FOTOGALERIE – NO COMMENT Sistemul de irigatii din Parcul Drumul Taberei, pornit si pe ploaie. Oamenii merg prin iarba ca sa ocoleasca baltile
In aceasta dimineata, desi ploua de doua zile, sistemul de irigatii din Parcul Drumul Taberei era pornit, iar apa baltea pe alei. Mai mult: pe marginea parcului, paralel cu serele exotice, unde s-au investit milioane de euro, trecatorii merg pe un podet improvizat din lemn fiindca nu exista trotuar. Parcul Drumul Taberei a fost redeschis la sfarsitul lunii mai 2015, dupa o investitie de circa 15 milioane de euro.
Investitia a fost realizata si cu fonduri europene, iar lucrarile s-au intins pe trei ani.
HotNews.ro a scris in mai multe randuri ca dupa modernizarea parcului zeci de copaci s-au uscat. Primarul Gabriel Mutu a anuntat recent ca trebuie sa refaca aleile pavate cu pietris margaritar stabilizat cu rasina si sa inapoieze 8 milioane lei catre Ministerul Dezvoltarii din cauza refacerii lucrarii.
„Aleile din interiorul parcului au fost prevazute cu pietris margaritar stabilizat cu rasina si care grosimea acestui strat este sub un centimetru. Niciodata aceasta solutie, acel pietris nu va rezista si de fiecare data, la fiecare an, vei fi obligat sa faci interventii pe acele suprafete. Si nu sunt putine. Parcul Drumul Taberei este cel mai mare parc din Sectorul 6, are in jur de 17 hectare si discutam de foarte multe alei, iar solutiile aplicate au fost gresite de la bun inceput si noi suntem pusi in situatia de a schimba aceste solutii pentru ca nu avem alta varianta tehnica. Pe de-o parte trebuie sa dam bani inapoi pe finantare europeana, iar pe de alta parte solutia pe care o vom aplica necesita bani. De unde? Din bugetul local. (…) Nu avem alta formula pentru ca contractul de finantare prevede foarte clar ca daca inlocuiesti o solutie tehnica aprobata si finantata, banii alocati pentru acea solutie trebuie platiti din bugetul local si, categoric, solutia pe care o aplici pentru a inlocui solutia initiala te costa in plus bani din bugetul local”, a declarat Gabriel Mutu, pentru Mediafax.
Primarul a explicat ca nu va inchide parcul pentru reabilitarea aleilor, insa se va limita accesul in zonele unde se vor face lucrari.
„Faptul ca vii cu aceasta solutie pe alei (n.r. pietris margaritar) pentru comisia Europeana a reprezentat un criteriu, sau parte de punctaj suplimentar si a devenit mai eligibil proiectul, ceea ce din punctul nostru de vedere si acum se vede, ca solutia nu este in regula. Ganditi-va ce ar insemna intr-un parc unde iti intra mii de oameni, zeci de mii de oameni saptamanal, sa ai pietris. Il iei in picior, il arunci pe spatiul verde, in fiecare saptamana trebuie sa il completezi, deci nu e in regula”, a mai explicat edilul.
FOTOGALERIE Parcul Drumul Taberei – marti dimineata – pe ploaie / Foto: Iuliana Stoica
Istoric reabilitare parc
Lucrarile de reamenajare a parcului Drumul Taberei au inceput in mai 2012, iar din mai 2013 parcul a fost inchis pentru continuarea acestora. Initial, Primaria sectorului 6 a promis ca parcul va fi redeschis pana la sfarsitul anului 2014, insa nu a respectat acest termen.
Lucrarile de modernizare a parcului s-au ridicat la 63,5 milioane de lei (circa 15 milioane de euro) si sunt finantate in buna parte din fonduri europene. Contractul de finantare prin Programul Operational Regional a fost semnat in septembrie 2011, finatarea nerambursabila fiind de 59,5 milioane lei. Licitatia pentru executarea lucrarilor a fost castigata de asocierea Pergola Gradini Decorative, constructii Erbasu, Promsconcept Grup, Hidrocanal, UTI Trafic, Metabet CF, E – Factor Solutions, anuntul fiind publicat in iunie anul trecut. Firma care realizeaza proiectul peisagistic este Concret Construct CD.
Parcul Drumul Taberei a fost redeschis la sfarsitul lunii mai 2015. Inaugurarea s-a facut fara serele exotice care se construiesc in parc, inca neterminate.
Pentru a evita pierderea intregii finantari europene destinate reamenajarii Parcului Drumul Taberei, Consiliul Local al Sectorului 6 s-a vazut nevoit sa aprobe, in sedinta din data de 17 decembrie 2015, alocarea sumei de 12.514.571,72 lei de la bugetul local al Sectorului 6 pe anul 2016, pentru finalizarea spatiilor expozitionale cu plante exotice din Parcul Drumul Taberei, intrucat Primaria Sectorului 6 nu a finalizat lucrarile pana la data de 31 decembrie 2015 (data expirarii perioadei de implementare).
Pentru amenajarea parcului, Primaria sectorului 6 a taiat circa 160 de copaci, dar a plantat alti 950. Defrisarile, dar si faptul ca in parc se construieste o sera de cativa mii de metri patrati si mai multe poduri, au atras critici din partea societatii civile.
Grupul de initiativa civica „Salvati Parcul Drumul Taberei” a lansat la vremea respectiva o petitie online prin care cere Primariei sector 6 sa desfiinteze serele ce se construiesc acum pe spatiul verde, sa ia pietrele puse pe malul lacului si sa amenajeze mai multe locuri de joaca.
La cateva luni de la inaugurare, arborii au inceput sa se usuce. HotNews.ro a scris aici despre acest subiect.
Un raport al Curtii de Conturi arata ca amenajarea Parcului Drumul Taberei nu a creat mai mult spatiu verde in Bucuresti, ci dimpotriva a fost distrusa vegetatia existenta. In plus, investitii in suma de 3 milioane de lei, facute anterior in parc de Primaria Sectorului 6, au fost distruse in totalitate odata cu amenajarea noului parc Drumul Taberei.
„Un exemplu de fundamentare nejudicioasa a cheltuielilor pentru amenajare spatii verzi este chiar cea mai mare investitie realizata in Bucuresti pentru amenajarea unui parc si singura finantata din fonduri europene. Din auditul efectuat a rezultat faptul ca in cazul parcului Drumul Taberei lucrarile de amenajare a terenului nu au avut ca rezultat cresterea suprafetelor verzi sau regenerarea vegetatiei in spatiile verzi degradate in conformitate cu cerintele Uniunii Europene. In acest sens, Sectorul 6 nu a facut o analiza judicioasa in ce priveste decizia de a face o investitie in Parcul Drumul Taberei pe acelasi amplasament, prin distrugerea totala a amenajarilor si dotarilor existente si lipsirea locuitorilor de beneficiul celui mai mare parc al Sectorului pentru o perioada de minim 2 ani, in loc sa reabiliteze alte spatii verzi degradate sau sa identifice alte amplasamente pentru un parc, cu atat mai mult cu cat in acest Sector indicele de spatiu verde per capita, calculat in baza Cadastrului verde, este de 16,76 mp/locuitor, sub media Capitalei”, noteaza inspectorii Curtii de Conturi in raportul privind performanta utilizarii fondurilor bugetului local pentru amenajari peisagistice si intretinere spatii verzi la nivelul Municipiului Bucuresti, in perioada 2007 – 2014.