Sari direct la conținut

Grecia va folosi drone și senzori termici în lupta împotriva incendiilor de vegetație

HotNews.ro
Incendiu de padure, Foto: Alvaro Barrientos / AP / Profimedia
Incendiu de padure, Foto: Alvaro Barrientos / AP / Profimedia

Prim-ministrul Greciei a declarat joi că ţara lui va lansa drone şi va instala senzori de temperatură forestieră pentru a îmbunătăţi acţiunile de prevenţie ale pompierilor, după ce a fost criticat de mai mulţi activişti pentru climă din cauza unui incendiu devastator care continuă să ardă de aproape două săptămâni, informează Reuters și Agerpres.

Incendiile din timpul verii sunt fenomene obişnuite pentru Grecia, o ţară mediteraneeană, însă Guvernul elen consideră că vremea extrem de uscată, fierbinte şi cu vânturi intense din acest an, despre care anumiţi oameni de ştiinţă afirmă că este asociată cu schimbările climatice, a făcut ca incendiile să devină mult mai grave, cauzând mii de evacuări.

Un incendiu de pădure declanşat în regiunea Evros din nord-estul ţării, care a făcut cele mai multe victime în Europa în această vară, continua să ardă pentru cea de-a 13-a zi la rând joi, după ce a ucis cel puţin 20 de persoane, a distrus case, infrastructuri şi păduri luxuriante.

Sute de pompieri continuau lupta cu imensul focar din Evros, după ce alte evacuări au fost realizate în timpul nopţii trecute.

„Deşi am fost mai bine pregătiţi decât în oricare alt an, ne-am confruntat cu o combinaţie fără precedent de incidente”, a declarat prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis în faţa Parlamentului, citând un val de căldură severă în iulie, cel mai îndelungat din istoria recentă a Greciei, urmat de vânturi neobişnuit de puternice.

Premierul elen a anunţat că autorităţile de resort au demarat procedurile pentru a achiziţiona peste 100 de drone cu care să monitorizeze incendiile de pădure în timp real. De asemenea, există planuri pentru instalarea unor senzori de temperatură în situri arheologice şi în pădurile cu risc mare de incendiu, în timp ce aproximativ 500 de specialişti forestieri şi alţi 1.000 de pompieri vor fi angajaţi în curând.

Guvernul grec acuză schimbările climatice și neglijența oamenilor

Activiştii de mediu care cer o acţiune internaţională mai puternică pentru a limita schimbările climatice au acuzat autorităţile din Grecia că au cheltuit mai multe fonduri pe stingerea incendiilor decât pe acţiuni de prevenţie.

Premierul Mitsotakis a spus că mai multe zeci de milioane de euro au fost cheltuite pentru prevenirea incendiilor în acest an şi, totuşi, acea sumă nu a fost suficientă.

„Reprezintă oare schimbările climatice un alibi pentru orice? Nu, bineînţeles”, a declarat el în faţa parlamentarilor eleni, adăugând că încălzirea globală a climei a contribuit totuşi la intensificarea incendiilor de pădure şi că, în majoritatea situaţiilor, acestea s-au declanşat din cauza neglijenţei umane sau a acţiunilor unor piromani.

Într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X, Serviciul Copernicus pentru Gestionarea Situaţiilor de Urgenţă a precizat că incendiul din regiunea Evros a devastat cel puţin 812,6 kilometri pătraţi – o suprafaţă mai mare decât cea a oraşului New York (778,2 kilometri pătraţi).

World Wildlife Fund (WWF) a anunţat că cel puţin 30% din pădurea protejată Dadia-Lefkimi-Soufli din Grecia a fost distrusă de flăcări. Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a spus că le va cere experţilor europeni să analizeze cauzele incendiului şi să sugereze modalităţi pentru a ajuta pădurea să se regenereze.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro