Mii de persoane au sarbatorit desemnarea Timisoarei drept Capitala Europeana a Culturii 2021, in Piata Operei a municipiului
Peste trei mii de persoane s-au adunat duminica seara, in Piata Operei/Victoriei din Timisoara, pentru a sarbatori desemnarea municipiului drept Capitala Europeana a Culturii 2021, alaturi de echipa care a condus proiectul, potrivit Agerpres.
”Sunt foarte fericit, la fel ca toti timisorenii, in urma castigarii titlului de Capitala Culturala Europeana (CCE) 2021, a fost o competitie foarte grea, cu competitori foarte puternici (…). De acum trebuie sa ne concentram pentru a ne pregati pentru anul 2021, astfel incat, din toate punctele de vedere, orasul sa merite acest titlu si sa fie la cele mai inalte cote”, a declarat primarul orasului, Nicolae Robu.
In dosarul depus de Timisoara pentru candidatura au fost inscrise mai multe proiecte ce privesc infrastructura culturala, pe care municipiul va trebui sa le realizeze.
”Vorbim despre constructia unui Centru de arta experiment si tehnologie, constructia unui Centru de industrii creative, reabilitarea unor spatii culturale, Palatul Culturii, Castelul Huniade, Sinagoga Cetate, reteaua de cinematografe din oras si multe altele, ceea ce va creste, din punct de vedere al capacitatii, capacitatea Timisoarei de a crea evenimente culturale”, a completat viceprimarul Dan Diaconu.
Investitiile se bazeaza pe fonduri europene si interne, care vor include lucrari de fluidizare a traficului, piste de biciclete si altele, administratia locala incepand deja de luni munca la aceste proiecte.
”Deocamdata vorbim despre sume concrete de la Consiliul Local si de la Consiliul Judetean, Guvernul, din pacate, pana in momentul de fata nu si-a stabilit suma pe care o va aloca programului cultural si este o premiera negativa, in acest sens, la nivelul capitalelor culturale europene (…). Din cate am inteles de la Ministerul Culturii, contributia lor va fi de 12 milioane de euro pentru programul cultural, insa contributia si mai mare a Guvernului va trebui sa fie in felul in care arata acest oras in 2021, vorbind de infrastructura, patrimoniul istoric”, a spus Diaconu.
Timisoara are propuse proiecte de infrastructura culturala de 57 de milioane de euro, dar si proiecte de accesibilitate de peste 200 de milioane de euro, unde sunt incluse aeroportul si autostrada spre Belgrad. In privinta finantarii centurii de ocolire a Timisoarei, ”premierul si-a aratat deschiderea, dupa obtinerea titlului, pentru crearea de infrastructura, pentru ca in prezent, centura este prevazuta a se realiza in 2022, cand nu ne va mai ajuta pentru obiectivul de capitala culturala europeana”, a conchis Dan Diaconu.