Explicatia sefului APIA pentru cei 100.000 de fermieri ramasi "pe afara" la plata subventiilor in avans. Cat costa softul SIVECO – Teamnet
Una dintre cauzele intarzirii in realizarea modulului informatic pentru procesarea cererilor de plata a avansurilor la subventiile europene catre fermieri o reprezinta faptul ca asocierea de firme SIVECO-Teamnet, care realizeza sistemul, a refuzat sa prezinte Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, de la bun inceput, detalierea tehnica functionalitatilor – a declarat, pentru HotNews, directrul APIA, Mihai Putintei.
Reamintim ca circa 100.000 de fermieri au ramas cu cererile de plata a avansurilor la subventia la hectar neprocesate, la incheerea termenului legal pe care APIA la avut la dispozitie, 30 noiembrie 2015, pe fondul functionarii greoaie a modulului electronic realizat de SIVECO – Teamnet pentru aceasta operatiuniune, dupa cum a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimiescu.
Intr-o adresa transmisa, luni, la solicitarea HotNews – StartupCafe, directorul APIA, Mihai Putintei, a venit cu varianta sa de expplicatii pentru situatia creata:
- „Contextul in care a fost incheiat si semnat contractul subsecvent in baza acordului cadru mentionat anterior este legat de faptul ca legislatia europeana privind acordarea platilor in avans pentru anul 2015 a aparut destul de tarziu, respectiv la data de 30 septembrie 2015 (modificarea prevederilor Regulamentului UE 1307/2013 prin Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 1748/30.09.2015).
- Prin acest ultim act normativ european au fost modificate prevederile si regulile de acordare a avansurilor pentru platile directe in anul 2015. Aceste modificari au presupus rediscutarea cerintelor tehnice agreate anterior cu dezvoltatorul aplicatiei informatice, reprioritizarea acestora si implicit evaluarea specificatiilor detaliate, a efortului tehnic si uman pentru realizarea acestei functionalitati.
- Astfel, cerintele de dezvoltare au fost finalizate in data de 08.10.2015, iar in data de 15.10.2015 s-a transmis prestatorului solicitarea de incheiere a unui contract subsecvent care sa aiba ca obiect functionalitatea necesara de implementare a platilor in avans.
- Ulterior parcurgerii acestor actiuni au fost initiate etapele prevazute de acordul cadru ce stau la baza implementarii functionalitatilor, respectiv evaluarea de catre evaluatorul extern a efortului necesar dezvoltarii modulului de plata in avans, apoi contractarea si stabilirea unui grafic al livrarilor partiale si finale.
- Conditia incheierii contractului era ca valoarea serviciilor informatice sa se bazeze pe estimarea facuta de directia IT si in timpul implementarii, prestatorul sa prezinte detalierea functionalitatilor. Urmare a detalierii tehnice, evaluatorul extern ar fi trebuit sa faca evaluarea efortului pe baza careia sa se realizeze plata serviciilor de dezvoltare.
- Prestatorul extern a refuzat aceasta modalitate, motiv pentru care a incercat alte metode de evaluare, de exemplu liniile de cod. Dupa mai multe consultari cu Directia Juridica a APIA si controlorul delegat al Ministerului Finantelor Publice, prestatorul a acceptat sa realizeze detalierea functionalitatilor care a fost evaluata de evaluatorul extern si pe baza acestei evaluari s-a incheiat contractul in data de 10.11.2015.
- Specificatiile functionale si scenariile de testare au fost semnate in data de 17.11.2015, instalarea pe mediul de test a livrabilului intermediar ce contine functionalitatile necesare inceperii platii in avans pentru SAPS a fost facuta pe data de 18.11.2015, iar pe mediul de productie in data de 20.11.2015.
- In consecinta s-a pierdut foarte mult timp, timp in care softul s-ar fi putut dezvolta.
- In ce priveste procesul de testare a functionalitatilor aferente controlului administrativ si functionalitatilor aferente calculului si autorizarii platiilor acesta a fost unul foarte detaliat si complex, care a necesitat timp pentru rezolvarea tuturor problemelor de functionare intampinate si din pacate in timpul acestor procese, sistemul informatic a inregistrat anumite probleme de performanta, fapt ce a necesitat timp pentru remediere”.
Explicatiile complete ale sefului APIA pot fi citite in documentul atasat AICI.
Ce spuneau Siveco si Teamnet despre sistem: APIA a semnat contractul foarte tarziu
In plin scandal privind procesarea cecerilor de plata a avansurilor SAPS, firmele SIVECO si TeamNet aratau cu degetul spre APIA, despre care spuneau ca a semnat foarte tarziu contractul pentru noul modul electronic.
„Desi serviciile IT aferente modulului de plati in avans au fost contractate de APIA in data de 10 noiembrie 2015 si specificatiile necesare dezvoltarii acestui modul au fost aprobate de APIA in data de 17 noiembrie a.c., intreaga echipa de proiect din partea furnizorilor a depus si depune in continuare eforturi uriase pentru a sprijini angajatii APIA in plata avansurilor asteptate de fermieri” – spunea asocierea SIVECO-Teamnet, intr-o adresa transmisa HotNews, in 28 noiembrie.
Companiile IT sustineau ca modulul ar fi avut nevoie de cel putin 3 luni de teste.
Si noul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, a acuzat conducerea APIA ca a semnat prea tarziu contractul cu firmele IT, anuntand deja schimbarea din functie a sefului Agentiei, Mihai Putintei.
Putintei ocupa functia de director al APIA prin detasare, urmand sa fie readus in Ministerul Agriculturii.
Cat costa sistemul electonic SIVECO – Teamnet
Modulul electronic in cauza este realizat de consortiul SIVECO – Teamnet, in urma unui contract cu APIA, incheiat in noiembrie 2015 in baza unui Acord-cadru pe perioada 2014 – 2016.
Valoarea totala a acordului cadru este de 28.884.500 euro fara TVA, pentru cei 3 ani.
In anul 2014, din valoarea totala a proiectului „Servicii de extindere si dezvoltare a Sistemului Informatic al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura” s-a cheltuit suma de 23.872.369,52 lei (circa 5,3 milioane de euro) cu TVA – a precizat APIA, pentru HotNews.
In anul 2015, pentru noul soft s-a angajat si se va plati dupa realizarea noului soft suma de 29.634.423,72 lei (peste 6,5 milioane de euro) cu TVA, a mentionat sursa ciatata.
„Softul APIA pentru implementarea noii Politici Agricole Comune s-a realizat pe o noua platforma tehnologica, independenta de vechiul soft. Acest soft s-a realizat in exclusivitate in acest an. Suma angajata si care se va plati pentru realizarea acestui soft, in masura in care acesta respecta specificatiile tehnice, este de 29.634.423,72 lei cu TVA” – a precizat APIA.
Acest sistem este unul complex, care cuprinde o serie intreaga de functii referitoare la plata subventiilor, insa in cadrul sau, modulul pentru avansurile SAPS a costat aproape 6 milioane de lei (circa 1,5 milioane de euro), a mentionat Putintei.
Miza scandalului de la APIA: Fermierii care au primit avansuri mai pot astepta finalizarea controalelor pentru plata normala a subventiei SAPS
Cei 100.000 de fermieri care au ramas cu cererile de plata a avansurilor nesolutionate pana la 30 noiembrie 2015 vor intra pe schema de plata a subventiei integrale incepand cu 1 decembrie 2015, insa conditionat de controale in teren, a explicat, pentru HotNews si StartupCafe, saptamana trecuta, ministrul Irimescu. In urma cu doua saptamani, Irimescu a mentionat ca, practic, fermierii care aveau sa ramana fara avansurile platite la incheierea perioadei legale de plata, la 30 noiembrie 2015, urmeaza sa-si primeasca avansul la subventia europeana cu intarziere, in primavara anului 2016.
In aceasta consta si miza avansurilor la plata subventiei: fermierii primesc avansuri de 53 de euro la hectar (din totalul subventiei de 77,4 euro la hectar) inainte de finalizarea controalelor in teren, pentru a nu astepta cu buzunarele goale incheierea acestor controale, care pot fi de durata. „Teoretic, plata normala (77,4 euro la hectar) se face dupa finalizarea controlului , care nu s-a incheiat petru toti fermierii. deci cei care au primit avans mai pot asteptaIncepand cu 1 decembrie 2015 se fac platile integral, dar conditionat de finalizarea controlului in teren”, a declarat, pentru Hotnews si StartupCafe, marti, ministrul Achim Irimescu.
Avansurile pentru platile pe suprafata, in valoare de 53 de euro, sunt achitate din bugetul de stat, dar Comisia Europeana ii va rambursa tarii pana pe 15 ianuarie 2016.
Cei 53 de euro reprezinta aproape 70% din subventia la hectar oferita de Comisia Europeana fermierilor, adica 77,4 euro la hectar.
Cum a izbucnit scandalul de la APIA, AICI.