Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, despre gratiere ca posibila solutie pentru ca Romania sa evite o decizie pilot CEDO: Trebuie sa existe o analiza in Romania sa vedem, gratiem?
Ministrul Justiei, Raluca Pruna, a declarat, duminica seara, la Realitatea TV, ca va lansa la jumatatea lunii iulie o dezbatere referitoare la gratiere ca posibila solutie la rezolvarea problemei supraaglomerarii penitenciarelor din cauza careia Romania risca o decizie pilot CEDO. „Trebuie să existe şi o analiză în România să vedem, graţiem? Turcia a făcut spre exemplu, o graţiere pentru a-şi rezolva problema suprapopulării în penitenciare, iar în 11 luni, penitenciarele s-au umplut. Când spun asta nu vreau să anunţ o decizie, nu vreau să spun că nu va exista o graţiere”, a spus ministrul.
- In urma cu doua saptamani, Raluca Pruna afirma, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca statul roman risca sa incaseze sanctiuni de cel putin 80 de milioane de euro pe an din cauza conditiilor din inchisori daca pana in septembrie nu convinge CEDO ca adopta masuri pentru imunatatirea situatiei.
Declaratia Ralucai Pruna la Realitatea TV:
- „Ştiţi că România riscă o decizie pilot din partea CEDO. A existat o decizie cvasi-pilot în 2012 Curtea a cerut României să intreprindă o serie de măsuri. Am început nişte discuţii cu CEDO la nivelul conducerii, am avut două întâlniri în ultima lună şi jumătate şi urmează în cel mult două săptămâni, am spus la jumătatea lunii iulie, să lansez o dezbatere, pentru că chestiunea aceasta a graţierii nu este exclusiv o decizie a ministrului Justiţiei.(..) Trebuie să existe şi o analiză în România să vedem, graţiem? Turcia a făcut spre exemplu, o graţiere pentru a-şi rezolva problema suprapopulării în penitenciare, iar în 11 luni, penitenciarele s-au umplut. Când spun asta nu vreau să anunţ o decizie, nu vreau să spun că nu va exista o graţiere”, a mai explicat ministrul. Potrivit site-ului realitatea.net, Prună a mai adăugat că a fost în vizită în penitenciare, iar în urma a ceea ce a văzut, a rămas marcată:”Nu am dormit nopţile, sunt şi eu om. Sunt foarte marcată de ce am văzut în penitenciare”.
Intrebata de HotNews.ro daca poate oferi detalii despre acest proiect, Raluca Pruna a declarat:
- „Nu exista un proiect. Vom lansa o dezbatere publica referitoare la optiuni pentru reducerea supraaglomerarii din penitenciare si evitarea unei decizii pilot CEDO. Gratierea ar trebui sa fie acceptata de societate. Un proiect de lege cu optiunea/ combinatiile de optiuni va fi depus la Parlament in a doua jumatate a lunii septembrie„.
In urma cu doua saptamani, dupa declaratiile facute la HotNews.ro de Raluca Pruna referitoare la sanctiunile de 80 de milioane de euro pe an pe care le risca Romania din cauza situatiei din inchisori, senatorul PSD Serban Nicolae a afirmat, la Antena 3, ca pune din nou problema unui proiect de lege pentru aministie si gratiere colectiva care sa vizeze detinutii cu „pedepse mici, pentru fapte care nu pun in pericol siguranta persoanei”, intrucat „avem penitenciare cu peste 200% depasita capacitatea”.
In sprijinul afirmatiei sale, Nicolae a dat exemplul unor detinuti precum Gheorghe Menicinicopschi, condamnat in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare, alaturi de Dan Voiculescu, la 6 ani de inchisoare.
„CEDO, atunci cand se satura de multimea spetelor pe aceeasi tema, pune in vedere acest spectru al unor sanctiuni foarte drastice daca nu se iau masuri. Vreau sa fac o precizare. Ceea ce se reproseaza Romaniei e legat de politica penala a statului roman, care e represiv. Arestul preventiv e folosit in exces, aproape pentru orice, Mariana Rarinca a stat sase luni in arest preventiv, dar nu era niciun fel de pericol. Masurile preventive, pedepsele foarte mari in conditii foarte grele, fac ca de fapt sanctiunea sa se transforme intr-un tratament umilitor, degradant si agresiv”, a spus Nicolae, citeaza Antena 3.
Senatorul Serban Nicolae a pus problema unui proiect de lege privind amnistia si gratierea colectiva.
„Am adresat o interpelare ministrul Justitiei. Nu mi-a raspuns. Avem penitenciare cu peste 200% depasita capacitatea. Pedeapsa e privarea de libertatea, nu umilirea, degradarea, tratamentul inuman. Nu o sa ma feresc, o sa spun public. Pun din nou problema unei amnistii si gratieri colective. E vorba de pedepse mici, pentru fapte care nu pun in pericol siguranta persoanei” a precizat el.
Senatorul PSD a adaugat ca Romania a dat o ultima gratiere colectiva in 2002 si ca este o masura luata in toate tarile civilizate.