Subiectele zilei: Puscaria VIP-urilor corupte; Cum isi cinsteste statul roman criminalii. Fantomele trecutului de pe strazile noastre; Bancile nu vor mai putea sa-i execute silit pe datornici fara sa se judece mai intai cu acestia
C. T. Popescu: Domnul Ciorbea a fost mobilizat in cazul lui Sorin Oprescu Popor. Conferinta de astazi a Avocatului Poporului despre starea de sanatate a lui Sorin Oprescu este „un castig pentru ca ne amintim cum arata”, a spus Cristian Tudor Popescu, la Jurnalul de seara. Jurnalistul a amintit si de alte cazuri celebre in care persoane suspectate de fapte de coruptie au incercat sa „scape” la spital. In plus, el s-a intrebat de cate ori s-a interesat Victor Ciorbea de soarta pacientilor care nu au medicamente pentru cancer. Un prim castig al aparitiei domnului Ciorbea din aceasta dupa-amiaza este faptul ca ne-am reamintit cum arata. Uitaseram cum arata domnul Ciorbea si cred ca aparitia domniei sale cu acel sobor, acel prezidiu, cu care a aparut ca sa ne spuna ca situatia e grava e justificata. N-ati mai vazut cazuri din astea? Cum se apropie de puscarie diverse persoane, incep sa apara afectiuni grave, multiple, cronice, care se acutizeaza pe loc. De pilda, generalul Voicu. Vi-l mai amintiti? Personajul acela care urma sa devina ministru de Interne, s-a dus spre fotoliul de ministru si, din fericire, a deviat putin si a ajuns in arestul Politiei Capitalei. A constatat atunci ajungand in arest ca are 200 de kile, ca are hipertensiune arteriala, ca are palpitatii”. Integral in digi24.ro.
Puscaria VIP-urilor corupte. Mancare buna, fara interlopi si apa proaspata: acestea sunt conditiile de la inchisoarea din Gaesti. Aici au cerut transferul, printre altii, Ioan Niculae, Victor Babiuc si Dumitru Cioflina, toti scoliti si avansati de fostul regim comunist. Cel mai bogat roman din 2013, conform Top 300 Capital, Ioan Niculae, isi ispaseste pedeapsa la Penitenciarul Gaesti, judetul Dambovita. Patronul de la InterAgro si al echipei de fotbal Astra Giurgiu a fost condamnat, in aprilie, la doi ani si sase luni pentru finantarea ilegala a PSD, in dosarul in care a fost condamnat si „Baronul” de Braila, Gheorghe Bunea Stancu. Desi Niculae trebuia cazat la Penitenciarul Giurgiu, acesta a obtinut transferul la Gaesti. Niculae, cazat la clasa I. Conform celor de la asociatia pentru protectia drepturilor omului Apador-CH, conditiile de detentie sunt cele mai bune dintre cele intalnite in sistemul penitenciar din Romania. Fata de Rahova sau Giurgiu, aici e ca la pension, asa cum ne poveste un fost detinut, noteaza EVZ.ro.
Cum isi cinsteste statul roman criminalii. Fantomele trecutului de pe strazile noastre. Statuile fostilor lideri comunisti ori ale figurilor reprezentative ale regimului inca pot fi gasite pe strazile si in parcurile din Romania. Vestigii de eroism tarziu, anacronic, si reziduuri ale propagandei comuniste care inca exista. 29.11.2001. Senatul Romaniei avizeaza infiintarea comunei Iaslovat (judetul Suceava), formata din satale Iaslovat si Bodnareni. Prima decizie importanta, oricum istorica, a noului primar ales al comunei, Toader Strugari, si a consilierilor locali: reamplasarea bustului fostului lider comunist, reper spritual al comunei, Emil Bodnaras, pe soclul gol din centru, de la sosea. Emil Bodnaras, nascut in satul Iaslovat, a dezertat din Armata Regala in 1932. A renuntat la onoare si a fugit in URSS. A jurat credinta Moscovei bolsevice, iar juramantul i-a fost rasplatit, caci a fost ales sa aiba cea mai mare putere intre militarii romani. Urmarea: in 1955, mai bine de jumatate dintre ofiteri nu aveau mai mult de patru clase, informeaza Adevarul.ro.
Bancile nu vor mai putea sa-i execute silit pe datornici fara sa se judece mai intai cu acestia. Romanii in pericol sa-si piarda casele pentru ca nu si-au platit ratele la timp ar putea primi un ajutor nesperat de la parlamentari. Senatorii au votat o modificare legislativa prin care bancile nu vor mai putea sa-i execute silit pe datornici fara ca mai intai sa se judece cu acestia. Asta ar putea incurca mult calculele bancherilor, care pana acum puteau sa scoata la licitatie casa unui restantier in doar cateva luni. Senatorii care au initiat modificarea legislativa sustin ca mii de romani au fost pana acum dati afara din propriile case, fara sa se poata apara. In prezent, datornicii sunt executati silit fara sa fie chemati la tribunal. Ei pot contesta la judecatorie executarea silita, dar procedura in sine nu este oprita. Ca sa fie suspendata, tot datornicii sunt pusi la plata: ei trebuie sa achite o cautiune, scrie digi24.ro.
Radu Serban, ambasadorul Romaniei la Tokyo. Diplomatul povesteste despre controversatul proiect al liniei creditate de japonezi. „Sper ca in 2020 sa circulam cu metroul pana la Otopeni”. Radu Serban, ambasadorul Romaniei in Japonia, vorbeste despre relatiile bilaterale economice si culturale, despre investitiile nipone in Romania si despre linia de metrou pana la Otopeni, care ar trebui finalizata inainte de Olimpiada din 2020. Evz: Ati declarat, la inceputul mandatului dvs, in urma cu trei ani, ca prioritara va fi promovarea intereselor economice ale Romaniei in Japonia si atragerea de finantari japoneze in tara noastra. Ce ati reusit din ce v-ati propus? Radu Serban: As spune ca, din punct de vedere economic, nu numai ca a crescut volumul schimburilor comerciale si al investitiilor, dar numarul locurilor de munca create de firmele japoneze in Romania, a crescut de la 20.000, la aproape 40.000, prin investitii. Capitalul investit de firmele nipone la noi este, in principal, in industria auto. Am avut patru intalniri cu presedintele aliantei Renault- Nissan,Carlos Ghosn, care mi-a propus sa organizam o misiune de afaceri in Japonia, condusa de un membru al guvernului roman, pentru atragerea de investitori. Sper sa realizam misiunea in primavara lui 2016. Integral in EVZ.ro.
DW: Orban si respingerea refugiatilor. Premierul Viktor Orban a devenit noul idol al populistilor de dreapta din Europa. Prin politica sa dura in domeniul migratiei nu numai ca este in asentimentul anumitor guverne din Europa de Est, ci si-a consolidat si partidul. In toamna fiecarui an, premierul Viktor Orban profita de reuniunea elitei conservatoare organizata la Kotcse (asa-numitul „picnic popular de la Kotcse”) pentru a tine un discurs. Anul acesta Orban a vorbit cu mult patos despre refugiati, desigur. Europa e bogata, dar slaba. „Cea mai periculoasa combinatie”, considera Orban. „Trancaneala liberala” a generat o profunda criza de identitate pe continent. Europa si natiunile sale ar trebui sa-si apere structura etnica si culturala. In orice caz, Ungaria o va face. Continuarea in Deutsche Welle.
Mutilata pe viata intr-un centru comercial, in fata sotului ei. Povestea femeii a carei viata s-a schimbat intr-o clipa. Carla Whitlock, mama a sase copii, a fost victima unui atac cu acid, petrecut intr-un centru comercial din Southampton, Marea Britanie. Carla se afla cu partenerul ei in fata unui restaurant in momentul in care a simtit cum chipul i se topeste pur si simplu. Femeia povesteste ca nu poate sa se priveasca in oglinda, ii este teama de ceea ce va vedea. Este constienta ca va ramane desfigurata toata viata. Cei doi agresori, fratii Billy si Geoffrey, au fost dati in urmarire de autoritatile din Marea Britanie, noteaza stirileprotv.ro.