Sari direct la conținut

Ministrul Agriculturii a dispus ancheta la AFIR privind banii europeni pentru drumuri la sate

HotNews.ro
Achim Irimescu, Foto: Agerpres
Achim Irimescu, Foto: Agerpres

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a trimis, vineri, Corpul de control al ministeului la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), pentru a face o ancheta privind suspinciuni de trucare a procesului de depunere de proiecte europene destinate comunitatilor locale.

Potrivit unui comunicat remis HotNews, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit o serie de sesizari referitoare la derularea unor sesiuni de depunere on-line a proiectelor europene la AFIR, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.

Suspiciunile se refera la sesiunile 25 mai 2016, aferente sub-masurii 7.2 – Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica”, componenta rutier montan si non-montan, si sub-masurii 4.3 – Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice- componenta drumuri agricole.

Pana la finalizarea anchetei, sesiunea de evaluare a proiectelor pentru aceste sub-masuri se suspenda, a precizat MADR.

Conform calendarului normal, sesiunea de depunere este prevazuta pana pe 31 octombrie 2016.

Aceste fonduri europene sunt destinate comunelor de pe tot cuprinsul tarii si pot ajunge la 1 milion de euro pe fiecare proiect.

Potrivit unor surse din minister, suspiciunile ar viza, insa, anumite firme de consultanta care ar fi introdus proiecte in sistem, in dauna altor consultanti si a comunelor pe care le reprezinta. Consultantii intocmesc proiectele in numele comunelor si primesc un procentaj din cheltuielile din proiecte, fiind cointeresati, practic, sa castige finantarile alaturi de comunitatile locale respective.

Concret, ministerul a primit reclamatii de la unii dintre consultanti si beneficiari potrivit carora sistemul on-line care se acceseaza pe site-ul AFIR s-a blocat brusc la 6 minute dupa deschiderea sesiunii, au precizat sursele.

Astfel, reclamantii s-au plans ca au fost defavorizati in competitia pentru banii europeni fata de alte firme de consultanta.

La prima vedere, ar parea ca un angajat din compartimentul IT al agentiei ar fi facut o greseala care ar fi condus la blocaj, au mai spss sursele consultate de HotNews.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro