Cum au aparut trei apartamente de la Niro in averea lui Calin Popescu Tariceanu si de ce procurorii n-au reusit sa faca legatura cu retrocedarea Fermei Baneasa catre gruparea Truica
Calin Popescu Tariceanu se afla in centrul unei afaceri imobiliare suspecte legate de dosarul retrocedarii Fermei Baneasa catre gruparea Remus Truica. In averea lui Calin Popescu Tariceanu au aparut oficial abia in 2010 trei apartamente de lux in Central Rezidence Park, afacerea lui Dumitru Nicolae (Niro) unde a fost actionar cu 5% si Dan Andronic pana in 2006, dupa care acesta din urma devine consilierul lui Tariceanu. Apartamentele fusesera cumparate in 2008 de o firma controlata de Tariceanu, dar politicianul nu era obligat sa le declare pentru ca nu erau pe numele lui. Procurorii il acuza pe Andronic ca a aderat in 2007 la grupul Truica. Dupa ce pleaca din functia de premier, apartamentele ajung pe numele lui Tariceanu.
- Tariceanu sustine ca a cumparat apartamentele si ca restul sunt speculatii, dar fara sa explice mai multe. La randul sau, Dan Andronic sustine ca a iesit din actionariatul Central Park in 2006, inainte de a lucra pentru Tariceanu, si ca nu are nici o legatura cu tranzactia.
- Potrivit surselor HotNews.ro, procurorii nu l-au pus sub acuzare pe Tariceanu in acest dosar deoarece nu a semnat personal nici macar un act care sa favorizeze afacerea pentru care Truica si fostul sau consilier, Dan Andronic, sunt trimisi acum in judecata.
Informatia pe scurt
- În 2005, Parlamentul – cu aprobarea Aliantei DA, pe vremea Calin Popescu Tariceanu conducea Guvernul PNL-PDL – modifica legislatia retrocedarilor si permite restituirea terenurilor forestiere de peste 10 ha. Decizia permite, intre altele, si retrocedarea Fermei regale Baneasa (17 ha) catre Printul Paul, restituire anchetata de DNA.
- Conform procurorilor, consilierul lui Tariceanu, Dan Andronic, adera în 2007 la grupul care a lasat statul fara proprietatea evaluata la 135 milioane de euro. Remus Truica ar fi apelat la Andronic pentru a-l sprijini sa obtina retrocedarea pe care o cumparase de la Printul Paul.
- In februarie 2008, cu sase luni înainte de aprobarea restituirii fermei, compania unde-l gasim actionar pe fostul premier Tariceanu intra în posesia a trei apartamente în Central Park, complex detinut de Dumitru Nicolae “Niro”. Andronic fusese actionar minoritar la Central Park inainte de a deveni consilierul lui Tariceanu. Potrivit unor surse judiciare, procurorii nu l-au putut acuza pe Tariceanu deoarece s-a ferit de semnaturi.
- Printul Paul si omul de afaceri Remus Truica au fost trimisi in judecata in mai 2016, in stare de arest la domiciliu, de Directia Nationala Anticoruptie, in dosarul retrocedarii ilegale a Fermei Baneasa si a padurii Snagov, se arata intr-un comunicat de presa al DNA. In acelasi dosar au mai fost trimise in judecata 20 de persoane, printre care jurnalistul Dan Andronic, avocatul Robert Rosu si magnatul israelian Beny Steinmetz, precum si o firma. Prejudiciul total in dauna statului roman inregistrat in acest dosar este de 145.398.569 euro.
Automotive Trading Services, unde actionar majoritar este Calin Popescu Tariceanu, actualul sef al Senatului si al partidului ALDE, a primit, în februarie 2008, trei apartamente de lux în complexul rezidential de lux Central Park, ridicat de controversatul Dumitru Nicolae – Niro.
Compania lui Tariceanu se alegea cu dreptul de proprietate pentru cele trei locuinte, contra unei sume trecute în acte de 616.000 de euro, dar pe care nu vrea sa confirme ca a platit-o cu adevarat, refuzând orice fel de comunicare pe acest subiect.
SRL-ul nu s-a ocupat cu tranzactii imobiliare in trecut, iar plata s-a facut în întregime la momentul achizitiei, conform datelor din contractul înregistrat la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bucuresti, consultat în cadrul investigatiei. Mai mult, achizitia nici nu este trecuta în declaratia de avere din anul 2009, avand in vedere ca proprietarul apartamentelor nu era Tariceanu, ci SRL-ul unde era actionar majoritar. Astfel, nici pretul tranzactiei nu a putut fi identificat, Tariceanu nevand obligatia legala sa-l raporteze.
Daca ar fi cumparat apartamentele pe numele sau, premierul de la aceea vreme trebuia sa treaca în declaratia de avere pretul de achizitie. Fostul premier avea la acel moment doar în jur de 300.000 de euro în conturi, adica jumatate din pretul celor trei apartamente.
Mai amintim aici ca restul de 15% din actiunile de la firma Automotive Trading Service le detine Bogdan Valeriu Bucurescu, cel care asigura si functia de administrator, fiind un om de încredere al lui Tariceanu.
Tariceanu, proprietar si în acte din februarie 2009
La un an de la momentul când apartamentele lui Niro erau trecute pe firma lui Tariceanu, în 2009, locuintele din Central Residence Park sunt oficial gata si scoase la vânzare. Actual sef al ALDE, dupa ce a pierdut postul de prim-ministru în decembrie 2008, se gândeste sa-si treaca casele de pe firma, pe numele sau, asa cum reiese din datele pe care le-am obtinut de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bucuresti.
Trecerea locuintelor de la firma la Tariceanu se face fara a se face vreo plata efectiva. Automotive Trading Services cedeaza apartamentele în contul unor dividende pe care fostul premier nu le-ar fi încasat. Automotive Trading Services a raportat la Ministerul de Finante un profit de 20 de milioane de lei în anii 2007 si 2008.
Un prim transfer are loc în februarie 2009, iar celelalte doua în decembrie 2009, iar fostul premier devine proprietarul urmatoarelor locuinte din Central Park:
- Apartamentul compus din patru camere si dependinte cu o suprafata utila de 115,82 mp si o suprafata construita de 162,49 mp.Pretul de vânzare, trecut în contractul dintre Central Park, si Automotive, a fost de 218.988 de euro. Locuinta ajunge la Tariceanu în 24 februarie 2009.
- Apartamentul compus din trei camere si dependinte cu o suprafata utila de 117,21 mp si o suprafata construita de 159,70 mp. Pretul de vânzare, trecut în contractul dintre Central Park, si Automotive, a fost de 203.640 de euro. Locuinta ajunge la Tariceanu în 3 decembrie 2009.
- Apartamentul compus din trei camere si dependinte cu o suprafata utila de 101,75 mp si o suprafata construita de 140,70 mp. Pretul de vânzare, trecut în contractul dintre Central Park, si Automotive, a fost de 192.840 de euro. Locuinta ajunge la Tariceanu în 3 decembrie 2009.
Tariceanu declara apartamentele în declaratia de avere din iunie 2010, la 16 luni de la prima tranzatie în nume propriu din Central Park. Numai ca liberalul nu trece si pretul platit pentru apartamentele de la firma lui Niro.
Actualul sef al Senatului ne-a raspuns cu greu si doar partial la întrebarile legate de achizitia apartamentelor din complexul Central Park.
Calin Popescu ne-a transmis ca “Primo: apartamentele nu au fost luate, ci cumparate. Secundo: restul sunt speculatii care va apartin si nu raspund la ele”. Printre întrebari erau referiri si la numele persoanei care i-a propus sa cumpere apartamentele si daca s-au facut platile pentru cele trei locuinte de lux.
Legatura lui Tariceanu cu dosarul retrocedarii Fermei Baneasa
Procurorii DNA l-au audiat pe Calin Popescu Tariceanu ca martor în dosarul retrocedarii de la Baneasa, însa acesta a negat ca a tinut legatura cu Dan Andronic, propriul consilier, si Tal Silberstein, un afacerist israelian atras si el de Truica în afacere în perioada demersurilor pentru restituirea proprietatii catre Printul Paul.
Pentru aceste declaratii date în fata procurorilor, DNA l-a pus sub acuzare pentru marturie mincinoasa si favorizarea infractorilor pe fostul premier. Asta pentru ca la dosar sunt înregistrari prin care Silberstein si Andronic fac referire la fostul premier si la vacantele pe iahturi petrecute împreuna.
La sfârsitul lunii august, inclusiv Victor Ponta a dezvaluit – voit sau nu – ca Tariceanu îl cunoaste pe Silberstein. Ponta a declarat ca Tariceanu i-a intermediat mai multe întâlniri cu afaceristul israelian.
Vânzatorul apartamentelor, nasul consilierului implicat în Dosarul Baneasa
Dumitru Nicolae, zis Niro de la numele companiei pe care o controleaza, detine si complexul comercial Dragonu Rosu, locul unde se face cea mai mare evaziune fiscala din România – conform ANAF, este cel care i-a dat apartamentele lui Tariceanu.
Omul de afaceri mai este implicat si Dosarul Microsoft, unde a recunoscut ca intermedia spagile de milioane întru Dumitru Florica si ministrul Gabriel Sandu. El a fost condamnat in prima instanta la un an si 6 luni de inchisoare cu suspendare. Mai trebuie punctat ca în complexul rezidential Central Park si familia lui Victor Ponta are trei apartamente, unul cedat socrului Ilie Sîrbu în urma unui schimb între cei doi.
Dumitru Nicolae a fost asociat majoritar prin compania sa Niro 95 Impex, între 2005 si 2006, în Central Residence Park SA, firma care ridica blocurile din spatele Politiei Române, cu societatea lui Dan Andronic, D.A. Communications. SRL-ul acestuia din urma primea 5% din actiunele de la Central Residential Park. În 2007, srl-ul lui Andronic dispare din societate. Din actionariat face parte si un offshore: Running Total Group Ltd, din Insulele Virgine Britanice.
Procurorii DNA il acuza pe Andronic ca in 2007 a aderat la gruparea condusa de Remus Truica care a obtinut ilegal retrocedarea Fermei regale Baneasa de 17 hectare. Conform datelor din ancheta DNA, Truica a apelat la Andronic pentru relatiile acestuia in mediul politic. Dan Andronic, fost jurnalist la Evenimentul zilei si actualul patron al publicatiei, este si finul lui Niro.
- În legatura cu tranzactia apartamentelor, Dan Andronic ne-a transmis urmatoarele: „Nu am nicio legatura cu aceasta afacere. DA Communication & Media (n.r – societatea detinuta de acesta si care a fost actionar în Central Park) iesise din actionariat înca din anul 2006. Mai precis, dinaine de a începe sa lucrez cu Calin Popescu Tariceanu”.
Reprezentantii Grupului de firme Niro au refuzat sa raspunda la solicitarile trimise si care contineau întrebarea daca firma lui Calin Popescu Tariceanu a platit cu adevarat sumele trecute în contracte.
Firma lui Tariceanu ia apartamentele, Ferma Baneasa ajunge la Truica
Dan Andronic este implicat ca inculpat în dosarul DNA al retrocedarii Fermei regale Baneasa, unde fostul premier are calitatea de martor. Fostul sau consilier este acuzat de trafic de influenta.
În cazul retrocedarii Fermei Baneasa, Printul Paul cerea, din anul 2002, 17 hectare de teren agricol, numai ca în baza legii nr. 18/1991, el putea primit doar maximum zece hectare. În anul 2005, Parlamentul României, unde majoritatea era controlata de Alianta DA iar guvernul era condus din partea PNL de Calin Popescu Tariceanu, modifica legea respectiva si elimina limita de 10 hectare prin adoptarea Legii 247 din iunie 2005.
În anul urmator, cu ajutorul deciziilor comisiei de retrocedare a Primariei Capitalei, Printul Paul primeste dreptul de a intra în posesia celor 17 hectare pe care însa le cedase lui Remus Truica pentru patru milioane de euro.
Primarul de atunci al Capitalei, Adrian Videanu, refuza sa faca punerea în posesie si declina decizia catre Institutul Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucuresti, for subordonat Academiei de stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” din România. În septembrie 2008, Institul aproba retrocedarea.
Anchetat de ANI
Agentia Nationala de Integritate (ANI) ne-a precizat ca nu a depistat nereguli în averea lui Calin Popescu Tariceanu, dar ca s-a autosesizat. Reprezentantii ANI ne-au precizat înca din luna aprilie ca au deschis dosarul nr. 7671/27.04.2016 prin care verifica achizitia apartamentelor. Pâna în acest moment nu au finalizat ancheta.
Seful Senatului nu a locuit în apartamentele din Central Residence Park. A preferat sa stea într-un apartament din Strada Sfintu Spiridon care apartine Corneliei Popescu Tariceanu, fosta sotie, si apoi într-o locuinta dintr-un bloc de pe Calea Plevnei.
Asa ca din 2010, Tariceanu începe sa împarta locuintele primite de la Niro. Un apartament este trecut pe numele fiului Mihai ca donatie, însa aici locuiesc Gheorghe si Constantina Dinu, socrii lui Tariceanu. Cei doi sunt parintii Ioanei Popescu Tariceanu, acum revenita la numele de Dinu, fosta nevasta a sefului Senatului.
Peste înca un an, în 2012, un alt apartament dispare, pentru ca este cedat Ioanei Dinu în urma partajului. Un singur apartament ramâne oficial în posesia sefului Senatului la opt ani de la startul tranzactiilor cu cele trei apartamente de lux de la Niro.
Surse din cadrul DNA ne-au precizat ca fostul premier este doar martor in dosarul retrocedarii Fermei Baneasa pentru ca nu a semnat personal nici macar un act care sa favorizeze afacerea pentru care Truica si fostul sau consilier, Dan Andronic, sunt trimisi acum in judecata.