Sari direct la conținut

Actrita Rodica Sanda Tutuianu a murit la varsta de 81 de ani 

HotNews.ro

Actrita Rodica Sanda Tutuianu, care a jucat pe scena Teatrului Notara din Bucuresti cateva decenii, a incetat din viata, marti, la varsta de 81 de ani. Trupul neinsufletit va fi depus miercuri si joi la Biserica Pitar, iar inmormantarea va avea loc vineri, langa Campulung Muscel, la Valea Mare Pravat, transmite News.ro.

„Noi, colegii si prietenii din Teatrul Nottara, vom pastra amintirea Rodicai Sanda Tutuianu vie in inimile noastre si in istoria teatrului. Cu durere, transmitem condoleante familiei indoliate. Dumnezeu sa o odihneasca in pace!”, au transmis reprezentantii Teatrului Nottara.

„A iesit la pensie in anii 1990, a mai jucat la noi pana prin 1994. Mi se pare ca ultimul spectacol era ‘Intalnire la Senlis’, pusa de Geo Saizescu. Nici el nu se mai afla printre noi. E o mare tristete, pentru ca a fost o fiinta atat de discreta intotdeauna, atat de bonoma, joviala. Pe ea a suparat-o mult ceea ce s-a intamplat dupa 1990 si a iesit din teatru cu totul. S-a mutat undeva pe langa Campulung si acolo a si ramas”, a declarat, pentru News.ro, Marinela Tepus.

Nascuta pe 11 mai 1935, Rodica Sanda Tutuianu a absolvit I.A.T.C. „I.L. Caragiale” in 1956, la clasa profesorului Gheorghe Timica, unde a fost colega cu Florin Piersic.

A debutat la Constanta, in 1957, unde a jucat, timp de doi ani, dupa care s-a transferat la Teatrul din Arad.

Din 1959 până după 1990, a fost actriţă a Teatrului Nottara, unde a interpretat roluri în zeci de spectacole, între care: ”Au fost odată două orfeline”, de Adolphe Philippe d`Ennery, ”Zizi şi formula ei de viaţă”, de Sidonia Drăguşanu, ”Pădurea”, de A.N. Ostrovski, ”Fraţii Karamazov”, ”Crimă şi Pedeapsă”, de F.M. Dostoievski, ”Şi eu am fost în Arcadia”, de Horia Lovinescu, ”Lady X”, de Eugen Mirea, “Gaiţele”, de Alexandru Kiriţescu, ”Henric al IV-lea”, de William Shakespeare, ”Idioata”, de Marcel Achard, ”Cinci romane de amor”, de Teodor Mazilu, ”Noi, subsemnaţii”, de Alexandr Ghelman, ”Mizerie şi nobleţe”, de Eduardo Scarpetta, ”Citadela sfărâmată”, de Horia Lovinescu, ”Floare de cactus”, de Pierre Barillet şi Jean Pierre Gredy, ”Burghezul gentilom”, de Molière, ”Transfer de personalitate”, de Dumitru Solomon, şi ”Întâlnire la Senlis”, de Jean Anouilh.

Printre regizorii cu care a colaborat de-a lungul timpului se numără Olimpia Arghir, Mihai Berechet, Sorana Coroamă Stanca, Alexandru Dabija, Mircea Cornişteanu, Sanda Manu, Dan Micu şi Letiţia Popa.

A jucat în zeci de piese de teatru radiofonic şi teatru TV, iar timp de peste 20 de ani a prezentat, cu timbrul ei inconfundabil, emisiunea matinală de duminică, Radio Magazinul Femeilor. În rostirea Rodicăi Sanda Ţuţuianu, poeziile lui Dan Verona au căpătat o dimensiune inedită şi un farmec aparte.

Rodica Sanda Ţuţuianu a predat tehnici de dicţie studenţilor de la I.A.T.C., unde a lucrat ca asistent universitar, împreună cu Amza Pellea.

A jucat în filmele ”Egmont”, ”Siciliana”, ”Capul de răţoi”, ”Cine mă strigă?”, ”Liliacul înfloreşte a doua oară”, ”Avântul liftuleţului”. Ultima ei imagine ca actriţă este legată de o peliculă de film, cu rolul Golda, din ”Trenul vieţii”, comedia lui Radu Mihăileanu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro