Remus Cernea propune o lege prin care sa se stopeze finantarea din bani publici a lucrarilor la Catedrala Neamului
Deputatul independent Remus Cernea a depus la Senat o propunere legislativa pentru modificarea ordonantei de guvern din 2005 privind realizarea Catedralei Mantuirii Neamului astfel incat acest proiect sa nu mai poata fi finantat din bani publici.
Ce prevede articolul unic al proiectului de lege initiat de Cernea (si atasat):
„Alineatul (2) al articolului 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 234 din 21 martie 2005, aprobata cu modificari prin Legea nr. 261/2005 si Legea nr.376/2007, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(2) Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului vor fi asigurate de catre Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, fara contributii din bugetele Ministerului Culturii si Cultelor, autoritatilor administratiei publice locale ori alte altor institutii publice.”
In expunerea de motive care insoteste acest proiect legislativ, deputatul independent face o trecere in revista a felului in care autoritatile au contribuit la acest demers al Patriarhiei Romane. El sustine ca ca au fost comise „grave ilegalitati” si afirma ca „prin ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2015 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului a fost acordat gratuit, in proprietatae Patriarhiei BOR, un teren proprietate publica de 11 hectare, in centrul capitalei langa Palatul Parlamentului, in valoare totala de aproximativ 200 milioane de euro. Dar astfel a fost incalcat Art. 136 alin. 4 din Constitutie, care prevede ca ‘Bunurile proprietate publica sunt inalienabile. In conditiile legii organice, ele pot fi date in administrare regiilor autonome ori institutiile publice sau pot fi concesionate ori inchiriate; de asemenea, ele pot fi date in folosinta gratuita institutiile de utilitate publica’.”
Cernea considera in continuare ca, „printr-o actiune in instanta”, aceasta grava ilegalitate ar trebui anulata iar Patriarhia BOR obligata sa platasca pe terenul primit in mod ilegal din partea statului roman. De asemenea, ar fi utila si o investigare din partea DNA cu privire la modul in care sunt instrainate de catre guvern, in mod ilegal, proprietati publice precum terenul de 11 hectare de langa parlament acordat de catre guvern Patriarhiei BOR pentru Catedrala Mantuirii Neamului”.
De asemenea, Cernea se intreaba de ce este nevoie de o lege pentru a ridica o biserica.
Cernea a lansat si o petite online in acest sens duminica, semnata pana acum de 1500 de persoane.
Textul petitiei:
„Stimati deputati si senatori, va adresam rugamintea de a vota pentru stoparea finantarii din bani publici a Catedralei Mantuirii Neamului.
Dupa 2007, au fost acordate zeci de milioane de euro din partea Guvernului Romaniei (prin nenumarate Hotarari de Guvern), a parlamentului prin votul asupra bugetului anual, a primariei Generale a Municipiului Bucuresti, a unora dintre primariile de sector, a unor primarii de municipii si comune din tara, a unor regii autonome si institutii publice.
De asemenea, in anul 2005, Guvernul Romaniei a acordat ilegal, cu titlu gratuit si cu incalcarea Constitutiei (Art. 136, alin. 4), un teren de 11 hectare (in valoare de 180-200 de milioane de Euro) situat in centul capitalei catre Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane pentru construirea acestei catedrale. Dar proprietatea publica este inalienabila, nu poate fi data gratuit in proprietatea nimanui. Poate fi doar inchiriata ori concesionata!
In acelasi timp, s-a pretextat ca nu exista fonduri suficiente pentru cercetare stiintifica, educatie, sanatate, probeme sociale samd. Romania a construit mii de biserici si a alocat pentru culte, in ultimii ani, sume mai mari decat pentru cultura si cercetare la un loc.
Cheltuirea unor sume uriase din fonduri publice pentru un astfel de proiect al Bisericii Ortodoxe Romane este de nejustificat moral, democratic si ca oportunitate de utilizare a resurselor tarii. Biserica are deplina indreptatire sa construiasca o catedrala sau mai multe, dar EXCLUSIV din donatii si alte fonduri proprii, nu din banii publici ai uneia dintre cele mai sarace tari ale Uniunii Europene.
In plus, acordarea de catre guverne a unor sume importante din fondul de rezerva chiar in apropierea campaniilor electorale a generat critici cu atat mai indreptatite din tara si strainatate. La protestele din ultimii 4 ani mereu s-a strigat si au fost afisate bannere care afirma vointa foarte multor cetateni: „Vrem spitale, nu catedrale”.
Textul legii intrate in dezbaterea parlamentului este simplu si vine sa repare o decizie profund gresita luata in 2007 la initiativa partidului populist si extremist Romania Mare. Guvernul de la acea vreme s-a opus, dar lucrurile au fost decise de catre parlament.
Va rugam sa sustineti oprirea finantarii din bani publici a Catedralei Mantuirii Neamului prin votul si interventiile dumneavoastra la comisii si in plen, atat in Senat, cat si in Camera Deputatilor. „