Clotilde Armand vrea o strategie in ce priveste necesarul de licee, scoli, gradinite si crese din sectorul 1
Clotilde Armad, consilier USB sector1, a cerut in cadrul comisiei pentru invatamant a Consiliului local Sector 1 un plan pentru urmatorii ani in ce priveste necesarul de licee, scoli, gradinite si crese, dar si un inventar tehnic al cladirilor in care isi desfasoara activitatea institutiile de invatamant. Clotilde Armand a adus in discutie situatia de la Liceul Tehnic „Mircea cel Batran”, care a fost retrocedat, iar pentru a putea folosi cladirea, Primaria sectorului 1 plateste proprietarului in fiecare luna aproape 25.000 de euro chirie, in loc sa il cumpere. Pana acum Primaria sectorului 1 aplatit chirie 1,5 milioane de euro pentru aceasta cladire.
„Am cerut un masterplan, adica am vrut sa stiu care este planul Primariei pentru urmatorii trei-cinci, zece ani, ca sa stim cate scoli sunt necesare, cate licee, cate scoli, gradinite. De altfel, se pare ca nu exista un astfel de plan. O sa revina Primaria ca sa ne raspunda. Noi vom cere un plan sau il vom construi, vrem sa avem o viziune pe termen mediu si lung asupra nevoilor si a lucrurilor care trebuie facute, nu o reactie punctuala pentru fiecare scoala referitor la ce facem anul viitor”, a spus Clotilde Armand intr-un mesaj video postat pe Facebook.
Ea a mentionat ca USB a solicitat o organigrama a Primariei, pentru a afla cati dintre angajati se ocupa de problemele legate de invatamant, dar si un inventar tehnic, pentru a vedea daca vreuna dintre cladirile care gazduiesc institutii de invatamant ar putea fi afectata de cutremur.
„Am cerut, in sfarsit, gradul de ocupare a scolilor, pentru ca sunt niste scoli care mereu refuza copiii pentru ca nu au locuri si sunt alte scoli care pur si simplu sunt goale. Evident ca acest lucru tine de competenta echipei care gestioneaza scoala respectiva, a corpului profesoral, dar noi vrem sa stim acest lucru. Adica, de ce sa inchiriem spatii suplimentare pentru unele scoli, cand altele sunt pur si simplu goale”, a mai spus ea.
De asemenea, a semnalat „doua probleme acute”, vizand Scoala nr. 252, al carei contract de inchiriere expira pe 30 septembrie, dar si Liceul Tehnic „Mircea cel Batran’.
„O sa publicam un material: este o situatie absolut deosebita, un liceu care a fost construit impreuna cu Centrul de Constructii Caile Ferate (CCCF) la sfarsitul anilor ’70. Cand s-a privatizat CCCF, nu stim cum s-a regasit acest liceu in lista bazelor de active primite de firma Cord. A fost ceva in neregula aici, dovada ca ei au au fost nevoiti sa dea in judecata Primaria pentru a primi acest activ. Primaria nu s-a prezentat, acest liceu este acum in proprietatea firmei SC Cord SA Buzau, care este acum in faliment. Primaria plateste in fiecare luna aproape 25.000 de euro pentru a inchiria acest liceu, care in mod normal ar trebui sa fie in proprietatea primariei. Pana acum am achitat suma de 1,5 milioane euro”, a precizat Clotilde Armand.
Ea a sustinut ca Primaria si-ar fi pierdut dreptul de preemptiune pentru achizitia acestei cladiri.
„Se pare ca la Primarie e un singur jurist, care nu face fata – va dati seama – la acest gen de probleme si pana data viitoare imi vor spune daca exista (contracte ale Primariei cu firme de avocatura, n.r. ). Se pare ca nu exista contracte cadru cu firme de avocatura. Daca nu exista, o sa cer sa fie lansata o procedura de achizitii publice pentru a avea niste contracte cadru cu niste firme de avocatura care pot sa ne reprezinte, pentru a regla acest gen de problema care necesita niste competente certe pe partea juridica”, a adaugat ea.