TVR despre propunerea legislativa de eliminare a obligativitatii taxei radio-tv: Televiziunea publica abia supravietuieste incasand o taxa de sub un euro pe luna
Televiziunea publica transmite luni, intr-un punct de vedere referitor la propunerea legislativa de eliminare a obligativitatii taxei radio-tv, ca aceasta taxa este principala sa sursa de finantare si ca TVR abia supravietuieste incasand o taxa de sub un euro pe luna (10,5 euro pe an), mentionand spre comparatie ca in Germania taxa este de 216 euro pe an.
Amintim ca un grup de 14 deputati si senatori PSD a depus o propunere legislativa de modificarea a Legii 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune prin care se elimina obligativitatea achitarii taxei radio-tv.
„Ca urmare a proiectului legislativ initiat de parlamentarii PSD privind modificarea articolului 40 din Legea 41/1994, privind organizarea si functionarea SRR si SRTv, cu completarile si modificarile ulterioare, facem urmatoarele precizari: Televiziunea Romana respecta dreptul la opinie si la initiativa legislativa. Ne revine obligatia de a reaminti ca in ultimii ani au existat mai multe propuneri legislative de modificare a art. 40 din Legea nr. 41/1994 care vizau eliminarea taxei TV. Pe rand, parlamentari din mai multe partide politice – PSD, PC, PPDD – au depus astfel de proiecte, respinse in cele din urma de Parlamentul Romaniei”, spun reprezentatii TVR in comunicatul remis luni HotNews.ro.
Potrivit acestora, „in prezent, televiziunea publica abia supravietuieste incasand o taxa TV in cuantum de 4 lei/familie/lunar, adica sub un euro pe luna (10,5 euro/an). Pentru comparatie, in Macedonia, taxa TV este de 26 euro/an, in Muntenegru, de 42 euro/an, in Polonia, de 50 euro/an, in Slovacia, de 56 euro/an, in Marea Britanie, de 176 euro/an, Germania, 216 euro/an”.
TVR mai arata ca „taxa TV este principala sursa de finantare a televiziunii publice, veniturile din publicitate fiind afectate de o serie de restrictii legislative, iar cele de la bugetul de stat mergand in proportie de aproximativ 90% catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii”.
Astfel, anunta TVR in comunicat, „actualul management al televiziunii publice intentioneaza sa lanseze, in luna ianuarie, o campanie de informare a publicului in privinta finantarii TVR, inclusiv a incasarilor din taxa TV, si a modului in care aceasta este utilizata pentru productii si achizitii TV”.
„TVR a prezentat la Parlament – comisiilor de cultura, juridice, buget finante etc. – cateva propuneri de modificare a Legii nr. 41/1994 si va comunica Guvernului punctul de vedere oficial in termenul solicitat”, mai precizeaza Televiziunea publica in comunicatul transmis.