Sari direct la conținut

​FOTOGALERIE Romania si civilizatiile cu care s-a intersectat de-a lungul istoriei

HotNews.ro
Expozitia Romania - civilizatii suprapuse, Foto: Hotnews
Expozitia Romania - civilizatii suprapuse, Foto: Hotnews

​De la podoabe create acum 20.000 de ani din incisivi de urs si canini de lup, pana la pocaluri bisericesti de secol XVIII, intreaga istorie arata cat de multe civilizatii au trecut pe aici si ne-au influentat. O expozitie deschisa la Muzeul National de Istorie arata prin cateva sute de obiecte rare, cu cat de multe civilizatii ne-am intersectat. „Romania, prin pozitia ei geografica, este un spatiu deschis. Din cele mai vechi timpuri pe aici au trecut oameni, influente culturale si bunuri. A fost una dintre caile prin care omul modern a patruns in Europa acum peste 40.000 de ani”, spune directorul general al MNIR la deschiderea expozitiei „Romania – civilizatii suprapuse”.

Totul incepe cu doua pandantive, insa nu unele obisnuite, pentru ca au fost faurite acum mai bine de 20,000 de ani din incisivi de urs si din canini de lup. Sunt mai mici decat niste cutii de chibrituri, insa varsta le face speciale si este o minune ca s-au pastrat.

Cele mai vechi obiecte din expozitie

Dupa 6.500 i Hr pe teritoriul tarii noastre a inceput perioada neolitica si primii oameni au domesticit animalele, cultivau cereale si isi confectionau vase de lut. Unul dintre vase, o „amforeta” a fost poreclit fara ironie de istorici „vasul Batman” pentru modul cum arata si el se afla pentru exponate.

Vasul „Batman”, in centru

Sunt prezente si vasele de la Cucuteni vechi de peste 5.500 de ani create de o cultura plina de mistere. Sunt prezente si exponate care au ajuns pe mana braconierilor de obiecte istorice care le-au dus in strainatate, cum ar fi legile municipiului Troesmis din anul 180 care au fost repatriate acum cativa ani, apelandu-se la procedurile judiciare internationale. Sunt expuse si tablitele de lemn acoperite cu ceara pe care se pastreaza scrierea cursiva latina, acestea provenind din galeriile de la Rosia Montana (Alburnus Maior).

Din perioada antica sunt expuse si piese dacice din tezaur, dar si multe statuete din anticul Tomis. Apoi, in istoria teritoriilor noastre urmeaza „Mileniul intunecat” intre secolele III si XII in care s-au gasit putine artefacte, in expozitie fiind prezent un platou ceramic folosit in ceremonii crestine pe la anul 700-800.

Vase cucteniene de peste 5500 de ani

Mult mai bine reprezentata este perioada de dupa secolul XI, in vitrine regasindu-se bijuterii din zona Balcanilor, mai ales din Serbia si din Bulgaria – pe atunci taratul bulgar cu capitala la Tarnovo. Un comandant al garnizoanei de husari de la Orsova a reusit sa stranga la final de secol XVIII multe bijuterii de argint din intervalul sec XI-XV si o parte dintre ele sunt reunite aici.

Statui antice dobrogene

Apoi se regasesc si monede batute in Transilvania dupa 1538 cand principatul devenise autonom sub suveranitatea Portii Otomane, dar si obiecte legate de breslele mestesugaresti din Ardeal, inclusiv unele obiecte ce prezinta o tehnica noua de ornamentare a argintariei, tehnica inventata de sasi.

Platou ceramic din secolele VII-VIII

Nu lipsesc nici „strachini” superb realizate acum mai bine de 500 de ani dar nici cartile religioase cu „ferecatura” de argint aurit, lemn, pergament vitelin si cerneala de aur de pe la 1400.

Expozitia „merge ” pana la inceput de secol XIX si are un „talc” interesant.

„Romania, prin pozitia ei geografica, este un spatiu deschis. Din cele mai vechi timpuri pe aici au trecut oameni, influente culturale si bunuri. A fost una dintre caile prin care omul modern a patruns in Europa acum peste 40.000 de ani. Este una dintre caile prin care civilizatia neolitica s-a raspandit in Europa si una dintre caile prin care indo-europenii au ajuns pana la Oceanul Atlantic”, spune directorul Muzeului National de Istorie, Ernest Oberlander-Tarnoveanu.

Bijuterii medievale

„In acelasi timp, Romania este deschisa spre lumea Mediteraneeana cu care a avut permanent dialog, cu stepele eurasiatice, cu Europa Centrala si Occidentala si cu nordul Europei. Geografia a facut ca mereu elementele locale sa se amestece cu influentele din afara si sa dea nastere unor civilizatii originale”

Expozitia isi propune sa aduca in fata publicului actual „mari creatii ale timpurilor trecute”. Contactul cu trecutul ne aduce un mesaj optimist: daca cei care au trait in acest spatiu acum multe mii de ani au putut crea atatea minuni, si generatiile viitoare pot crea lucruri importante.

Obiecte din secolele XV-XVI

Expoziţia este deschisa pana pe 18 septembrie 2016, putand fi vizitata de miercuri pana duminica in intervalul orar 10:00 – 18:00, in Holul Central al muzeului.

Expoziția reunește câteva sute de exponate de la 25 de muzee din tara, ilustrând evoluția civilizațiilor preistorice, antice și medievale care s-au succedat pe teritoriul actual al României, inclusiv o serie de bunuri culturale de primă importanță intrate de curând în colecțiile Muzeului Național de Istorie a României

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro