Sari direct la conținut

Ambasadorul SUA s-a fotografiat cu steagul Tinutului Secuiesc. Primarul din Sfantu Gheorghe: Steagul a devenit si simbolul lipsei de respect al autoritatilor fata de comunitatea secuiasca

HotNews.ro
Hans Klemm cu steagul Tinutului Secuiesc, Foto: Facebook / Antal Arpad
Hans Klemm cu steagul Tinutului Secuiesc, Foto: Facebook / Antal Arpad

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, s-a fotografiat alaturi de lideri ai UDMR in timp ce tinea in mana steagul Tinutului Secuiesc. Fotografia a fost postata de Antal Arpad, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, pe contul sau de Facebook. In fotografie mai apar Antal Arpad (stanga) si Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna (dreapta).

UPDATE 14.33: Reactia Ambasadei: „Ambasadorul Hans Klemm este Ambasadorul SUA în întreaga Românie. El călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti. În calitate de aliat şi partener strategic al României, Statele Unite sprijină şi aplaudă democraţia din România şi eforturile României de a-şi consolida instituţiile democratice prin participarea deplină şi egală a tuturor segmentelor societăţii.”

UPDATE 11.38: Antal Arpad a precizat pe Facebook ca „ambasadorului SUA i-am făcut cadou un steag al comunității secuiești, steag care a devenit și simbolul lipsei de respect al autorităților față de comunitatea secuiască. Menționez, că acest steag a fost folosit prima dată în 1599, când secuii au luptat alături de Mihai Viteazul”.

Fotografia a fost realizata in timpul discutiilor purtate de Klemm cu autoritatile locale, cu ocazia unei vizite facute de ambasador din Covasna pe 13 septembrie. La finalul vizitei, Hans Klemm a spus într-o discuţie cu presa citata de Agerpres că este „confuz“ în ce priveşte problemele interetnice ridicate, deoarece poziţiile au fost diametral opuse, iar concluzia sa a fost că trebuie să studieze situaţia.

Chestiunea steagului Tinutului Secuiesc este una extrem de controversata in zona. Fotografia apare in pre-campania electorala pentru alegerile prezidentiale, o campanie in care nationalismul se profileaza ca una dintre temele principale de dezbatere.

HotNews.ro a adresat Ambasadei SUA intrebari legate de contextul in care a fost realizata fotografia. Vom publica raspunsurile imediat ce le vom primi.

Este al doilea gest public controversat facut de un diplomat american in zona, dupa ce ambasadorul la Chisinau, James Pettit, declarase in urma cu doua saptamani ca „Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova”.

Ce a scris Antal Arpad pe Facebook

Fotografia a fost insotita si de o postare scrisa de Antal Arpad, primarul orasului Sfantu Gheorghe. Iata textul integral al postarii:

„Ambasadorul SUA a efectuat o vizita la Sfantu Gheorghe.

Valorile reprezentate de SUA, bunastarea, democratia au provenit si provin din Vest, ca atare si noi privim in aceasta directie. Astazi insa, am adresat ambasadorului SUA urmatoarele intrebari: cum este posibila libertatea de religie cand sunt confiscate bunurile cultelor; democratia este intrepretata in SUA ca si in Bucuresti, daca trei lupi si o mioara se intalnesc, atunci voteaza in mod democratic ce servesc la cina?

Reprezinta egalitate faptul ca suntem zilnic hartuiti pentru ca dorim sa ne folosim steagul, in timp ce alte judete au aceasta libertate, este in ordine ca noi suntem citati zi de zi in instante pentru ca un om care are in spate diferite sisteme ne denunta in mod permament si chiar ieri am primit o somatie sa inlaturam denumirea maghiara a Colegiului Szekely Miko de pe frontispiciul cladirii care a fost inscriptionata acum o suta de ani? I-am spus domnului Ambasador ca justitia independenta romana ma va obliga sa indepartez inscriptia maghiara de pe o cladire monument istoric, in caz contrar imi aplica o amenda contraventionala de 150 de Euro pe zi.

Este asta democratie privind din SUA?

Am adus la cunostinta ambasadorului ca s-a finalizat un proiect de regionalizare prin care se scot din mainile comunitatii maghiare autoritatile locale si se doreste introducerea/asimilarea maghiarilor din Tinutul Secuiesc intr-o regiune in care maghiarii nu vor mai fi majoritari. In legatura cu aceste aspecte, noi am aratat ca in anumite aspecte nu exista compromis, ca urmare, astfel cum am impiedicat pe vremea lui Ceausescu ca judetul Covasna sa fie desfiintat si asimilat, cum ne-am confruntat cu proiectul de regionalizare a lui Basescu sau Dragnea, asa vom infrunta pe oricine, pentru ca exista subiecte in care nu putem si nu vom face niciun compromis.”

Contextul vizitei lui Hans Klemm in Covasna

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a vizitat marţi judeţul Covasna pentru a doua oară în decurs de un an de la preluarea funcţiei, la invitaţia autorităţilor locale.

Hans Klemm a declarat la o conferinţă de presă că a avut întâlniri cu oficialităţile din judeţele Covasna şi Harghita şi a obţinut informaţii legate de viaţa economică şi socială a zonei.

Ambasadorul SUA a participat la inaugurarea ‘Raftului american’ de la Biblioteca Judeţeană din Sfântu Gheorghe, unde a făcut o donaţie de carte în valoare de aproape 2.600 de dolari americani.

