Taxa de liniste, anulata de Tribunalul Constanta. Decizia poate fi atacata cu recurs
Tribunalul Constanta a anulat, in data de 21.12.2015, taxa de liniste pusa de fostul primar Radu Mazare si aprobata de Consiliul local. Decizia poate fi atacata cu recurs. Daca instanta isi mentine punctul de vedere, contribuabilii ar putea primi banii inapoi, spun avocatii. Procesul a fost intentat de Asociatia Constanta Ia Atitudine (ACIA).
„In conformitate cu Sentinta Civila pronuntata la data de 21.12.2015 de Tribunalul Constanta – Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal instanta a admis cererea de chemare in judecata formulata de catre reclamanta ASOCIATIA CONSTANTA IA ATITUDINE in contradictoriu cu parata CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI CONSTANTA si a anulat in parte Anexa 5 -Alte taxe administrate de serviciul public de impozite, taxe si alte venituri ale bugetului local” din Hotararea Consiliului Local Constanta nr. 246/18.12.2014 privind stabilirea impozitelor si taxelor locale pentru anul 2015 in ceea ce priveste -Taxa pentru cresterea gradului de liniste si siguranta in derularea activitatilor economice in Constanta, Mamaia si Sat Vacanta”, se arata in comunicatul asociatiei.
„Sentinta produce efecte pentru viitor, este opozabila erga omnes (pentru toti contribuabilii) si nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, iar recursul este suspensiv de executare”, spun reprezentantii Casei de Avocatura Uscov | Attorneys at law, care au reprezentat ACIA.
Acestia au precizat ca, potrivit comunicatului publicat pe site-ul Primariei Constanta, prin Hotararea Consiliului Local Constanta din 18.12.2015 s-au stabilit impozitele si taxele locale pentru anul 2016 si fata de anul 2015 sunt prevazute urmatoarele modificari: eliminarea taxei pentru cresterea gradului de liniste pentru sediile/punctele de lucru ale contribuabililor situate in incinta Port Constanta si modificarea incadrarilor privind taxa pentru cresterea gradului de liniste si siguranta in municipiul Constanta, precum si a cuantumului acestora.
„Deocamdata Hotararea Consiliului Local Constanta din data de 18.12.2015 nu este publicata pe site-ul institutiei, dar dupa publicare vom analiza impactul hotararii judecatoresti asupra posibilitatii perceperii acestei taxe in viitor. In cazul perceperii in continuare a taxei pentru cresterea gradului de liniste si siguranta in derularea activitatilor economice in Constanta, Mamaia si Sat Vacanta vom formula actiuni in justitie pana la eliminarea ei completa, venind astfel in intampinarea tuturor contribuabililor nemultumiti”, au precizat reprezentantii casei de avocatura.
Mai mult, acestia spun ca banii vor fi recuperati. „In final contribuabilii isi vor putea recupera sumele ce vor fi platite cu acest titlu, iar Consiliul Local Constanta va fi obligat la plata cheltuielilor de judecata”, au precizat acestia.
Presedintele Asociatiei Constanta Ia Atitudine, Andrei Popescu, saluta decizia instantei. „Ma bucur ca justitia a facut dreptate si sunt convins ca taxa aceasta de liniste, impusa abuziv de Radu Mazare si pastrata de locotenentul sau servil, Decebal Fagadau, va fi desfiintata si ca oamenii isi vor putea recupera banii. Peste 7.000 de persoane au votat pentru desfiintarea acestei taxe si ma bucur ca instanta a validat demersul nostru. Traim inca intr-o Constanta controlata de oamenii lui Mazare, un oras in care s-au inventat unele dintre cele mai bizare taxe speciale din Romania. Hotararea Tribunalului Constanta este un pas spre normalitate. De asemenea, fac un apel catre Consiliul Local Constanta sa isi reconsidere atitutinea fata de perceperea acestei taxe si in anul 2016 pentru a preintampina in acest context alte litigii”, a declarat Andrei Popescu.
Reamitim ca Radu Mazare, alaturi de consilierii locali, au introdus in anul 2003 „taxa pentru cresterea gradului de liniste si siguranta in derularea activitatilor economice in Constanta, Mamaia si Sat Vacanta”. Potrivit hotararii, aceasta „se utilizeaza pentru paza unor bunuri publice, pentru prevenirea si combaterea infractiunilor si a faptelor ilicite, antisociale, manifestate prin cersetorie, furturi, talharie si prostitutie, pentru combaterea comertului stradal neorganizat, prevenirea depunerilor de moloz si gunoi menajer si pentru prevenirea lipirii de afise pe fatadele cladirilor, stalpi si copaci”.
Serviciul Public de Taxe si Impozite din cadrul Primariei Constanta a raspuns unei solicitari a Asociatiei Constanta Ia Atitudine si a precizat ca la nivelul anului 2014 a fost incasata suma de 6.611.826 de lei.