Sari direct la conținut

Companiile germane si franceze din Romania critica noul concept asupra invatamantului profesional in sistem dual: Masurile nu sunt suficiente. Scoala profesionala trebuie sa functioneze ca o intreprindere

HotNews.ro
Optiunile de educatie si formare profesionala ale absolventilor de clasa a VIII-a, Foto: Ministerul Educatiei
Optiunile de educatie si formare profesionala ale absolventilor de clasa a VIII-a, Foto: Ministerul Educatiei

Sistemul de invatamant profesional actual ar trebui restructurat, iar legislatia modificata pentru a construi un sistem de invatamant de calitate, astfel incat scoala profesionala sa functioneze ca o intreprindere, considera companiile germane si franceze din Romania active in invatamantul profesional. Totodata, companiile sunt nemultumite de noul concept asupra invatamantului proefesional in sistem dual propus de Ministerulu Educatiei considerand ca masurile propuse sunt „insuficiente si nu intrunesc asteptarile si necesitatea de schimbare a sistemului”.

Aceasta este concluzia la care au ajuns participantii la discutiile organizate de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) si de CCIFE pe tema invatamantului profesional.

Peste 100 de persoane au participat marti seara la evenimentul „Germans and French meet Brasov”, printre care si reprezentanti ai companiilor Schaeffler Romania, Star Transmission, Total Romania si Industrial Montaj.

Companiile au aratat ca depun eforturi intense pentru a-si asigura personalul calificat si simt ca lucrurile evolueaza in directia buna, dar se lovesc inca de multiple bariere, precum mentalitatea parintiilor, a elevilor si a societatii in general in ceea ce priveste invatamantul profesional, profesionalismul si atitudinea personalului din sistem si structura sistemului social, care se indreapta tot mai mult catre studii superioare. S-a subliniat in acelasi timp ca sistemul de invatamat profesional actual este inca departe de a fi unul perfect si ar fi nevoie de imbunatatiri: curricule, calificari, pregatirea profesorilor, rute de formare etc. S-a ajuns la concluzia ca sistemul ar trebui restructurat, legislatia ar trebui modificata pentru a construi un sistem de invatamant de calitate: „Scoala profesionala trebuie sa functioneze ca o intreprindere”, arata AHK Romania intr-un comunicat de presa.

Mesajul a fost sustinut si de Inspectorul scolar general din Brasov, Ariana Bucur, care a precizat ca: „Sustinerea si dezvoltarea educatiei si pregatirii profesionale nu e un lucru usor, dar pretul esecului este mult mai mare decat ne putem permite”.

La discutii a luat parte si Dragos Cosma, Inspector General si reprezentantul Ministerului Educatiei, care a prezentat documentul concept: Optiunile de formare profesionala dupa clasa a VIII-a, introducerea invatamantului profesional dual, care in acest moment se afla in process de consultare pana la mijlocul lunii iunie.

Camera de comert Romano-Germana arata ca propunerea Ministerului a trezit in mare parte nemultumiri in randul participantilor, masurile propuse fiind considerate insuficiente si nu intrunesc asteptarile si necesitatea de schimbare a sistemului. Nemultumirile manifestate de reprezentantii mediului de afaceri prezenti au fost legate si de faptul ca acestia nu au fost implicati in procesul de elaborare a acestui concept, desi ei sunt principalii beneficiari. Mai mult, potrivit acestora, unele companii au facut in ultimii ani mai multe propuneri de imbunatatire, insa acestea nu a fost luate in seama.

Totodata, cele doua organizatii au prezentat studiile pe care fiecare le-a realizat in domeniu.

AHK Romania a analizat experientele companiilor germane active in invatamantul profesional si a constatat ca agentii economici, desi au proiecte de succes si sunt in mare parte multumiti de absolventii invatamantului profesional angajati, au identificat puncte nevralgice ale sistemului, care trebuie imbunatatite, precum:

  • adaptarea curriculelor la nevoile pietei;
  • introducerea de noi calificari necesare pe piata muncii;
  • implicarea intensiva a agentilor economici in toate procesele sistemului;
  • viziune, strategie si stabilitate.

Ancheta realizata de CCIFER in randul membrilor sai in perioada martie – aprilie pune in evidenta faptul ca 86 dintre cei 97 de respondenti doresc sa recruteze, 65 doresc sa recruteze rapid si 32 intentioneaza sa recruteze mai mult de 11 salariati.

Din totalul respondentilor, 57 intentioneaza sa recruteze personal calificat si 79 au dificultati in a gasi profilurile de care au nevoie.

Profilurile cele mai cautate sunt cel de operator, tehnico comercial, tehnicieni, electricieni, mecanici, sudori. De asemenea, companiile intampina dificultati in a recruta personal pentru primul nivel de incadrare: sefi de proiect, sefi de echipa si sefi de santier.

De asemenea, respondentii sunt deschisi sa privilegieze stagiile de practica si formarea in alternanta.

CCIFER reuneste in prezent aproape 500 de companii membre, cu capital francez si romanesc, reprezentand 15% din PIB-ul Romaniei si peste 125.000 de locuri de munca.

Infiintata in 2002, AHK Romania, este reprezentanta oficiala a economiei germane in Romania si numara peste 530 de firme-membre. AHK Romania sustine firmele germane la intrarea lor pe piata romaneasca si companiile romanesti interesate de piata germana.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro