O descoperire misterioasă făcută la Ierusalim îi lasă perplecși pe arheologi
O rețea de canale antice cu o vechime de aproape 3 milenii i-a lăsat perplecși pe arheologi după descoperirea sa în Ierusalim, relatează Reuters.
Descoperirea este una neobișnuită întrucât pare a fi prima de acest fel iar arheologii nu au găsit nicio legătură între rețea și un templu și palat care se aflau în apropiere.
Canalele care în unele locuri încă ajung până la genunchi au fost construite în urmă cu aproximativ 2.800 de ani și se află în Orașul Vechi al Ierusalimului. Ele sunt împărțite în două șiruri distincte, aflate la o distanță de 10 metri unul de celălalt.
Autoritatea pentru Antichități din Israel a anunțat că a prelevat mostre pentru testare criminalistică, dar că aceasta nu a descoperit nicio urmă de sânge în canale. Prin urmare, arheologii exclud varianta ca acestea să fi fost folosite pentru sacrificarea animalelor pentru celebrări sau din considerente religioase.
În plus, canalele nu par să fi fost proiectate pentru a curge într-o singură direcție sau pentru a se vărsa într-un bazin, sugerând că ele nu au fost gândite pentru a capta apa de ploaie sau pentru a funcționa ca un sistem de canalizare.
Israeli archaeologists uncover mysterious 2,800-year-old channels from the First Temple era. What were they used for? See here: https://t.co/uEmORaxlWZ
\uD83D\uDCF7: Eliyahu Yanai/City of David pic.twitter.com/HgPLBxWyu1
— The Jerusalem Post (@Jerusalem_Post) August 30, 2023
„Ne-am uitat la instalație și ne-am dat seama că am dat peste ceva unic”, afirmă arheologul Yiftah Shalev, adăugând că descoperirea reprezintă un „mister”.
Primele ipoteze ale arheologilor privind descoperirea „misterioasă”
Cercetătorii analizează acum mai multe ipoteze privind rolul canalelor.
Arheologul Yuval Gadot afirmă că ele ar fi putut fi folosite pentru producerea unui bun „legat de economia templului sau palatului” aflat aici cu milenii în urmă.
Producția de așternuturi, de exemplu, necesită înmuierea inului pentru o perioadă îndelungată pentru a-l putea prelucra.
„O altă posibilitate este că aceste canale să fi conținut curmale care au fost lăsate să fie încălzite de soare pentru a produce silan (miere de curmale)”, a mai spus Gadot.
Descoperirea, parte a Parcului Național Orașul lui David din Israel, va fi expusă public săptămâna viitoare.