Ce a discutat ambasadorul SUA cu autoritatile locale

Autorităţile locale din judeţul Covasna i-au cerut ambasadorului SUA sprijin pentru comunitatea maghiară privind o serie de revendicări precum şi în ce priveşte păstrarea şi afirmarea identităţii naţionale, potrivit Agerpres. Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat, după întâlnirea cu diplomatul american, că scopul întrevederii nu a fost de „a ne plânge“, ci de „a căuta parteneri pentru rezolvarea problemelor noastre specifice“.

Tamas a declarat că i-a adus la cunoştinţă ambasadorului SUA că, în ultimii zece ani, se înregistrează un regres în ce priveşte respectarea legii şi drepturilor comunităţii maghiare. Tamas a spus ca în România are loc o „renaţionalizare în loc de retrocedare“ a unor proprietăţi, printre care şi imobile ce au aparţinut comunităţii sau cultelor maghiare, precum şi o „recentralizatre în locul descentralizării“.

Tamas Sandor a mai spus, potrivit Agerpres, ca l-a informat pe ambasadorul SUA şi cu privire la o „dublă măsură“ aplicată de justiţie şi instituţiile statului român în ce priveşte drepturile minorităţii maghiare în raport cu ale majorităţii române. El a sustinut că, în timp ce autorităţile interzic arborarea steagului secuiesc pe instituţiile publice din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, steagul Bucovinei este arborat în mod oficial, cu „ceremonie militară, preoţi şi oficialităţi“.

„Este o dublă măsură pentru aplicarea legii cetăţenilor români. Am spus că România nu este numai a românilor, este a tuturor cetăţenilor români, este şi ţara mea şi vreau să trăiesc în ţara asta conform Constituţiei şi legilor în vigoare aşa cum trăiesc şi alţii (…) Doleanţele noastre se pot rezolva ca în Tirolul de Sud, unde Parlamentul de la Roma a acordat autonomie teritorială pentru Tirolul de Sud şi a rezolvat astfel două probleme, pe de o parte pace interetnică între italieni şi germani, băştinaşi în acea regiune, şi dezvoltare economică, pe de altă parte. Nu vrem nimic altceva decât ca aceste modele europene să se aplice şi la noi în ţară, în ţinutul secuiesc, pentru că vrem să trăim în pace şi prosperitate“, a declarat Tamas Sandor, citat de Agerpres.

La întâlnire a participat şi episcopul reformat Kato Bela, care l-a informat pe ambasadorul SUA cu privire la „blocarea” retrocedării proprietăţilor bisericilor istorice maghiare, precum şi cu privire la recenta sa vizită în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu o serie de congresmani americani pe această temă.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că aşteaptă din partea ambasadei SUA „o implicare mult mai profundă şi mai activă“ în ce priveşte problemele ridicate.

„Am spus domnului ambasador că noi suntem cetăţeni loiali ai acestui stat, ai României, şi, totuşi, de aproape o sută de ani, suntem priviţi cu neîncredere şi nu suntem iubiţi în această ţară. Probabil sunt două motive, pe de o parte pentru că suntem foarte direcţi şi spunem mereu adevărul şi pentru că ne iubim pământul natal şi, în ciuda presiunilor la care suntem supuşi de aproape o sută de ani, nu plecăm, rămânem aici şi avem o imagine a viitorului şi pentru copiii şi nepoţii noştri pe aceste meleaguri. Am spus că aşteptăm din partea SUA o implicare mai profundă şi mai activă în ce priveşte problemele care preocupă comunitatea maghiară“, a spus Antal Arpad, citat de Agerpres.

El a mai menţionat că în cadrul întrevederii a vorbit şi despre proiectul de regionalizare a României, iar în context a opinat că proiectul propus de autorităţile de la Bucureşti are ca scop „diluarea comunităţii maghiare în ce priveşte capacitatea de luare a deciziei la nivel regional“. „Sunt chestiuni cu care nu facem compromisuri cu nimeni“, a conchis Antal Arpad.

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, care a avut o întrevedere separată cu ambasadorul SUA, a declarat că în cadrul discuţiei s-au abordat diverse probleme, legate inclusiv de dezvoltarea locală, educaţie şi relaţii interetnice, iar în priveşte problemele ridicate de reprezentaţii autorităţilor locale şi ai comunităţii maghiare, i-a explicat diplomatului american că toate măsurile au fost luate în mod legal, pe baza legii şi a deciziilor instanţelor judecătoreşti, prin urmare nu poate fi acuzat de „exces de putere“.

„Cred că am reuşit să argumentez foarte bine fiecare problemă abordată (…) Aş fi vrut ca domnul ambasador Klemm să plece lămurit, să fi înţeles şi să aibă o imagine cât mai corectă asupra realităţilor din zonă“, a declarat pentru AGERPRES prefectul Sebastian Cucu.

„Fiind prima mea vizită în Harghita, este o oportunitate pentru mine să învăţ despre judeţ, dar şi despre provocările pe care le întâmpinaţi aici, în Harghita. În plus, este o oportunitate să le explic preşedintelui şi primarului priorităţile mele ca ambasador în România. Acestea sunt să promovăm securitatea ţărilor noastre, să promovăm democraţia şi o guvernare puternică şi liberă şi, în special în această zonă, un lucru foarte important pentru ambasada mea şi pentru Statele Unite este respectarea minorităţilor (…) şi promovarea prosperităţii“, a spus ambasadorul Hans Klemm la finalul intalnirii cu autoritatile locale, citat de Agerpres.

Declaratii Tamas Sandor dupa intalnirea cu Hans Klemm:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro