Business Report: Nivelul de trai versus rezultatul economic, sau venitul disponibil versus PIB/locuitor: Invatamintele pentru Romania; Negocierile pe tema taxei pe ambalaj dintre Mediu si producatori au esuat. Vor plati amenzi de 40 de milioane de euro; Datele noastre de sanatate: Cat de complete sunt datele accesabile cu cardul de asigurat
Nivelul de trai versus rezultatul economic, sau venitul disponibil versus PIB/locuitor: Invatamintele pentru Romania Venitul brut disponibil per capita intr-o gospodarie (exprimat la paritatea puterilor de cumparare pentru a elimina diferentele dintre tari in ceea ce priveste nivelul preturilor) exprima puterea reala de cumparare perceputa de o persoana in privinta bunurilor si serviciilor pe care decide sa le achizitioneze. Practic, este vorba despre suma care ii revine unui individ pentru cheltuieli sau economii dupa eliminarea banilor dati pentru taxarea venitului, contributii sociale, impozite pe proprietate etc. Daca se face compararea la nivelul statelor UE, se observa o reasezare semnificativa in clasamentul nivelului de trai, daca se face trecerea intre posibilitatile date de rezultatul economic la cele efectiv aflate la indemana. Franta si Germania sunt statele in care se resimte un plus considerabil ca standard de viata efectiv, in timp ce Irlanda, Olanda si Danemarca se situeaza la polul opus, scrie Curs de Guvernare.
Negocierile pe tema taxei pe ambalaj dintre Mediu si producatori au esuat. Vor plati amenzi de 40 de milioane de euro Problema ambalajelor produse de industria alimentara s-ar putea rasfrange, intr-un final, asupra consumatorilor finali. Desi a recunoscut ca nu este corect, Administratia Fondului pentru Mediu nu ii iarta pe producatori de taxa de 2 lei pe kilogramul de ambalaj. Le propune in schimb o reesalonare. Preturile ar putea creste in perioada urmatoare. Intentia Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) nu este de a aplica penalitati pentru fiecare kilogram de deseu nereciclat, ci de a impulsiona un sistem functional de management al deseurilor de ambalaje care sa nu plaseze Romania in nefericita situatie a unui infringement pe aceasta tema, caz in care penalitatile europene ajung si la 200.000 euro pe zi, precizeaza institutia, integral pe Economica.net.
Rebranding-ul „sterge” o parte din pacatele bancilor din Romania In ultimii ani, bancile de pe piata locala s-au schimbat la fata continuu. Fie pentru ca au fost preluate de institutii financiare straine, fie pentru ca le lipsea credibilitatea in fata clientilor, cum e cazul Volksbank, preluat de catre Banca Transilvania, campaniile de rebranding s-au dovedit profitabil. Ca sa fie atractive pentru clienti, institutiile de credit trebuie sa aiba o reputatie nepatata, sucursale impecabile si mult galben, culoarea aurului, in logo, spun analistii media. „La banci, conteaza foarte tare cum arata sucursalele, se poate construi foarte mult si creativ pe aspectul acestora”, este de parere analistul media Iulian Comanescu, integral pe Capital.
Mai crede BCE in puterea unei noi relaxari monetare? Mario Draghi nu a participat la Forumul Davos din acest an, pe fondul deteriorarii perspectivelor economiei globale, desi „fantoma sa este prezenta”, dupa cum scrie Bloomberg. Douglas Flint, directorul executiv al gigantului bancar HSBC, l-a numit „cea mai importanta persoana din lume in acest moment”. Ei bine, „cea mai importanta persoana din lume” a anuntat, in urma primei sedinte de politica monetara din acest an, ca dobanzile de politica monetara raman neschimbate. Dezamagirea pietelor a durat, insa, doar cateva momente. Dupa ce a confirmat cresterea riscurilor pentru economia globala, presedintele BCE a declarat ca „poate fi necesara reconsiderarea masurilor de politica monetara la urmatoarea sedinta”, din martie 2016. Dorind sa cunoasca natura masurilor care mai pot fi luate, ziaristii au intrebat daca BCE nu ia in considerare si cumpararea de actiuni de pe bursele europene. Draghi s-a limitat la repetarea unei declaratii anterioare, conform careia „nu exista limite in aplicarea instrumentelor aflate la dispozitia BCE pentru atingerea obiectivelor”, si nu a negat ca BCE ar putea sa cumpere actiuni, scrie Bursa.ro.
Datele noastre de sanatate: Cat de complete sunt datele accesabile cu cardul de asigurat Romania a cheltuit aproximativ 180 de milioane de euro, fara TVA, pentru informatizarea sistemului de sanatate. Dupa aproape 10 ani de la demararea proiectului Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS) lucrurile stau asa :Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) nu ofera date la zi – e „rupt” de celelalte institutii oficiale; Cardul Electronic de Sanatate – functioneaza cu sincope; Dosarul Electronic de Sanatate – are mari probleme de reglementare; Sistemul de prescriptie electronica (SIPE) da rateuri tot mai frecvente si nu e folosit de toate spitalele. Curs de Guvernare prezinta de ce „nu se leaga” lucrurile in sistemul de sute de milioane de euro.
Sticla la schimb in magazin, ca inainte de 1990 – solutia Guvernului la problema taxei pe ambalaj Administratia Findului pentru Mediu a transmis industriei alimentare o posibila solutie pentru problema aparuta in ultimele luni, cand, ca urmare a faptului ca Organizatiile de Transfer de Responsabilitate (cele care isi asuma prin contract responsabilitatea de a recicla sau valorifica ambalajele), nu si-au indeplinit obiectivele, producatorii locali au fost trasi financiar la raspundere. Avand la indemana o noua lege (249/2015) intrata in vigoare pe data de 2 noiembrie 2015, Administratia ii incurajeaza pe producatori sa reintroduca sistemului „garantiei” sau „depozitului” folosita pe vremuri. Atunci, consumatorii finali plateau o anumita suma pentru fiecare produs in ambalaj reutilizabil cumparat (sticle, borcane), pe care o primeau inapoi daca aduceau inapoi la magazin ambalajul respectiv, anunta Economica.net.
Volkswagen, presat sa ofere compensatii si clientilor din Europa Dupa aparitia scandalului Dieselgate, Volkswagen a decis sa abordeze problema pe doua fronturi. Astfel, clientii din SUA urmau sa primeasca o serie de compensatii pentru ca au fost pacaliti, in timp ce europenii care au cumparat masinile echipate cu sistemele capabile sa pacaleasca testele nu vor beneficia de nimic. La acel moment, Volkswagen a motivat decizia ca fiind una corecta intrucat pretul motorinei din Europa este mai mic, in timp ce in SUA, clientii au fost pacaliti si printr-o serie de campanii „Clean Diesel”. De asemenea, taxele si masinile cu motoare diesel sunt mai ieftine in Europa, iar clientii nu au fost prea afectati. Dar Uniunea Europeana nu este de acord cu decizia nemtilor si solicita ca toti cetatenii de pe Batranul Continent care au fost pacaliti sa primeasca acelasi tratament ca in SUA, scrie Auto-Bild.ro.