, a luat măsura după ce autoritatea pentru buget al orașului a estimat că acesta va înregistra un deficit de aproximativ 87 de milioane de lire sterline, după ce angajatele de sex feminin au cerut compensații de sute de milioane de dolari din cauză că sunt plătite la un nivel inferior colegilor lor bărbați.
Legislația britanică prevede că acest tip de solicitări pot fi depuse dacă:
- o persoană este plătită la un nivel inferior decât una de sex opus;
- dacă persoana de sex opus prestează același timp de muncă;
- dacă nu există niciun motiv pentru diferența de plată între cele două persoane.
Sharon Thompson, șefa adjunctă a consiliului local din Birmingham, a declarat marți că orașul „se confruntă cu probleme vechi de ani de zile” și că printre acestea se numără și cele legate de plata diferențiată a angajaților serviciilor și administrației locale.
Ea a acuzat însă guvernul conservator condus de Rishi Sunak că a tăiat din finanțarea orașului, la fel ca „guvernele conservatoare consecutive”, despre care spune că au văduvit bugetul local de un miliard de lire sterline.
Un purtător de cuvânt al lui Sunak a spus însă marți că, „în mod clar, este la latitudinea consiliilor locale să își gestioneze bugetele proprii” și că guvernul „discută regulat cu ele în acest sens” pentru a se asigura că banii contribuabililor sunt cheltuiți corect.
John Cotton, președintele consiliului local, a declarat pentru BBC că un nou model de plată a angajaților va fi elaborat pentru a evita astfel de situații pe viitor.
Orașul britanic a organizat un eveniment sportiv grandios, în pofida dificultăților financiare
Problemele vin și în contextul în care orașul multicultural din centrul Angliei a găzduit vara trecută Jocurile Commonwealth-ului, un eveniment sportiv major pentru țările din fostul Imperiu Britanic, și urmează să organizeze Campionatele Europene de Atletism în 2026.
Max Caller, un fost consilier al autorităților locale, a catalogat găzduirea jocurilor de anul trecut ca fiind „în mod clar, o greșeală”.
„Problemele cu consiliile [locale] cu probleme este că ele trebuie să se concentreze pentru a se îmbunătăți, în loc să încerce să facă lucruri drăguțe. Există o limită a capacității politice și manageriale și dacă tu îți petreci timpul organizând Jocurile Commonwealth-ului nu poți face față problemelor serioase cu care te confrunți deja”, a spus el.
Comentariile sale vin în contextul în care și alte orașe britanice se confruntă cu probleme asemănătoare și au folosit situația Birmingham-ului pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la propriile dificultăți.
Consiliul local din Birmingham a dat asigurări că serviciile esențiale vor continua să funcționeze până când se va găsi o soluție.