Subiectele Zilei: Munteanu, candidatul negociat de Atanasiu cu Iohannis si Dudu Ionescu; Panama Papers. Cati romani "au lucrat" in off-shore; Un nou scandal in medicina! Sangele destinat transfuziilor nu este testat bacteriologic?
Munteanu, candidatul negociat de Atanasiu cu Iohannis si Dudu Ionescu. Liberalii au anuntat dupa ore bune de discutii ca au decis sa mearga pe solutia unui candidat din societatea civila la Primaria Capitalei. Desi au fost vehiculate mai multe nume, niciun lider liberal nu si-a asumat o candidatura, prin urmare solutia Cotroceniului le-a convenit tuturor Dupa ce Ludovic Orban a fost scos din joc de DNA, liberalii au incercat sa ii gaseasca repede un inlocuitor in persoana lui Catalin Predoiu, presedintele PNL Bucuresti. In acest sens, mai multi lideri locali, in frunte cu conducerea partidului au incercat sa il convinga pe Predoiu sa isi asume candidatura, dar acesta a refuzat spunand ca nu isi doreste o cariera in administratia locala. Liderii locali i-au transmis ca in teritoriu sefii de filiale sunt si candidatii partidului la primarii sau consilii judetene si ca anvergura unui om politic se vede in numarul de voturi primite. Dupa refuzul ferm al lui Catalin Predoiu comunicat si la Cotroceni, varianta candidaturii lui Marian Munteanu a fost discutata cu presedintele Iohannis, sustinatorul acestei solutii fiind si unul dintre consilierii de stat, Constantin Dudu Ionescu, fost important lider taranist. Cel care a intermediat toate negocierile dintre PNL si Palatul Cotroceni a fost Teodor Atanasiu, au precizat surse liberale, scrieEVZ.
Cum a fost infundat senatorul protejat de „Doi si-un sfert”. Intalniri „pe dezbracate”, la toaleta. Senatorul UNPR Marius Isaila a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare pentru ca a luat spaga si pentru ca a folosit „Doi si-un sfert” pentru a afla daca este anchetat de DNA. Intalnirile conspirative aveau loc la restaurantul „Barlogul Lupilor”. Curtea Suprema l-a condamnat, marti, pe senatorul UNPR Marius Isaila la 4 ani inchisoare cu executare, intr-un dosar in care DNA l-a acuzat de mai multe fapte de coruptie. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata la Completul de 5 judecatori al Curtii Supreme. In rechizitoriul prin care l-au trimis in judecata, procurorii DNA au aratat cum a luat spaga 200.000 de euro, in 2012, Marius Isaila, la acel moment sef serviciu in Ministerul Finantelor Publice, anuntaAdevarul.
Panama Papers. Cati romani „au lucrat” in off-shore. Presedintele Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), Neculae Plaiasu, a declarat, marti, ca au fost identificare 286 de persoane fizice care au realizat incasari si transferuri externe in Panama si a transmis 13 sesizari catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Pana in prezent, in bazele de date ale Oficiului au fost inregistrate 286 de persoane fizice si juridice care au realizat incasari si transferuri externe din si in Panama. Valoric au intrat 21,7 milioane euro si au iesit 50,5 milioane euro. (…) Cifrele sunt influentate de conditia barem mai mare de 15.000 de euro”, a declarat presedintele ONPCSB in cadrul audierilor din Comisia de buget, finante si banci. Neculae Plaiasu a afirmat ca, in anul 2015, au fost adresate 13 sesizari catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. El a sustinut ca Panama este „un areal cu posibilitati si legaturi faptice de protectie a unor tranzactii, fluxuri financiare, cu continut in zona spalarii banilor sau finantarii terorismului”, informeazaGandul.
Propunere: 300 milioane de euro pentru nici 30 km de cale ferată. Ministerul Transporturilor vrea şi metrou, şi linie de cale ferată care să lege Bucureştiul de Aeroportul Otopeni. Problema este însă că oficialii de la Transporturi vor să cheltuiască o sumă foarte mare pentru o distanță scurtă. În perioada următoare, va fi lansat un mare proiect de infrastructură de regenerare urbană, ce va include Magistrala 6 de metrou, care va uni Aeroportul Internațional „Henri Coandă“ cu Gara de Nord, precum și calea ferată ce va ajunge direct la aerogară. Anunţul a fost făcut marți de Mariana Ioniță, director general în Ministerul Transporturilor, la o conferință organizată de Federația Patronatelor Societăților din Construcții. „Avem o rețea de cale ferată extraordinar de mare și care, cândva, asigura condiții foarte bune de transport. (…) Pe lângă calea ferată, veți vedea, se vor lansa și proiectele de dezvoltare a metroului – Magistrala 6 se apropie și ea de implementare. Este linia care va uni Aeroportul Otopeni cu Gara de Nord, apoi linia de cale ferată până la Aeroportul Otopeni și la care se face o reparație capitală ce va include o prelungire până la aeroport. Măsurile pe care noi le avem în plan, multe dintre ele administrative, își vor da roadele, cu siguranță în perioada următoare“, a declarat Ioniță, scrieRomania Libera.
Scandal in jurul noii ordonante de salarizare din sistemul bugetar. In ce conditii isi va da demisia ministrul Muncii. Scandal in jurul noii ordonante de salarizare din sistemul bugetar. Ministrul Muncii nu sustine documentul si vrea sa-si dea demisia daca actul nu va fi retras. Sindicatele i-au prezentat exemple de profesori, medici, sau functionari publici, care ar avea salariile scazute si nu crescute cu noua grila de salarizare. Si asta pentru ca, sustin sindicalistii, proiectul anuleaza mare parte din sporuri. Mesajul ministrului Ana Costea a venit la finalul unei intalniri cu liderii de sindicat. Ordonanta care ar fi trebuit sa corecteze salariile bugetarilor contine multe erori, sustin sindicatele, care spun ca „in educatie, de pilda, salariile ar scadea cu procente cuprinse intre 6 si 29 % pentru debutanti si profesori cu studii medii. Ordonanta ar limita sporurile la 30% din salariu in conditiile in care acum acestea pot fi nelimitate”, anuntaStirileProtv.ro.
Alegerile din Rusia, intre scandaluri sexuale, spionaj si Garda Nationala. Federatia Rusa se pregateste de alegerile pentru Duma de Stat programate pentru 18 septembrie anul curent. Intamplator sau nu, in presa controlata de Kremlin au inceput sa se scurga materiale compromitatoare la adresa principalilor lideri ai opozitiei. In acelasi timp presedintele Vladimir Putin a semnat decretul de creare a Garzii Nationale, structura militarizata care se va supune direct liderului de la Kremlin. Cu doua saptamani in urma, postul de televiziune NTV, parte din trustul Gazprom Media, proprietate a gigantului Gazprom, a dat publicitatii un film in care apare fostul premier Mihail Kasianov, lider al partidului de opozitie PARNAS. Filmul cuprinde scene sexuale intre Kasianov si colega sa de partid Natalia Pelevina, in urma acestui scandal Pelevina demisionand din Consiliul Politic al Partidului PARNAS. In zilele care au urmat difuzarii filmului, presa controlata de Kremlin a dedicat multa atentie subiectului, cu incercari de a lua reactii de la sotia politicianului. Discreditarea cu ajutorul scandalurilor sexuale este una dintre metodele preferate de Vladimir Putin, informeazaQmagazine.ro.
Un nou scandal in medicina! Sangele destinat transfuziilor nu este testat bacteriologic? Ca si cand n-ar fi fost suficiente semnele de intrebare legate de Cazul Colectiv sau de alerta cu E. Coli, in urma carora si-au pierdut viata 64 de tineri, respectiv trei bebelusi, sistemul sanitar romanesc a mai produs o nedumerire, pe cat de importanta, pe atat de neglijata de autoritati: Este sau nu este testat bacteriologic sangele pentru transfuzii? Acest nou scandal a izbucnit dupa sesizarea doctorului Ovidiu Coban, seful Laboratorului Central de Control al Calitatii Sangelui (INTS) din cadrul Institutului National de Transfuzie Sanguina. „Testarea bacteriologica nu se face la sangele care se distribuie la spitale si bolnavii de la Colectiv nu au primit componente sanguine controlate bacteriologic, nici macar concentrate trombocitare controlate bacteriologic pentru care ar fi avut o indicatie transfuzionala absoluta. Iradierea produselor de sange, ca si compatibilizarea sangelui, se face dedicat pentru pacienti cu identitate cunoscuta pe baza indicatiilor transfuzionale, si anume: nou-nascuti, copii, pacienti imunodeprimati si politransfuzati, ceea ce nu a fost cazul pacientilor de la Colectiv”, a declarat Ovidiu Coban pentruEVZ.