Monica Macovei: Vrem adoptarea a doua legi prin care sa stopam fraudarea bugetelor primariilor din Romania
Europarlamentarul Monica Macovei a aratat, marti, in cadrul unei conferinte privind lupta anticoruptie din domeniul privat, ca doreste implementarea rapida in Romania a doua legi care, odata aplicate, ar opri fraudarea bugetelor primariilor, lucru care a incetinit mult dezvoltarea tarii, potrivit News.ro.
Monica Macovei a dat ca exemplu doua legi, una din Marea Britanie pusa in aplicare in 2012 si alta din Statele Unite ale Americii, lege care combate coruptia din companiile private si este in vigoare din 1977.
Astfel, legea anticoruptie din Marea Britanie defineste infractiunile de mita inclusiv intre societatile comerciale si sanctioneaza companiile private care nu actioneaza in sensul prevenirii faptelor de coruptie in randul angajatilor proprii.
„O astfel de lege trebuie adoptata imediat in Romania pentru a opri fraudarea bugetelor primariilor din Romania. Acest lucru a incetinit mult dezvoltarea tarii, cei se vor opune acestor legi urmaresc mentinerea populatiei in stare de saracie si pastrarea banilor in propriile buzunare. Cei mai multi bani sunt in domeniul achizitiilor publice. Acolo este borcanul cu miere. Daca combatem coruptia in cazul achizitiei publice, pretul autostrazii sau al spitalului scade. Este important sa avem companii care participa la licitati publice si care sa adopte politici anticoruptie”, a declarat Monica Macovei in cadrul Conferintei privind tema legislatiei anticoruptie in sectorul de business.
La randul sau, ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm a aratat: „Coruptia inseamna un furt al unor resurse. Ar putea fi vorba de proiecte de infrastructura, sosele, cai ferate, energie sau aceste resurse ar putea fi dedicate protejarii padurilor, sanatatii sau invatamantului. Oricand este vorba de un furt, banii acestia ar putea fi folositi in aceste domenii. Coruptia e o piedica in dezvoltarea clasei de mijloc. Coruptia slabeste administratia publica si contribuie la migratia celor mai bune minti din Romania. Submineaza stabilitatea tarii si statul de drept. Afecteaza imaginea tarii si climatul de investitii”.
Pe de alta parte, Hans Klemm a laudat Romania pentru ca, in ultimul deceniu, a lansat o practica impotriva coruptiei si a obtinut condamnarea in instanta a unor persoane corupte de la toate nivelurile.
„Romania nu e singura in cadrul acestei lupte impotriva coruptiei. Si in SUA a existat un guvernator din Ilinois care a fost prins si trimis in inchisoare pentru coruptie. Doamna Macovei spunea ca acum 40 de ani am votat o legislatie noua pentru a combate coruptia firmelor americane care au afaceri in strainatate. Prevederile sale permit sa urmarim penal firme americane suspectate de date de mita oriunde in lume. Avem pana in acest moment peste 200 de dosare mari de coruptie in cateva zeci de tari. Amenzile aplicate acestor firme au atins valoarea de 2,7 miliarde de dolari”, a mai declarat Hans Klemm.
La randul sau, ambasadorul Marii Britanii in Romania, Paul Brummel, a aratat ca fenomenul coruptiei este o tema centrala a discursului public din Romania, dar si o problema globala.
„Coruptia este o infractiune care ne afecteaza pe toti. Coruptia ne fura aproape 5 la suta din PIB-ul global in fiecare an. Acest procent se ridica la 25 la suta pentru costul contractelor de achizitie in tarile in curs de dezvoltare”, a declarat Paul Brummel.
El a mai spus ca raspunsul Marii Brtitanii la aceste probleme a fost o lege, „UK Bribery Act”, care priveste „mituirea oficialilor publici straini si luarea de mita in numele unei companii, oriunde in lume” In plus, legea introduce o noua infractiune pentru companii – esecul de a preveni coruptia care are loc in numele companiei, a mai aratat Brummel. Noutatea acestei legi din Marea Britanie este aceea ca obliga toate companiile din Regatul Unit sa se asigure ca toti cei care negociaza in numele lor – furnizori, avocati sau alti asociati – o vor face fara a apela la mita.
Un alt vorbitor, Neil McGregor, vicepresedinte al Camerei de Comert Romano – Britanice a aratat ca in Anglia legea a fost revizuita in urma unui scandal public si ca multa vreme nu au existat fapte de coruptie facute publice, desi fenomenul este extins peste tot in lume.
„Multa vreme nu am vazut anchete penale. Primele dosare de urmariri penale erau pentru mita data la instructorul de scoala de soferi. Legislatia Marii Britanii este pe steroizi. Ca si cea din SUA, de altfel. Nu se tolereaza coruptia. Mita este posibila oriunde. Legea se aplica cetatenilor britanici si strainilor din Marea Britanie. Fapta de a nu fi prevenit o fapta de coruptie este considerata fapta penala”, a explicat Neil McGregor.
El a dat ca exemplu o banca din Africa de Sud care si-a deschis o filiala la Londra si una in Tanzania, care, in urma mituirii unor consultanti, a incercat sa spele opt milioane de dolari. „Au fost prinsi si, pentru o afacere de opt milioane de dolari, au platit amenzi de 36 milioane de dolari”, a completat McGregor.
Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a aratat ca, in Romania, avem o problema majora in modul in care aplicam legislatia anticoruptie. „Vedem ca atunci cand este vorba de anumite persoane, codurile deontologice se aplica selectiv. Promovarea unei culturi a integritatii este importanta. Politicile antimita trebuie dezvoltate la nivelul companiilor. Este important ca societatea civila sa aiba o toleranta zero pentru orice derogari de la strategia anticoruptie”, a aratat Pruna.
Ministrul Justitiei a mai declarat ca aderarea la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) ar fi o alta „plasa de siguranta a Romaniei”. „Daca nu avem autostrazi, daca avem 77 la suta scoli in mediul rural fara toalete publice sau avem infectii nosocomiale in spitale toate acestea au o explicatie prin aceea ca se fura bani din bugetele de stat”, a incheiat ministrul Justitiei.