Sari direct la conținut

Generalii occidentali îndeamnă în secret armata ucraineană să își asume pierderi mai mari (NYT)

HotNews.ro
Presedintele Volodimir Zelenski la o inspectie alaturi de generalii sai, Foto: Pool-Ukrainian Presidential Office / Zuma Press / Profimedia Images
Presedintele Volodimir Zelenski la o inspectie alaturi de generalii sai, Foto: Pool-Ukrainian Presidential Office / Zuma Press / Profimedia Images

Chiar dacă în public dau asigurări că nu încearcă să grăbească ofensiva ucraineană, oficialii militari occidentali îndeamnă comandamentul de la Kiev să își asume pierderi mai mari pentru a rupe frontul rusesc din sudul țării, scrie Business Insider.

Strategii occidentali cred că este necesară o „angajare totală” față de un obiectiv cheie dacă Ucraina vrea să întoarcă soarta contraofensivei în condițiile în care pierderile se adună deja și armata rusă continuă să beneficieze de protecția liniilor defensive impresionante pe care le-a construit în teritoriile ocupate începând cu a doua parte a anului trecut.

The New York Times scrie într-un amplu reportaj că aceste pierderi ale ucrainenilor au pus într-o ipostază dificilă unele dintre cele mai experimentate unități de luptă ale Kievului, situația fiind agravată de pierderea mai multor comandanți seniori și întoarcerea soldaților răniți pe câmpul de luptă.

Mai mulți oficiali de rang înalt de la Kiev, printre care președintele Volodimir Zelenski, consilierul prezidențial Mihailo Podoliak și șeful Statului Major de la Kiev, generalul Valeri Zalujnîi, au declarat că ofensiva ucraineană nu trebuie privită de către partenerii țării ca un „serial TV” în condițiile în care ea nu a obținut progresele anticipate înainte de declanșarea sa la începutul lunii iunie.

„Mă enervează”, a spus succint Zalujnîi, într-un interviu acordat cotidianului The Washington Post la sfârșitul lui iunie, cu privire la occidentalii care se plâng de ritmul lent al ofensivei.

Casa Albă a subliniat și ea că armata ucraineană nu trebuie grăbită în condițiile în care situaţia de pe câmpul de luptă din Ucraina este „foarte dinamică”.

„Nu vreau să mă joc de-a generalii în cameră”, a afirmat chiar marțea aceasta Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, în timpul unei discuţii cu jurnalişti.

„Am spus mereu în mod clar că acest câmp de luptă este foarte dinamic, că aceasta nu este ca într-un serial la televiziune, cu un episod în timpul căruia Ucraina nu face decât să atace şi Rusia nu face decât să se apere, apoi cu un episod în timpul căruia Rusia este cea care doar atacă şi Ucraina doar se apără”, a subliniat el.

Generalii occidentali vor ca armata ucraineană să își concentreze forțele

Însă mai mulți oficiali occidentali au declarat pentru The New York Times că generali americani și britanici de rang înalt, inclusiv generalul Mark Milley, șeful Statului Major de la Washington, au sfătuit conducerea militară de la Kiev în timpul unei videoconferințe ce a avut loc pe 10 august să își concentreze eforturile asupra ofensivei din sudul țării, în regiunea Zaporojie.

Recomandările au venit în contextul în care strategii occidentali consideră că atacurile concomitente înspre sud și est slăbesc capacitatea armatei ucrainene de a lovi decisiv împotriva apărătorilor ruși printr-o concentrare masivă de forțe.

Însă o astfel de desfășurare a ofensivei ar implica de asemenea pierderi mai mari, lucru pe care generalii americani și britanici spun că omologii lor din Ucraina trebuie să și-l asume, dacă nu doresc ca eforturile de până acum să fi fost în zadar.

Videoconferința dintre generalii din Occident și cei ucraineni a avut loc la doar două zile după ce CNN transmitea, citând patru oficiali americani şi occidentali de rang înalt, că acesta este cel mai dificil moment al războiului pentru Kiev și că rapoartele primite de cancelariile din Vest despre evoluția ofensivei sunt tot mai sumbre.

Ulterior, pe 18 august, The Washington Post scria pe baza surselor din comunitatea de informații a Statelor Unite că aceasta nu mai crede că armata ucraineană își va atinge anul acesta obiectivul cheie al ofensivei: capturarea sau măcar asedierea orașului Melitopol din regiunea Zaporojie, care ar permite apoi tăierea forțelor ruse din sudul țării și a culoarului terestru către Crimeea.

„Rusia are 3 linii defensive principale și apoi orașe fortificate după acestea”, declara pentru The Post și analistul militar Rob Lee. „Întrebarea nu este doar dacă Ucraina poate străpunge una sau două dintre ele, ci dacă le pot străpunge pe toate trei și să mai aibă suficiente forțe la dispoziție pentru a reuși ceva notabil”, adăuga el săptămâna trecută.

Ucraina a schimbat tactica ofensivei din cauza pierderilor mari

The Post nota la rândul său că, în prima săptămână a ofensivei forțele armate ucrainene au suferit pierderi majore în fața liniilor de apărare pregătite cu grijă de armata rusă, chiar dacă au avut la dispoziție o serie de vehicule de luptă occidentale precum blindatele Bradley, tancurile Leopard 2 primite din Germania și vehicule specializate în curățarea câmpurilor de mine.

Mai mulți oficiali americani și occidentali au declarat pentru The Post că simulările efectuate de comandamentul militar ucrainean împreună cu Pentagonul și armata britanică au anticipat astfel de pierderi, dar ele și-au imaginat că Kievul le va accepta drept cost pentru penetrarea liniei defensive principale a rușilor.

Însă conducerea de la Kiev a ales să minimalizeze pierderile pe câmpul de luptă și să treacă la ofensive mai mici în diverse secțiuni ale frontului pentru a încerca să găsească puncte vulnerabile în liniile defensive rusești, exact punctul reclamat în videoconferința de pe 10 august de către partenerii occidentali. Situația a dus la progrese marginale în diferite sectoare pe parcursul verii.

De altfel, un document clasificat al armatei germane obținut de jurnaliștii de la Bild și publicat pe 25 iulie arăta că ministerul german al apărării considera la rândul său, printre altele, că ucrainenii au renunțat la o parte a tacticilor pe care le-au învățat în timpul instrucției din Occident.

Comandamentul militar de la Kiev pare să fi dat curs recomandărilor din Vest

La mai puțin de o săptămână după discuția dintre generalii occidentali și cei ucraineni Forbes observa că armata ucraineană și-a aruncat în luptă cea mai bună unitate în cadrul ofensivei desfășurate în sudul țării.

Printre progresele obținute de atunci se numără capturarea satului Urozhaine, transformat de armata rusă într-o veritabilă redută care să apere calea către Marea Azov, și a localității Robotîne, pentru care s-au dat lupte grele timp de săptămâni de zile.

Armata ucraineană a anunțat marți eliberarea Robotîne. În bătăliile pentru cele două localități forțele ucrainene și-au aruncat în luptă inclusiv unitățile de pușcași marini și parașutiști, trupe de elită.

Însă generalul Ben Hodges, fostul comandant al trupelor americane din Europa, avertizează și el că ofensiva nu trebuie grăbită.

„Ucrainenii nu sunt pe desfășurătorul nostru. Sunt pe desfășurătorul lor. Multe dintre așteptările și termenele-limită și liniile roșii au fost presupuse și impuse de SUA Statului Major Ucrainean”, a declarat el acum pentru Insider.

Urmărește ultimele evoluții din a 546-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro