Sari direct la conținut

Business Report: Cum arata noua factura unica la energie electrica pe care o vom primi din martie 2016; Motorina din Romania a ajuns mai scumpa decat cea din tarile Eurozona; De unde are guvernul bani pentru cresteri salariale, dar nu pentru investitii?

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Cum arata noua factura unica la energie electrica pe care o vom primi cu totii acasa din martie 2016. Factura elaborata de catre ANRE are o prima pagina mai simpla, care contine elementele esentiale pe care trebuie sa le cunoasteti: consum, pret kWh, furnizorul, totalul de plata la zi, telefonul de la deranjamente, telefonul de la relatii cu clientii. Potrivit reprezentantilor ANRE, noul model de factura a fost adus la cunostinta furnizorilor, carora li s-au lasat la dispozitie cateva luni pentru a-si modifica soft-urile de creare ale documentelor. Noul model de factura de energie electrica are o prima pagina relativ simpla, in care sunt definite partile, elementele de identificare pentru relatia contractuala, cantitatea fizica consumata curent si factura, cat plateste omul pe perioada facturata, avand in spate detalii „pe care oricine le poate utiliza in intelegerea unor lucruri pe care forma simplificata nu le da”, dupa cum spune Emil Calota, vicepresedinte ANRE, scrieEconomica.net.

Facultatile trecutului versus facultatile viitorului. Sistemul superior de invatamant nu tine pasul cu realitatea. Daca tinerii nu au o idee clara despre ce vor sa faca pe plan profesional, risca sa devina someri sau sa lucreze in alte domenii, mult sub nivelul lor de pregatire. Schimbarile care au survenit pe piata muncii in ultimele decenii sunt de-a dreptul izbitoare. Invatamantul superior nu mai garanteaza angajarea si de aici neincrederea tinerilor. Doar 500.000 de studenti s-au inscris in anul universitar 2014-2015, mai putin de jumatate comparativ cu perioada 2007-2008. Iar in august 2015, erau inregistrati aproape 23.000 de someri cu studii universitare. O parte dintre acesti someri, dar si dintre zecile de mii de angajati in alimentatie publica, retail si servicii de externalizare provin din facultati precum Litere, Istorie, Geografie, Sociologie, Psihologie, Jurnalism, Filozofie sau Administratie Publica. Alte cateva specializari precum Drept, Management sau Marketing, sunt nesigure daca studiile nu sunt dublate de experienta si de implicare, anuntaCapital.ro.

FMI spulbera iluzia „acordului flexibil”. Conditiile in care Romania ar fi beneficiat de modelul polonez. Programul de asistenta financiara incheiat de Guvernul Romaniei cu FMI a expirat in septembrie 2015, iar oficialii Fondului considera, potrivit comunicatului emis de Administratia Prezidentaiala in urma intalnirii de marti a presedintelui Iohannis cu delegatia condusa de Andrea Schaechter, ca „exista serioase rezerve ca Romania indeplineste conditiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible credit Line”. In conditiile in care premierul Ponta si ministrul de Finante Teodorovici au dat semnale in ultima perioada ca ar dori continuarea relatiei cu FMI „intr-un cadru flexibil, dupa modelul Poloniei”, dupa acest comunicat guvernul isi vede spulberate iluziile ca ar putea beneficia de un asemenea tip de acord, informeazaCursdeguvernare.ro.

De unde are guvernul bani pentru cresteri salariale, dar nu pentru investitii? Dependenta Romaniei de importurile de combustibili si gaze naturale a fost una destul de ridicata, pana la declansarea crizei economice, in 2009. De atunci incoace, pe seama unei reduceri consistente a consumului, aceasta dependenta a scazut si ea, ajungand in cazul gazelor naturale sa fie aproape inexistenta. Aparent paradoxal, l o productie interna de gaze aflata intr-un declin constant an de an, Romania reuseste sa-si asigure necesitatile de consum exclusiv din productia interna, la preturi deja apropiate de preturile din piata europeana. Ceea ce nici un reprezentant al guvernului nu spune este faptul ca prin renuntarea aproape totala la importurile de gaze, tara noastra economiseste anual circa doua miliarde de dolari. Numai daca ne raportam la ultimii doi ani, inclusiv anul in curs, economia realizata se ridica la sase miliarde de dolari, scrieEnergy-Center.ro.

BMW M2 Coupe a intrat pe linia de asamblare. Desi au trecut doar cateva zile de la prezentarea oficiala a noului BMW M2 Coupe, oficialii companiei bavareze ne anunta ca modelul a si intrat pe linia de asamblare a uziei din Leipzig. Multumita flexibilitatii uzinei germane, noul M2 Coupe putut fi integrat cu succes in planul actual. Volumul generat de facilitatea din Leipzig este de aproximativ 750 de vehicule conventionale pe zi, la care se adauga aproximativ 100 de exemplare i8 si 20 de unitati i3. La nivel exterior, BMW M2 Coupe afiseaza un look extrem de agresiv si sportiv, specific modelelor gandite sa reprezinte filozofia M. Interiorul este oferit in aceleasi note, iar propulsorul de 3,0 litri vine in completarea atuurilor, anuntaAuto-Bild.ro.

Motorina din Romania a ajuns mai scumpa decat cea din tarile Eurozona. Cum stam la benzina. Cele 19 tari din Eurozona au, pe medie, motorina mai ieftina decat cea din Romania. Diesel-ul vandut in tara noastra este printre cei mai scumpi din UE. Pana la 60% din litrul de carburant vandut in Romania reprezinta accize si taxe platite statului. Restul reprezinta partea distribuitorului si producatorului. Cu cat sunt mai scumpi sunt carburantii, cu atat statul baga mai adanc mana in buzunarul soferilor. Motorina din Romania a ajuns sa fie mai scumpa decat cea din tarile din zona Euro, potrivit ultimului raport Oil Bulletin al Comisiei Europene, publicat in 12 octombrie. Astfel, litrul din motorina standard din Romania costa, in medie, 1,153 euro, in timp ce media de pret din cele 19 tari din Eurozona este de doar 1,151 euro pe litru. Situatia se schimba cand se compara media de pret a diesel-ului din toate tarile UE cu cel din Romania. Astfel, potrivit raportului citat, motorina se vinde, in medie, in tarile UE cu 1,184 euro pe litru, informeazaEconomica.net.

Profitul uneia dintre cele mai mari banci din lume s-a prabusit! Profiturile Morgan Stanley au scazut pentru al doilea trimestru consecutiv, pe fondul incertitudinii cu privire la calendarul de o crestere a ratei dobanzii din SUA si a preocuparilor referitoare cum economia Chinei antreneaza investitorii pe pietele de obligatiuni, valutare si de marfuri, scrie The Guardian Una dintre cele mai mari banci americane au dat publicitatii rezultate in cel de-al treilea trimestru, iar acestea sunt dezamagitoare. Morgan Stanley a anuntat ca toate castigurile aplicabile actionarilor au inregistrat pierderi de 42,4% la 939 de milioane de dolari sau 48 de centi pe actiune, de la 1.63 miliarde de dolari sau 83 de centi pe actiune, un an mai devreme. Analistii se asteptau la un pret de 62 de centi pe actiune. Venitul net consolidat a pierdut 12,8% la $ 7.77 miliarde de dolari in trei luni pana la 30 septembrie, iar veniturile tranzactionate au scazut cu circa 17% pana la 2.03 miliarde de dolari. Actiunile Morgan Stanley au scazut cu 4,9% in sedinta de pre-tranzactionare de luni, scrieCapital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro