FOTOGALERIE O expozitie despre cum era viata soldatilor romani pe front acum un secol, in Primul Razboi Mondial
In transeele Primului Razboi Mondial viata era grea din cauza prafului, zgomotului, lipsurilor si din cauza ca in orice moment puteai fi ucis de inamic. La Muzeul National de Istorie s-a deschis o expozitie care, ajutata de sunet, lumini si diorame recreeaza momentele traite de soldatii romani intre 1916 si 1918. Expozitia va fi deschisa pana pe 15 martie 2017.
Toamna lui 1916 a fost una dintre cele mai grele perioade din istoria Romaniei, tara fiind ocupata aproape in totalitate de germani. In Moldova au ajuns 1,5 milioane de refugiati si se estimeaza ca peste 300.000 de oameni au murit din cauza tifosului si foametei.
Situatia a fost salvata de cei aproape 2.000 de oameni ai misiunii franceze condusa de generalul Berthelot care in cinci luni a reusit sa reorganizeze armata, iar situatia s-a redresat in 1917.
La sfarsitul acestui razboi, in decembrie 1918, Romania era o alta tara, dar pana acolo au fost lupte crancene. In expozitia Romania in Marele Razboi sunt recreate transeele, poti vedea conditiile inumane, armele din acele vremuri si poti auzi sunetul obuzelor si poti urmari documentare.
Puteti afla si despre romanii inchisi in diversele lagare din Bulgaria sau Germania, dar si despre cele sapte tabere mari de prizonieri romani instalate de germani pe teritoriul Romaniei.
Spre deosebire de expozitiile „clasice” dedicate participarii Romaniei la Primul Razboi Mondial, care se centrau pe evenimentele din Vechiul Regat si pe victoriile militare din prima parte a campaniei din Transilvania si, mai ales, pe cele de la Oituz, Marasti si Marasesti, din vara anului 1917, cea de fata si-a propus sa redea o imagine panoramica a lumii romanesti in integralitatea si realitatea ei, deci si a provinciilor istorice aflate sub administratia austro-ungara si ruseasca, spun organizatorii.
Totodata, in expozitie sunt prezentate si subiecte mai putin abordate pana acum, cum ar fi infrangerile militare din toamna-iarna anului 1916, suferintele populatiei civile aflata in refugiu sau ramasa sub administratia militara straina, destinul prizonierilor romani cazuti in captivitatea Puterilor Centrale, epidemiile, viata cotidiana din transee, arta de razboi.
Organizarea expozitiei Romania in Marele Razboi a fost posibila datorita colaborarii dintre Muzeul National de Istorie a Romaniei si alte 20 de institutii din tara si Republica Moldova.
Expozitia va fi deschisa pana pe 15 martie 2017.