Sari direct la conținut

KPMG a inceput elaborarea strategiei de lichidare a patrimoniului Astra Asigurari

HotNews.ro
Sucursala Astra Asigurari, Foto: AGERPRES
Sucursala Astra Asigurari, Foto: AGERPRES

KPMG Restructuring, lichidatorul judiciar provizoriu de la Astra Asigurari, a anuntat miercuri ca a initiat elaborarea strategiei de lichidare a asiguratorului pentru care Tribunalul Bucuresti a admis in aceasta luna cererea de deschidere a falimentului. ‘Principalele masuri ce vor fi avute in vedere in perioada imediat urmatoare vor viza asigurarea continuitatii functiilor si sistemelor critice, inclusiv securizarea bazelor de date. De asemenea, avem ca prioritate elaborarea unei strategii de lichidare eficienta a patrimoniului, concentrata in principal pe analiza si valorificarea portofoliilor de asigurare in cadrul unor operatiuni de transfer de business si in subsidiar pe valorificarea celorlalte active prin vanzare individuala’, spun oficialii KPMG.

  • Primul comunicat al lichidatorului judiciar provizoriu de la Astra Asigurari:

„In luna august a acestui an, Autoritatea de Supraveghere Financiara a dispus inchiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a Societatii Asigurare Reasigurare Astra SA. Cererea ASF de deschidere a procedurii falimentului a fost admisa de Tribunalul Bucuresti in data de 3 decembrie 2015, odata cu numirea KPMG Restructuring SPRL in calitate de lichidator judiciar provizoriu.

Conform legii, principala atributie a lichidatorului este de a conduce activitatea debitorului pe parcursul procedurii de lichidare in scopul conservarii si valorificarii activelor, in concordanta cu deciziile creditorilor. De asemenea, lichidatorul trebuie sa analizeze activitatea societatii in raport cu situatia de fapt si sa intocmeasca un raport amanuntit asupra cauzelor si a imprejurarilor care au condus la starea de insolventa, cu mentionarea persoanelor carora le-ar fi imputabila intrarea in faliment a societatii.

  • ‘Principalele masuri ce vor fi avute in vedere in perioada imediat urmatoare vor viza asigurarea continuitatii functiilor si sistemelor critice, inclusiv securizarea bazelor de date. De asemenea, avem ca prioritate elaborarea unei strategii de lichidare eficienta a patrimoniului, concentrata in principal pe analiza si valorificarea portofoliilor de asigurare in cadrul unor operatiuni de transfer de business si in subsidiar pe valorificarea celorlalte active prin vanzare individuala. In aceste demersuri, ne bazam pe personalul de specialitate al societatii, care a fost informat cu privire la procedurile de lichidare si cu care vom colabora pentru indeplinirea mandatului nostru’, au declarat reprezentantii KPMG Restructuring SPRL.

Lichidatorul are un termen de 40 de zile de la desemnare pentru intocmirea raportului privind cauzele insolventei, raport ce trebuie sa cuprinda si modalitatile concrete de lichidare a bunurilor si a drepturilor din patrimoniul debitoarei. Principalul creditor al Astra SA este Fondul de Garantare a Asiguratilor, care a preluat activitatea de avizare a daunelor si de plata a acestora in limita plafonului garantat de 100.000 euro”.

  • Fondul de Garantare a Asiguratilor nu poate face momentan plati, deoarece decizia judecatoreasca nu este definitiva

Decizia Tribunalului Bucuresti privind deschiderea procedurii de faliment la Astra Asigurari nu este definitiva, conditie fara de care Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) nu poate efectua momentan plati, a precizat in data de 4 decembrie Fondul, care la 1 octombrie a preluat peste 57.200 de dosare de dauna de la acest asigurator. Mai mult, pentru a-si primi banii, pagubitii trebuie sa faca cereri de plata catre Fond. Pana la data de 3 decembrie, FGA a primit 7500 de cereri de plata, inclusiv pentru dosarele noi, din care 700 de dosare au fost inaintate Comisiei Speciale a FGA, entitate care emite avizul final de plata. Pana acum, au fost aprobate la plata un numar de 100 de dosare, in valoare de circa 450.000 de lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro